Popularni Lonely Planet napravio je listu 10 najboljih festivala na svetu. Festivali stvarno predstavljaju nešto posebno, te ako niste bili ni na jednom preporučujemo vam da sledeće godine izaberete nešto sa ove liste.

1. Mardi Gras, SAD

Nju Orleans; početkom Januara.

Poznati dvonedeljni festival podrazumeva paradu koju vode "Kraljevi" i "Kraljice", a "debelog utorka" se svi opuštaju i skidaju odeću sa sebe. Malo ekstreman, ali unikatan.

2. Festival u Riju, Brazil

Rio de Žaneiro; početkom Februara

Četiri dana preovlađuje sex i samba, a okuplja oko milion ljudi. Centralno mesto je Sambodromo parada, gde se okupljaju lokalne grupe u takmičenju za najbolju školu sambe.

3. Kanamara Matsuri, Japan

Kavasaki; 31. mart i 1.april

Ne nije šala i Japanci znaju da budu ekstremni i kontradiktorni. Iako zabranjuju stidne dlačice i u filmovima, ekstrevagantni festival pun tranvestita koji nose veliki ružičasti penis kroz grad. Festival je prvobitno održavan kako bi ukazao na problem sifilisa u 17. veku, sada služi da se prikuplja novac za borbu protiv side.

 

4. Semana Santa, Gvatemala

Antikva;Uskrs

Semana Santa obeležava strast, raspeće i vaskrsenje. Statue Isusa paradiraju ulicama okićenim cvećem, borovima i voćem u raznim dizajnima.

5. Il Palio, Italija

Sijena; Jul i avgust

Događaj koji zaustavlja srce. Trke konja kroz centar grada i Trg del Kampa. Takmičenje između džokeja, tradicionalni rivali, vino i Italija. Vredi videti.

6. La Tomatina, Španija

Bunjol; poslednja sreda avgusta

Ako volite paradajz ovo je festival za vas! Svake godine desetine hiljada ljudi okuplja se u Bunjolu na festivalu La Tomatina, vrhuncu jednonedeljne proslave zaštitnika Bunjola. Procenjuje se da se iskoristi 125 hiljada kilograma paradajza, koji konvojima dolaze u centar grada. Pijani učesnici zarone u paradajz, dok ceo grad ne postane crven kao u nekom bolesnom filmu.

7. Burning Man, SAD

Blek Rok Siti, Nevada; Avgust ili septembar

Nedelju dana dug spektakl okuplja oko 30 hiljada ljudi, čime Blek Rok Siti postaje treći najveći grad Neveda za kratak period. A teško je objasniti o čemu se radi. Moto je da nema posmatrača, što znači da morate da doprinesete temi te godine. Novac nije dozvoljen unutra, tako dag a morate ostaviti napolju. Hiljade nudista inspirisani paganskim horor filmom – otprilike tako nešto!

8. Divali, Indija

Oktobar ili novembar

Festival traje 5 dana (poznat je kao i Deepavali ili Festival svetla) i ujedinjuje sve religije. Domovi širom Indije osvetljeni su lampama i svećama za odbranu od tame zla. Nakon toga sledi veliko prolećno čišćenje, a narod koristi priliku da kupi novu garderobu, menja slatkiše i sl.

9. Día de Muertos, Meksiko

1 i 2. novembar

Meksički ‘Dan mrtvaka’ dvodnevni je festival koji slavi ponovo ujedinjavanje živih i pokojnih rođaka. Očekujte šarene kostime, dosta hrane i pića, kosture na štulama i sl. Pokretni spektakl demistifikuje prelaz na drugi svet i razbija tabue oko smrti.

10. Noće de los Rabanos, Meksiko

Oaksaka; 23. decembar

‘Noć rotkvice’ počeo je kao marketinški trik. Kada su Španci doneli prve rotkvice u Meksiko, urezali su ih u nestvarne oblike kako bi privukli kupce. Danas tradicija se nastavila kroz takmičenje lokalnih zanatlija koji rezbare rotkice.