Ovaj trg u malom gradu Vila Franca de Xira [cita se kao voz cira!] na obali reke Tagus oko 30km juzno od Lisabona u oblasti Ribatejo ovog 29 juna bio je domacin pocetka najvaznijeg dogadjaja u istoriji grada. Ovaj atraktivni grad, sa veoma bogatom prosloscu, proslavljao je 75 godisnjicu svetski poznatog “Colete Encarnado”.

 

Glavna atrakcija je "Largada de Toiros" trcanje sa bikovima ulicama grada, zatim velika parada ucesnika i humanija varijanta portugalske borbe sa bikovima bez ubijanja. Sve je to naravno praceno brojnim muzickim manifestacijama, specificnom verzijom Vila Franca fada, i naravno uz obilje jela i pica.
Na ovom trgu skupilo se na stotine jahaca, bikova koji ce trcati ulicama za nekoliko sati, uzgajivaca, matadora, trkaca i naravno na hiljade posmatraca, mnogih obucenih u trdicionalne narodne nosnje. Tradicionalne crvene marame oko vrata [skoro kao pionirske] i crvene majice dopunjuju sarenilo. Naravno prisutna je i predsednica grada [Maria da Luz Rosinha] a takodje i pretstavnica Evropske Zajednice. Svi oni ce ucestvovati u bucnoj i uzbudljvoj paradi kroz grad.
U danasnjem globalno povezanom svetu zaista je iznenadjenje prisustvovati dogadjaju potpuno okrenutom lokalnom stanovnistvu. Slican dogadjaj u Pamploni u Spaniji [jedan od nekoliko slicnih na Apeninskom poluostrvu], preplavjlen je hiljadama stranaca koje ucestvuju u trcanju i skoro potpuno je izgubio lokalne karakteristike. U Vila Franca de Xiri nema stranaca, dogadjaj nije nigde reklamiran, nema nikakvih brosura na stranim jezicima i mi smo za njega saznali zaista sasvim slucajno.
Jos jedno prijatno iznenadjenje bilo je da je citav trg za ovu priliku bio pokriven tepihom, kako kazu "za sigurnost konja i bikova". Neverovatno. Ovih nekoliko prilozenih slika naravno ne mogu verno da docaraju atmosferu u gradu ali mogu da pomognu da se objasni nase uzbudjenje zbog prisustva na jednom ovakvom mestu.

 

Aleksandar Janicijevic

Putopis napisao urbansquares.com