Verovatno ste se pitali kakav je život baziran na konstantnom putovanju avionom. Na to pitanje najbolje može dati odgovor Fred Fin, čovek koji je tokom svoje karijere ušao u Ginisovu knjigu rekorda sa 15 miliona milja u avionu.

 

Fin je bio zaposlen u avio kompanijama. U Ginisovu knjigu rekorda upisan je kao „čovek koji je najviše putovao" i to 1983. kada je u samo jednoj godini sakupio 7 miliona preletenih milja. Sada mu je titula još čvršća, pošto danas njegov saldo iznosi 15 miliona milja. Članak u Daily Mail-u je izvanredna priča o čoveku koji voli putovanja avionom, koja su njegov životni stil definisala i učinila ga prepoznatljivim u svetu avio industrije. Činjenica da je svojevremeno putovao na 3 Konkordova leta dnevno fascinantna je sama po sebi.
Statistika koja može da ućutka i predsednike mnogih avio kompanija:

– Fin je 718 puta leteo Konkordom, obično na sedištu 9A i prvi je dobijao obrok u avionu
– Finje posetio 70% zemljine kugle, 196 zemalja, da bi se sada u 70. godini penzionisao i živi sa svojom ženom u selu Konsomolsk u Ukrajini
– Putovao je 52 godine i čak se prijavio na Pan Amov promotivni let „Posetite Mesec" koji nikada nije realizovan
– Fin je bio na prvom Konkordovom letu kao i poslednjem
– Putovao je transatlanske ture dva puta nedeljno, ukupno oko 2000 prelazaka Atlantika i preko 600 poseta Africi
– Procenjuje da je njegov račun za avio karte bio preko 2 miliona funti, što je naravno bilo pokriveno od strane kompanija za koje je radio
– Najbrži tranatlanski let mu je bio 2 sata i 59 minuta ranih ’80 (Konkordom koji se kasnije srušio)

Na žalost više nema Konkorda niti Pan Ama, a i moderna vremena učinila su da nije više neophodno ugovore nositi na potpisivanje lično. Pored svoje inspirativne priče Fred Fin je podelio svojih „Top 10" saveta za putovanja. Pijte puno vode! Da, ali da li će nam to doneti život kakav je on imao? Verovatno ne.
Kompletan članak iz Daily Mail-a možete naći OVDE.