Od 249 hotela koji su registrovani u Srbiji, čak 70 odsto ima samo dve i tri zvezdice, oko 17 odsto je sa četiri zvezdice, a samo osam ima pet zvezdica.

flickr/whl.travel

 

Od 249 hotela koji su registrovani u Srbiji, čak 70 odsto ima samo dve i tri zvezdice, oko 17 odsto je sa četiri zvezdice, dok samo osam hotela ima pet zvezdica, rečeno je danas na otvaranju Međunarodnog foruma menadžera hotela i hotelskih domaćinstava u Privrednoj komori Srbije.

Državni sekretar za turizam u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković izjavio je na otvaranju Foruma, koji traje do sutra i okuplja domaće i strane privrednike iz oblasti hotelijerstva, da se kvalitet usluga podiže na viši nivo otvaranjem novih hotela.
On je istakao da su u Srbiji u poslednje tri godine otvorena 54 nova hotela, koji u proseku imaju tri, četiri, ili pet zvezdica i da svi oni unose elemente novih tehnologija.

\"Uvode i ekološki odmerene tehnologije koje omogućavaju uštede energije za grejanje, za osvetljavanje, prečišćavanje otpadnih voda i ulja iz kuhinje, što je posebno važno\", naglasio je Petković.

On je dodao da se kod nas razvijaju okolne servisne službe koje prihvataju ulje iz friteza i recikliraju ga, umesto da se, kao što je do sada rađeno, ono izliva u prirodu i pravi nepopravljive štete po okolinu, uveravajući da i stari hoteli imaju veliku šansu da bez velikih ulaganja prate korak sa savremenim tehnologijama i unaprede poslovanje.

Potpredsednik PKS Stojan Jevtić kazao je da Srbija mora poboljšati smeštajnu ponudu, izgraditi neophodnu turističku infrastrukturu i objekte po standardima savremenog tržišta, što bi poboljšalo domaći turistički promet.

On je istakao da Srbija, sa 249 hotela koji pretežno imaju dve ili tri zvezdice, ima nezadovoljavajuću smeštajnu ponudu.

Najavljene investicije u ovu oblast zahtevaju saradnju svih subjekata iz sektora hotelijerstva, sa ciljem da se hoteli prilagode standardima i otvore tržišta, a treba raditi i na edukaciji menadžera za nove potrebe, napomenuo je Jevtić.

On je kazao da su \"Zeleni hoteli – temelj održivog razvoja hotelske industrije\", što je i tema ovogodišnjeg Foruma, od najvećeg značaja za budućnost hotelske industrije, pošto se primenom ekoloških standarda čuva zdravlje svakog gosta hotela i zaposlenog u hotelskoj industriji.

Predsednik Međunarodne hotelske i restoraterske asocijacije IH&RA Gasan Aidi istakao je da su hotelijeri lideri, jer su i u vremenu krize odlučili da investiraju u hotelsku industriju.

On je poručio da hotelijeri ne treba da misle o krizi i njenim posledicama, već da počnu da rade nešto, jer ljudi žele da putuju, dodajući da hotelijeri treba da promene način razmišljanja kako bi se uspostavio koncept održivosti (u ekologiji, kada biološki sistemi ostaju raznovrsni i produktivni).

Aidi je izneo podatak da se u svetu svakog meseca otvori 10 novih hotela, što je na godišnjem nivou oko 3.000 novootvorenih, primećujući da se hotelijerstvo u Srbiji još razvija i da ga treba proširiti i van porodično orijentisanih usluga.

Princ Aleksandar II Karađorđević, pozdravljajući svaku inicijativu da se ulaže u edukaciju kako bi domaći turizam bio konkurentan na međunarodnom tržištu, rekao je da novac dolazi ako sve funkcioniše, a gosti se vraćaju ako je usluga u hotelima dobra.

Izvor: Večernje novosti