Praistorijski lokalitet Stounhendž, na jugu Engleske, dobio je 10 miliona funti za potrebe restauracije za koju je do sada obezbeđeno dve trećine sredstava, prenele su danas svetske agencije.

flickr/LuluP

 

Ingliš heritidž, grupa koja upravlja nacionalnom baštinom, saopštila je međutim da radovi na obnovi lokaliteta neće biti dovršeni do Olimpijskih igara, koje će 2012. godine biti održane u Velikoj Britaniji.
Stounhendž, koji čini 17 kružno poređanih kamenih blokova od kojih su neki teški i do 45 tona, godišnje poseti oko milion ljudi.
Megalitsko svetilište, sagrađeno pre između 4.000 i 5.000 godina, 1986. je uvršteno u listu svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).
To je najveće neolitsko naselje u Velikoj Britaniji i jedno od najznačajnijih u svetu.
Restauracija koja treba da počne 2012, obuhvata izgradnju novog centra za prijem posetilaca kao i zatvaranje deonice puta koji prolazi kroz lokalitet.
Projekat za obnovu Stounhendža doveden je u pitanje zbog rezova u budžetu i odluke vlade da ne obezbedi sredstva za radove.
Ingliš heritidž je saopštio da suma od 10 miliona funti potiče iz fondova britanske Nacionalne lutrije i da je do sada prikupljeno dve trećine sredstava potrebnih za radove koji će koštati 25 miliona funti.

Izvor: Blic