Lonely Planet je izdao svoju listu najboljih 10 regiona za 2011. Lista koja svakome može poslužiti za inspiraciju, između ostalih regiona sadrži i Istru.

1. Sinaj, Egipat

Šarm el-Šejk se najviše prodaje zbog svog jeftinog zimskog sunca, ali Sinaj je mnogo više od konvencionalnog mesta gde Evropljani sređuju svoj ten. Ovo moćno pustinsko poluostrvo, dom mističnih crveno-kamenih planina, imalo je, kako tvrde, glavnu ulogu u osnivanju tri velike monoteističke vere.

Fenomenalni koralni greben Crvenog mora dovodi ronioce iz celog sveta. Vlada predsednika Mubaraka uložila je velika sredstva u razvijanje Rivijere Crvenog mora, koju čine veliki hoteli i golf tereni, ali deo Sinaja još uvej ne netaknut.

2. Istra, Hrvatska

Najbliži region nama koji se nalazi na listi je na svega par sati vožnje od Srbije. Reč je o Istroj, koju Lonely Planet opisuje nižim cenama, manjkom turističke gužve, misterijom i italijanskim ukusom.

 

3. Ostrva Markiz, Francuska Polinezija

Poznati francuski slikar Pol Gogen se, tražeći perfekciju i beg od civilizacije, 1901. naselio na Markiz. Nije mogao da nađe bolje mesto. Ostrva Markiz su grupa ostrva u Francuskoj Polineziji. Na francuskom poznata su kao Îles Marquises, Archipel des Marquises, ili Marquises, a na lokalnom jeziku kao Te Henua (K)enana ili Te Fenua `Enata što znači „Zemlja ljudi".Ostrva Markiz leže otprilike 1.600 km severoistočno od Tahitija. Površina im je 1.274 km kvadratnih metara, a kao da je vreme odavno stalo i kao da se ostrva nalaze na kraju sveta. Vodopadi veći od oblakodera, spuštaju se niz kanjone, a stanovništvo živi u malim selima.

4. Kapadokija, Turska

Sa sporim temom života u selima Kapadokije, deluje kao da se malo toga u njoj kroz istoriju menja. Poznata i kao zemlja vilinskih dimnjaka, u kojoj 21. vek deluje daleki svet.

5. Vestvirdir, Island

Svako ko je dovoljno srećan da poseti Island vratiće se pun priča o neukroćenom ostrvu vulkana, vodopada i sjajnom prirodnom ambijentu. Ugao zemlje koji bi svakako trebalo bideti je Vestvirdir (Westfjords), specifično oblikovano poluostrvo povezano sa ostatkom ostrva uskom zemljanom prevlakom. Tako izolovano i tako spektakularno!

6. Šetlandska ostrva, Škotska

Najsevernija tačka Ujedinjenog Kraljevstvapuna predela netaknute prirode koji predstavljaju raj za sve ljubitelje prirode.

7. Koralna ostrva, Australija

Postoji ukupno 74 ostrva ali su samo osam naseljena… Dođite da proverite zašto.

8. Zapadna obala, SAD

Države zapadne obale Kalifornija, Oregon i Vašington znače široko otvorene prostore i svež pogled na urbani i ruralni život, što je dovelo do velikog eko-pokreta, te su takve ture veoma popularne.

9. Čileanska Patagonija, Čile

Dramatični pejzaž čileanske Patagonije nije za one sa slabim srcem. Ali na prepunoj planeti, zanimljiv je kutak na kojem vam ni GPS neće pomoći da nađete svoju destinciju kroz široko otvorene prostore. Aktivni vulkani, masivni glečeri, fluktuirajuće vreme, … i ostale atrakcije čine da vam zastane dah u Čileu.

10. Gili ostrva, Indonezija

Iako je oznaka ‘Nova Ibica’ možda kliše, svakome ko traži duge noćne zabave i rejv žurke, mora da poseti ova ostrva. Dan ispunjen ronjenjem među morskim kornjačama i ajkulama, nastavlja se zabavom koja traje celu noć. Bez motora i automobila. Samo more i zabava!