Skoro svi stranci, od oko 50.000 koliko ih je ove sezone brodovima došlo u glavni grad, ocenjuju Beograđane kao veoma ljubazne, nose pozitivne utiske iz prestonice i voleli bi da opet posete naš grad.

Ovo su rezultati ankete koju su zajedničkim snagama sproveli Turistička organizacija Beograda, Luka Beograd i Gradski zavod za informatiku i statistiku.

Najviše gostiju došlo je iz Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Danske i Švedske, ali bilo ih je i iz Argentine, Australije, Francuske, Holandije.

 Anketa je pokazala da oko 90 odsto stranaca Beograd smatra atraktivnim za posetioce, a njih 95 odsto je zadovoljno spomenicima, muzejima i trgovima koje su videli. Čak 96 odsto gostiju kaže da su im se svideli kafići i restorani, a 87 procenata smatra i da je naš grad dobro mesto za šoping.

"Čak 98 procenata ima dobre utiske iz Beograda, što nas stavlja odmah iza Beča i Budimpešte od gradova na Dunavu. Veoma je važno da je čak 85 odsto turista želelo da ostane bar još jedan dan, a da će 97 odsto njih preporučiti prijateljima da dođu u naš grad", kaže Dejan Veselinov, direktor TOB.