Sa željom da prenesem, koliko je u mojoj mogućnosti utiske iz Bašte Presvete Bogorodice, Sveta gora, Atos, Grčka, Sveti Manastiri: Hilandar, Vatoped…

Svetu Goru, Atos, Baštu Presvete Bogorodice sam posetio dva puta. Svete Manastire: Hilandar, Vatoped… Čekao sam čini mi se godinama i razmišljao kako je moguće stići do Svete Gore, činilo mi se da treba uložiti dosta Vere, strpljenja i da se ukaže takva prilika. Ja lično sam doživeo ono što bi verujem mnogi poželeli, da posete i borave na Svetoj Gori određeno vreme. Novaca za put nisam imao, ali sam uložio nešto drugo, svoju dobru volju vreme i trud da radim dobrovoljno kratko vreme, na mobi, kako se to kaže, mislim da negrešim. Pošao sam autobusom iz Beograda put Soluna do Hilandarskog Metoha Milo Arsenica, šuma Kakovo, zadržao se određeno vreme a potom put grada Jerisos do luke i Grada Uranopolis, odakle ima polazak broda Sveti Pantelejmon do Hilandarske luke. Susret sa Našom Svetinjom teško se može opisati rečima, zaista se mora doživeti. Sada je u toku obnova posle požara koji je bio zahvatio ovaj Sveti Manastir. Ali svakodnevne obaveze se nesmetano odvijaju. Molitva je tamo uvek prisutna, nikada se ne prekida. Imao sam priliku da posetim i Sveti Manastir Vatoped, stiže se Svetogorskim stazama koje idu kroz šumu u blizini obale je uvek. Pešači se malo više od 2 sata laganog ali upornog hoda. Sveti Manastir Vatoped takođe treba Videti i doživeti. Ukratko, ovaj moj mali putopis će biti vidljiv ako ga urednici odobre. Moja poruka pred kraj ovog zapisa-putopisa: “Doći ću ti opet Sveta Goro”.

Pogledajte Hilandarske priče, uz moju ličnu zahvalnost Autoru koji je to snimio, a nalazi se dostupno svima na internetu.

Ovo ju veza-link do 1. dela, ostale će te lako pokrenuti nakon odgledanog prvog dela.

Pomenuo sam i Sveti Manastir Vatoped, pa pogledajte jednu vezu-link, koju sam odabrao.

Putopis napisao Poklonik