Ako se ostvare prognoze čelnika opštine Zemun, Beograd će do 2013. godine dobiti svoj prvi i dugo očekivani akvapark. Zabavni vodeni kompleks bio bi čak četiri puta veći od akvaparka u Jagodini i prostirao bi se na preseku Novog novosadskog i Starog batajničkog puta u Batajnici. Za ovu skupu investiciju, vrednu više od 20 miliona evra, opština Zemun zatražila je pomoć od Evropske investicione banke (EIB).

Zbog pozitivnih ocena koje je EIB dala projektu, u opštini Zemun tvrde da Jagodina više neće biti jedini grad u Srbiji koji se može pohvaliti savremenim vodenim kompleksom.

– Procedura banke je velika, ali to je i očekivano s obzirom na visinu kredita za koji smo aplicirali. Urađeno idejno rešenje odlično je prošlo prvu procenu i verujemo da će park prve posetioce moći da primi već za dve godine – kaže predsednik opštine Zemun Branislav Prostran.

Prema njegovim rečima, akvapark u Zemunu bio bi građen po najvišim evropskim standardima, ali tako da premaši već poznate vodene komplekse u Solunu i Budimpešti. Osim otvorenih bazena i vodenih tobogana koji se podrazumevaju, park bi imao i specijalizovane restorane, hotel niže spratnosti, velnes centar i otvorene i zatvorene terene za rekreaciju i sport.

– Park će se prostirati na površini od 120.000 kvadrata. Prilikom izrade projekta računali smo i na blizinu Dunava, dva važna evropska koridora, autoputa E-70 i E-75 i aerodroma, što bi omogućilo dobru posećenost. Srbiju svake godine poseti oko dva miliona turista. To znači i da bi već postojeća turistička ponuda Zemuna realizacijom ovog projekta bila znatno bogatija – ističe Prostran.

U opštini najavljuju nezaboravan provod u parku koji će, kažu, biti jedinstven u regionu zapadnog Balkana.

– Ovo će zaista biti najveći evropski akvapark, a garantujemo i neverovatno brze spustove toboganom i avanture za ljubitelje "lenjih reka". Bar što se letnjeg provoda tiče, Solun ili Budimpešta više neće biti u modi – priča načelnica odeljenja za društvene delatnosti i privredu Nada Đurić.

Tokom letnjih meseci, jagodinski akvapark svakog vikenda posećivalo je 10.000 ljudi. Samo od ulaznica park je zaradio skoro dva i po miliona dinara, za svega jedan dan. Ako se u to uračuna da je ležaljku iznajmilo makar polovina posetilaca, to je dodatnih 200.000 dinara. Iako je veoma skup projekat, akvapark u Zemunu i te kako bi bio isplativ za opštinski budžet s obzirom na to da bi mogao da primi četiri puta više posetilaca od trenutno jedinog akvaparka u Srbiji.

Četiri neuspela pokušaja izgradnje akvaparkova

Planovi za izgradnju akvaparkova na Košutnjaku i Adi Ciganliji nisu otišli dalje od razmatranja lokacije i grubih proračunan
Kod projekta akvaparka u Grockoj, za koji se nagađalo da vredi oko 60 miliona evra, određena je lokacija od osam hektara na dunavskom priobalju i oglasio se potencijalni investitor iz Turske koji je gradio i akvapark u Jagodini, ali je sve stalo kod spore administracijen
Prvi nosioci projekta Akvaparka u Novom Beogradu bili su proslavljeni košarkaš Žarko Paspalj i Vladimir Janković koji su usled nedostatka sredstava odustali od posla 2006. godine. Nakon toga, posao je preuzela kompanija „Genel" iz Novog Sada, ali je i ona iz istog razloga odustala dve godine kasnijeRačuna se da bi akvapark u Zemunu vikendom mogao da primi i 40.000 posetilaca 

Izvor: Blic