Zakoračite u A-train, najdužu metro liniju na svetu, o kojoj je Ella Fitzgerald pevala u svom hitu Take the A-Train.

 
 

Photo: Ed Yourdon / Flickr

Linija je duga skoro 52 kilometra i ima 43 stanice – metro sam po sebi ne predstavlja neku posebnu atrakciju, ali zato treba videti delove Njujorka kojima ova linija cirkuliše: od onih istorijskih do hipermodernih, od siromašnih do preterano bogatih, u kojima se prepliću turistički i lokalni šarm, zaslepljujuća lepota i rogobatnost.A-train povezuje ove svetove, a početna stanica je 207 Street na reci Harlem.Srednjovekovni šmek
Prva sledeća stanica je odmah nešto niže: Dyckman Street. Ko je raspoložen ovu razdaljinu može prepešačiti za 5 minuta. Ali ukoliko želite da se udaljite od gužve prošetajte se obližnjim parkom Fort Tryon Park.
Visoko na brdu iznad smešten je muzej The Cloisters gde se neguje srednjovekovna evropska umetnost. Sa vrha brda puca pogled na reku koja je dobila ime po Henriju Hadsonu, čoveku koji je pre oko 400 godina na ovom mestu tragao za prečicom do Azije. Danas je levo od reke New Jersey, a desno New York.
Obavezno obiđite 125. ulicu gde je prilično mračno ali prometno. Pre dvadeset godina ovo je bila opasna i siromašna četvrt, a danas se na ulici čuje muzika, prolaznici su rasterećeni i slasno zagrizaju hranu za poneti.
Tu je i Apollo Theater koji godinama važi za atrakciju. Michael Jackson, Billie Holliday i Lauryn Hill samo su neki od umetnika koji su nastupali na ovom mestu.
Nešto dalje je ne tako poznat Studio Museum Harlem gde je izložena crna ili afro-američka umetnost.
Luksuzni šoping
Natrag u metro jer je vaša sledeća stanica Columbus Circle u ulici 59th Street. Na jednoj strani je jugozapadni ćošak Central Park-a koji vrvi od turista, biciklista i pasa.
Za šoping frikove tu je luksuzni Time Warner Center gde možete provesti zanimljivih sat vremena gledajući/kupujući proizvode renomiranih brendova.
Zatim sledi 14. ulica. Kratkom šetnjom kroz trendi Meatpacking District videćete gigantski Apple Store kao i nesvakidašnje hotele na 9 aveniji.
Ovo je mesto gde se sreću urbani art Njujorčani i žene u stilu filma Sex-and-the-City. Samo jedan blok dalje smešten je ulaz u najnoviji park High Line.
A-train je prešao 17 kilometar, a na High Line-u pešaci dobijaju priliku da hodaju po šinama. Oko 10 m iznad puta nalaze se ostaci nekadašnje pruge čije su šine od prošle godine prilagođene pešacima. Pored su staze, klupe i brojne stolice za kratak predah.
Zavalite se u neku od klupa i uživajte u hotdogu i pogledu na reku Hudson i Kip slobode koji se nazire u daljini.
Brooklyn Bridge
Nakon šetnje po šinama sledi prelaz mosta Brooklyn Bridge i upoznavanje onog dela grada koji se nekada zvao New Amsterdam. Izuzev naziva ulica kao što je Dutch Street, malo šta je ostalo od pre. Danas je ovo prvenstveno finansijska četvrt.
Samo dva ugla dalje nalazi se početak famoznog mosta koji povezuje Manhattan i Brooklyn.
Mini-Central Park
Od stanice High Street (pratite table na mostu!) A-train nastavlja dalje u pravcu istoka. Izađite na Nostrand Avenue i naći ćete se u ulici koja bruji od dešavanja: uični artisti izvode svoj performans dok narkodileri nude svoju robu. Gužva i zabava.
Samo jedna kratka šetnja i eto vas ponovo u novom svetu: Prospect Park nešto manji i sa mnogo manjom gužvom od Central Park-a. Pešačke staze, sportski tereni i malo jezero sa čamcima glavni su aduti ovog parka.
Ne propustite ni Brooklyn Museum koji je na uglu parka, kao ni Prospect Park Zoo šarmantni zoološki vrt u kojem će deca najviše uživati.
Poslednja etapa ide duž hipodroma Aqueduct Race Track. Oni koji žele da vide trke konja uživo, definitivno moraju da posete ovo mesto.
Na stanici Howard Beach ostanite na svom sedištu, osim ako ne morate na aerodrom JFK.
Zatim sledi nešto zanimljiviji deo preko uskog pojasa zemlje i železničkog mosta, deo koji važi za veliko stecište ptica.
Poslednjih nekoliko stanica nisu reprezentativne. Priča se daje ovaj kraj (Rockaway) dosta neuljudan, ali bezopasan. Glavne atrakcije su duga plaža i A-train za natrag u Njujork.
Korisne informacije
Metro je jeftin i jednostavan za upotrebu i za lokalce i za turiste. U Menhetnu kao i u obližnjem kvartu Brooklyn metro stanice su česte.
Dnevna karta za neograničen broj vožnji košta 8,25 $ (5,9 €), nedeljna karta 27 $ (19,3 €), Karta za jednu vožnju je 2,25 $ (1,6 €).
Nije preporučljivo, ali ukoliko nameravate da se vozite bez pauze, vožnja će trajati sat i po vremena, od 207 Street u Harlemu do Far Rockaway-Mott Avenue u Queens. Najveći deo metro linije je pod zemljom: od 59 stanica, samo poslednjih 12 ima dnevno svetlo. Sa svojih skoro 52 kilometara, A-train je najduža metro linija na svetu.

Njujorški metro svakako opisujemo superlativima. Svakoga dana 5 miliona ljudi iskoristi ovu podzemnu liniju, a na Times Square-u – najprometnijoj stanici Njujorka – godišnje se proda više od 40 miliona karata. 

Izvor: B92 PUTOVANJA