Praistorijski lokalitet Stounhendž, na jugu Engleske, dobio je 10 miliona funti za potrebe restauracije za koju je do sada obezbeđeno dve trećine sredstava, prenele su danas svetske agencije.

 

Ingliš heritidž, grupa koja upravlja nacionalnom baštinom, saopštila je međutim da radovi na obnovi lokaliteta neće biti dovršeni do Olimpijskih igara, koje će 2012. godine biti održane u Velikoj Britaniji.
Stounhendž, koji čini 17 kružno poređanih kamenih blokova od kojih su neki teški i do 45 tona, godišnje poseti oko milion ljudi.
Megalitsko svetilište, sagrađeno pre između 4.000 i 5.000 godina, 1986. je uvršteno u listu svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).
To je najveće neolitsko naselje u Velikoj Britaniji i jedno od najznačajnijih u svetu.
Restauracija koja treba da počne 2012, obuhvata izgradnju novog centra za prijem posetilaca kao i zatvaranje deonice puta koji prolazi kroz lokalitet.
Projekat za obnovu Stounhendža doveden je u pitanje zbog rezova u budžetu i odluke vlade da ne obezbedi sredstva za radove.
Ingliš heritidž je saopštio da suma od 10 miliona funti potiče iz fondova britanske Nacionalne lutrije i da je do sada prikupljeno dve trećine sredstava potrebnih za radove koji će koštati 25 miliona funti.

Izvor: Blic