Slovenci hoće modernu banju u Bačkoj. Uskoro treba da bude potpisan ugovor sa preduzećem „Terme Olimija“ o gradnji Banje Palić.

Ugovor između slovenačkog preduzeća "Terme Olimija", koje je još pre dva meseca izabrano za strateškog partnera za izgradnju Banje Palić, i Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj Vlade Srbije trebalo bi uskoro da bude potpisan. Tako bi već na proleće mogla da počne gradnja luksuznog banjskog kompleksa na severu Bačke.
U kompleks koji će se prostirati duž obale Palićkog jezera, na prostoru nekadašnje meteorološke stanice od hotela "Prezident" do ulaza na "Muški štrand", površine oko tri hektara, Slovenci će uložiti više od 20 miliona evra. Prema dogovoru, do februara naredne godine biće završeno prikupljanje dokumentacije, dozvola i idejno rešenje, a izgradnja hotela sa četiri zvezdice, sa 150 soba ili 300 ležaja, spa-centra sa nekoliko bazena za rekreaciju, koji će delom biti termalni, sadržaja na vodi, sportskih terena i dečjih igrališta trebalo bi da bude gotova u aprilu 2012. godine.
– Investitor i "domaćin" su se saglasili da izgradnja banjskog kompleksa bude zajednička investicija, u kojoj bi udeo države bio oko 15 odsto u vidu infrastrukture i zemljišta – objašnjava Jasmin Šečić, pomoćnik gradonačelnika Subotice. – Slovenci su zainteresovani za ulaganje ukoliko zajedno sa našom državom formira novo preduzeće. Takođe, želeli su i korišćenje termalnih izvora, čiji je vlasnik NIS, pa je u dogovoru sa njima ispunjen i taj uslov i voda u bazenima biće lekovita.
Uz pomoć Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, na Paliću je već počela priprema infrastrukture za buduću banju, u koju je do sada uloženo više od 30 miliona dinara.

Izvor: Večernje novosti