Za ljude koji žele da se bar na trenutak vrate u detinjstvo i pri tom i sjajno zabave, festivali u gađanju hranom su ostvarenje snova. Ove manifestacije se održavaju vekovima, a mašta je jedina granica – u borbi protiv “neprijatelja” možete koristiti arsenal u kojem se nalaze “projektili” od paradajza, pomorandži, vina, jaja, kolača, pita, grožđa, šlaga…

"Bitka pomorandži" (Battaglia delle Arance), Ivrea, Italija
Organizatori tvrde da je ova manifestacija najstarija organizovana bitka hranom u Italiji, a "Bitka pomoranži" je nastala još u 12. veku kao znak proslave pobede stanovnika Ivree nad neprijateljem koji je opsedao grad. Do početka 19. veka u okršaju su korišćeni pasulj a zatim jabuke, da bi nakon toga pomorandže dobile primat. Na festivalu koji se održava početkom februara u proseku se potroši oko 265 tona pomorandži i uglavnom se radi o voću koje je povučeno sa tržišta jer je pred kvarenjem.

 

"Paradajzijada" (La Tomatina), Bunjol, Španija
Svake godine, poslednje srede u avgustu, 20.000 ljudi se okuplja u Bunjolu i nestrpljivo očekuje početak najspektakularnijeg gađanja hranom, a radi se naravno o paradajzu. Tokom bitke koja traje samo pola sata iskoristi se oko 45 tona paradajza koji je stigao sa sve četiri strane Španije, a haos koji nastane posle samo par minuta je teško opisati. Ovaj festival vuče korene iz četrdesetih godina prošlog veka a bio je zabranjen tokom Frankove diktature.

"Gađanje jajima" (Els Enfarinats), Ibi, Španija
Ako mislite da Bunjol smrdi nakon borbe paradajzom, zamislite samo kako je u gradiću Ibi posle ogorčenog okršaja u kojem se koriste brašno i jaja. Srećom, festival, koji je nastao pre skoro dva veka, se održava 28. decembra kada je malo hladnije vreme. Inače, opšti haos počinje, kada po tradiciji, omraženi pobunjenici napadaju Ibi i pokušavaju da naplate porez a meštani se junački brane…

"Vinska bitka" (Batalla del Vino), Haro, Španija
Nesporazum oko vlasništva nad zemljom iz 13. veka prerastao je u urnebesni vinski rat a svake godine hiljade posetilaca dolazi u Haro da bi učestvovalo u jedinstvenom obračunu u kojem je sve dozvoljeno – najmaštovitiji koriste razne vrste vodenih pištolja i fajtalica, ali na kraju obično profitiraju oni najkonzervativniji koji se drže klasičnog oružja – stare dobre kante.

"Pita u lice" (World Custard Pie Championship, Kokshit, Velika Britanija
Ako ste ljubitelj nemih filmova u kojima su omiljene bile scene u kojima glavni likovi jedni drugima "zalepe" pitu sa šlagom posred lica, onda je festival koji se od 1967. održava u Kokshitu pravo mesto za vas. Učesnici se za ovo takmičenje pripremaju tokom cele godine a priča se da mnogi imaju tajne recepte za pravljenje fila kako bi on bio čvršći i po mogućstvu izdržljiviji.