U podnožju Niške Banje na mestu zvanom Lozni kalem gradiće se najluksuzniji sportsko-poslovni centar na Balkanu sa spektakularnim akvaparkom na 5,5 hektara.

 

Firma „Italnis" sa mešovitim italijansko-srpskim kapitalom kupila je juče na licitaciji 14,94 hektara zemljišta. Bojan Stanisavljević iz „Naisus kompanija" i Đorđo Zanmarki, predstavnik grupe vlasnika kapitala pod nazivom „Stefanija", kažu da će cela investicija stajati oko 100 miliona evra!

Grad Niš je prodao „Italnisu" ceo kompleks po ceni od 780 dinara po metru kvadratnom, jer se ovo preduzeće jedino pojavilo kao zainteresovani kupac na licitaciji pa je kupilo plac po početnoj ceni.

Arhitekta Ljubiša Mitić iz kuće „Art Pen", koga su angažovali italijansko-srpski partneri, navodi da će se po celinama pored akvaparka izgraditi dva hotela sa pet zvezdica, velnes i spa centri, tereni za male sportove i tenis, fudbalski teren, jezero, prodajni kompleksi i niz objekata sa uslužnim sadržajima. Niš će posle gradnje ovog megaobjekta dobiti i savremene bioskope, a što je najznačajnije, u ovim objektima će se zaposliti preko 800 građana! U planu je i gradnja parka sa zatvorenim terenima koji se lako može pretvoriti u sajmište za čim grad ima ogromnu potrebu.

– Svi akvaparkovi u okolini biće značajno manji u odnosu na niški jer je namera da na toj površini budu dva akvaparka, letnji i zimski, s tim što bi ovaj zimski bio otvoren i leti. Uz tobogane i druge uobičajne „igračke" u bazenima planiramo da zimski akvapark ima i svoje talase koji će biti otvoreni 24 sata dnevno tokom cele godine. Dva moderna hotela će imati bazene na svojim vrhovima i pet predsedničkih i nekoliko polupredsedničkih apartmana u kojima mogu da odsedaju kraljevi i svi oni koji su navikli na najprestižnije okruženje u hotelima. Oba hotela moći će da prime oko 300 gostiju. Zanimljiv je fudbalski teren gde će moći da treniraju vrhunske ekipe. U okviru terena planirane su tribine i posebna loža za menadžere i novinare. Jezero će biti izgrađeno u romantičnom ambijentu sa mostićima, a oko njega će teći takozvana lenja reka iz akvaparka – priča Mitić koji kaže da su italijanski partneri bili „zapanjeni" funkcionalnošću celog projekta. Planira se gradnja nekoliko manjih bioskopa sa modernim ozvučenjem, ali gde se mogu gledati i filmovi u trodimenzionalnoj tehnici.

Bojan Stanisavljević je istakao da će akvapark, hotele i druge sadržaje graditi niške firme, a akvapark, specijalizovane kompanije iz Italije.

Izvor: Blic