Beograd nema dovoljno hotela sa tri zvezdice, cene su i do 40 odsto veće nego u okruženju, a nivo usluga je niži od očekivanog u ovoj kategoriji.

 

Ovo je rezultat istraživanja koje je predstavio Rafael Pupovac, direktor Nacionalne turističke razvojne korporacije. Kako je ispitivanje pokazalo, prestonici nedostaje jeftiniji hotelski smeštaj za mlade i turiste iz okruženja.

– Beogradu je potreban veći broj kreveta i kvalitet usluge koji bi bio u skladu sa evropskim standardima – kaže Pupovac. – Odnos onog što se pruža i cene koja se plaća mora biti realniji, jer je prosečan hotel sa tri ili četiri zvezdice od 30 do 40 odsto skuplji u odnosu na glavne gradove u okruženju za isti ili čak niži nivo usluge. Najveći broj turista u Beograd dolazi iz poslovnih razloga, a njima su potrebni hoteli sa tri zvezdice koji su udobni, a nisu luksuzni – kaže Tomislav Momirović, predsednik Udruženja hotelijera Srbije. – Uprkos tome što Beograd nema redovan priliv turista siguran sam da bi dobar hotel sa tri zvezdice sa pristupačnom cenom našao mesto u beogradskom turizmu.

Zanimljivo je da su hoteli tokom leta, kada u prestonicu stiže najveći broj turista, prazni! Razlog treba tražiti u studentskim domovima koji izdaju krevete ispod tržišne cene, jer su na budžetu i zaradu od turista beleže kao višak, a hoteli ne mogu da se takmiče sa ovako nelojalnom konkurencijom.

Izvor: Večernje novosti