Ne samo da vole da se gađaju paradajzom ili da ih jure bikovi, stanovnici Španije prave džinovske zamkove od ljudi. Sve te ludorije teraju vas da volite Španiju i duh njenih stanovnika.

Istina je da Španija ima neke od najlepših zamkova u Evropi, ali njeni stanovnici akcenat stavljaju na neobične "građevine" sačinjene od spretnih ljudi koji na svojim ramenima naređaju i do deset ljudi. Tradicionalna igra se zove castell, i nastala je u Kataloniji u 18. veku.

Veliki broj jakih i teških kastelara pravi osnovu (pinya) koja služi kao oslonac njihovim lakšim saigračima. Na njihovo mesto se zatim penje sledeća grupa, posle čega se prethodna uzdiže na nivo iznad. Na kraju se osoba zvana exaneta penje skroz do vrha i oslanjajući se samo na dvojicu učesnika diže četiri prsta, koji simbolizuju katalonsku zastavu.
Ova neobična tradicija kastelara postala je zvanični kandidat za umetničku listu UNESCO. Lista uključuje retke kulturne običaje, koji su često nepoznati i ne praktikuju se izvan regiona nastanka.