Izložba fotografija koje prikazuju duh evropskih gradova iz ugla 240 mladih Beograđana koji su prvi put putovali u zemlje EU, a koje je Kancelarija za mlade letos nagradila besplatnim inter-rejl kartama, otvorena je tokom vikenda u UK „Parobrod”…SLOBODA

 

Jedan od onih koji su ove godine bili na svom prvom putu po EU je student Nikola Vujović (25). On je posetio Brisel, Gent, KopenhagenRoterdam, nekoliko gradova u Austriji, ali su ipak najjači utisak na njega ostavili Pariz Minhen.
– Mislio sam da je Beograd veliki grad, ali onda sam video prestonicu Francuske. U Parizu je stalno gužva i jednostavno ne znaš šta pre da vidiš: Ajfelovu kulu, Notrdam, Luvr.. Ipak, i Minhen oduzima dah. Nov je i sređen, a opet tako živ. Uspeo sam da odem na utakmicu Bajerna, posetim ogromnu pivnicu „Lovenbrau", a tamo sam bio za vreme njihovog velikog praznika, „Dana mrtvih", pa sam zatekao i karnevalsku atmosferu – prepričava Nikola doživljaje sa „najboljeg puta u životu".
I Milena Milosavljević (22), student ETF, jesenas se otisnula prvi put u zemlje EU. Ona je bila u Dortmundu, Frankfurtu, BerlinuAmsterdamu, Parizu, Nici i Minhenu. Ipak, kaže da Brisel ima poseban šmek zbog arhitekture i mirisa čuvenih vafli, dok je Amsterdam suviše slododan i degutantan za njen ukus. I Maja Vrtarić (21) smatra da je prestonica Holandije suviše slobodna, ali je zato poput Višnje Vujović (25) puna reči hvale za Berlin.
– Berlinski noćni život je toliko popularan da neki samo zbog provoda dolaze za vikend. Svi klubovi im rade po celu noć, baš kao i železnica, koja se, recimo, u Parizu zatvara dva sata posle ponoći. Osim toga, ima i istorijsku pozadinu, tu su Berlinski zid, sedište Štazija… Ipak, za naše uslove je suviše skup – kaže Višnja, koja je zajedno sa dečkom posetila još i Veneciju, Pariz, Veronu, Beč i Minhen.

Izvor: 24sata