I dalje donosimo izbore renomiranog Lonely Planeta za najbolje u 2011. Ovo je lista najboljih destinacija kada se gleda vrednost koju donose. Listu predvodi Bangladeš, a od Evrope tu su Pariz, Napulj i Ukrajina.

Nakon Top 10 gradova, Top 10 zemalja i Top 10 regiona, donosimo vam listu 10 najisplativijih destinacija za 2011. Zanimljiva lista koju treba imati u vidu za sledeću godinu.

1.Bangladeš

Možda najjeftinije mesto na našoj planeti. Možete jesti čudesna jela za nešto manje od američkog dolara, a hotelski smeštaj je 10 puta jeftiniji nego što je to obično.

2. Nikaragva

Dok druge destinacije Centralne Amerike naduvavaju cene usled većeg priliva putnika, postoje još uvek nekoliko dobrih i prihvatljivih stvari u region. Nikaragva je mesto gde možete trošiti samo 15 dolara dnevno i provoditi se pristojno.

3. Vašington

Linkolnov memorijal: besplatan. Muzej vazduhoplovstva i svemira: besplatan. Kapitol SAD: besplatan. Kongresna biblioteka: besplatna. Bela Kuća i Stejt department: teško ući, ali je besplatno. Ako želite da hodate, ponesete vaše lanč pakete, onda možete proći kroz američku istoriju a da ne platite ni dolar.

4. Pariz

Francuska prestonica sigurno nije nešto što je prva asocijacija za jeftino, ali postoji pobednička formula koju svi mogu priuštiti. Prvo ponesite Swiss Army nož, a onda idite do prve pekare i kupite baget za jedan evro. Zatim pronađite sir i bocu vina, ništa fensi, a onda se uputite na Senu, suprotno Notr Damu. Večera u Parizu za manje od 10 evra po osobi nešto je što je svakako privlačno!

5. Namibija

Bocvana traži velike potrošače, a ni u Južnoj Africi nije kao što je nekad bilo. U Africi ipak postoji zemlja za manje od 50 dolara po danu ako ste oprezni – Namibija.  Koristite odličnu mrežu jeftinih lokalnih minubuseva i obiđite ovu zemlju.

6.Filipini

Velike neotkrivene plaže, surf na ogromnim talasima, hrana za manje od 20 dolara dnevno i obilazak brojnih ostrva!

7. Argentina

Argentinski pezos je valuta koja štedi novac. Gurmanski kvalitetni obroci do 30 dolara, srednja klasa hotela do 45 dolara, sjajna, a jeftina, vina i tango!

8. Napulj

Italija nije jeftina, ali zato postoji Napulj. Sveža hrana, jednostavna i briljantna. Grad pun života, a potpuno prihvatljivih cena.

9. Ukrajina

Istočna Evropa nije više jeftina kao što je nekad bila, ali još uvek postoji interesantnih lokacija. Ok, hoteli znaju da budu skuplji u Kijevu, ali su zato jeftiniji dosta u Odesi. Ako znate gde da gledate, hrana, pivo i kafa može biti izuzetno jeftino.

10. Sirija

Dok je u nekim zemljama veoma skupo razgledanje antičkih antikviteta, Sirija daje izuzetnu vrednost za brojne atrakcije. Kao što možete očekivati, postoji ulica vrhunskih sendviča (svarme), felafa i kafe (qahwa). Dnevni budžet od 50 dolara i pročićete izuetno.