Prošlog četvrtka svetska kuća fudbala FIFA objavila je da je Katar dobio organizaciju svetskog prvenstva u fudbalu 2022. u konkurenciji Južne Koreje, Japana, Australije i SAD. Ova istorijska odluka po prvi put donosi završnicu najpopularnijeg sporta na svetu na Bliski Istok.

Izbor FIFA našao se u centru kritike medija u SAD, a glavni razlozi su velike vrućine tokom letnjeg perioda kao i skeptičnost da Katar, koji je veličine države Delaver (1,6 miliona stanovnika) može da opsluži očekivani priliv 400,000 posetilaca.
Kao odgovor svim nevernim Tomama, Katar je objavio detaljan plan renoviranja tri stadiona i izgradnje 9 novih, uključujući i prateće komplekse u sedam gradova domaćina. Organzacioni komitet tvrdi da je razvio revolucionarni metod za hlađenje stadiona, baziran na solarnom sistemu karbon neurtralnom sistemu. Planiran budžet za infrastrukturne projekte je 6,2 milijarde američkih dolara.
Nemačka arhitektonska firma AS&P napravila je 12 koncept dizajnova montažnih krovova, koji će po završetku turnira biri rastavljeni i montirani u drugim zemljama u razvoju.
Slagali se ili ne sa odlukom FIFA, teško je osporiti impresivnu prezentaciju Katara. Pogledajte video ispod, a posebno deo od 3:18 minuta gde je montiran kratki film koji predstavlja viziju Katara za 2022.