Ukoliko ste u potrazi za najlepšim i najromantičnijim mestom na svetu, na kojem biste proveli godišnji odmor ili medeni mesec, Bora Bora sa svojom lagunom koja podseća na paletu umetnika u plavim i zelenim tonovima, je jednostavno ljubav na prvi pogled.

 

Bora Bora, ostrvo Francuske Polinezije, nalazi se u Pacifičkom okeanu, na oko 260 km severozapadno od Tahitija (manje od sat vremena leta). Ostrvo je otkriveno 1722. godine, a njen drevni naziv Vavau sugeriše da su prvobitni stanovnici ovog, sedam miliona godina starog ostrva, stigli iz Tonga, arhipelaga u Južnom Pacifiku. Izvorni naziv ovog ostrva je Pora Pora, što znači „prvo rođenje", jer u lokalnom tahićanskom jeziku ne postoji glas "B".

Savršeno bele peščane plaže zapljuskuje smaragdno plava voda. Glavno ostrvo i nekoliko manjih ostrva Bora Bore, vulkanskog porekla, potpuno su okruženi koralnim grebenom, gde ribe u svim bojama ukrašavaju koralne vrtove, dočekujući ogromne manta raže. Planina Otemanu, nalik dvorcu, para nebo, a zavodljive tropske padine i doline, prekrivene su cvetovima hibiskusa. Palminim listovima, prekriveni motu bungalovi, okružuju blistavu lagunu poput nežne ogrlice.

Jedno od najromantičnijih mesta u univerzumu, prepuno je luksuznih odmarališta, spa centara i bungalova, koji se nadvijaju nad vodom. Sa potpuno bajkovitim ambijentom i fascinantnim vizurama, sve na Bora Bori je za ocenu 10 na skali romantičnosti.

Luksuzna odmarališta već 40 godina dočekuju parove iz celog sveta i poseban ugođaj za goste su doveli do savršenstva. Od izlaska do zalaska sunca, svaki centar je dizajnirao svoj set jedinstvenih momenata za svoje goste.

Opijenost od beskrajnog istraživanja i ronjenja, po nestvarno tirkiznim lagunama, uzbudljiva vožnja kanuom, jahanje na talasima, jet ski, posmatranje predivnog zalaska sunca na krstarenju jedrilicom, su samo neke od aktivnosti koje ostrvo pruža posetiocima. Za one sa avanturističkom duhom, interesantno je istraživanje predela pešačenjem ili 4×4 vozilima, sa zabavnim lokalnim vodičima.

Što se shopping-a tiče, mogu se kupiti originalni umetnički predmeti, tahićanski biseri, parfemi i ulja i druge dragocene rukotvorine od drveta.

Proslavljeno knjigama, filmovima i svojom zadivljujućom lepotom, ostrvo je sada preplavljeno turistima. Ali bez obzira na to, trebalo bi ga posetiti.

Letnji meseci, od novembra do aprila, su topli i vlažni sa puno sunčanih dana, dok je ostatak godine malo svežiji i vlažnost vazduha je umerena. Osvežavajući vetrovi duvaju tokom cele godine, pa se jun, jul, avgust i oktobar smatraju idealnim periodom za posetu ostrvu. Mada, iskreno, ne postoji loše vreme za put na ostrvo Bora Bora.

FOUR SEASONS RESORT

Mnogi poznaju ostrvo Bora Bora samo kroz primitivne prikaze na slikama slavnog Francuskog umetnika Gogena – one na kojima se egzotični Polinežani izležavaju na zelenom rajskom ostrvu. Four Seasons Resort Bora Bora otvorio je svoja vrata u septembru 2008., kombinujući romantiku ostrva sa svim blagodetima luksuznog hotela, uz boravak na vodi na potpuno nov način.

Sa 121 sobom i apartmanom – uključujući sedam vila uz obalu – Four Seasons Resort Bora Bora se nalazi u zapanjujuće prelepom ambijentu. Smešten na zadivljujućih 22 hektara, rezort ispunjava ogroman niz potreba i priredjuje različite zabavne programe. Možete uživati u svežim plodovima mora na terasi u restoranu Arii Moana, koji se nalazi uz more ili privatnoj večeri na plaži uz zalazak sunca, uz polinežansku muziku. Sumrak je pravo vreme za ispijanje Bora Bora koktela u Sunset restoranu i baru.

Four Seasons Resort Bora Bora je kulturni raj, mešavina spokoja južnog Pacifika i snažne polinežanske umetnosti plesa, pesme, kuhinje, tkanina, pomorstva i sporta. Resort kombinuje najviše standarde usluga sa prirodnom neusiljenošću i ljupkim gostoprimstvom polinežanske kulture, kao posledicu odlične veze sa ostrvskom zajednicom.

Arhitektura ovog facinantnog rezorta je plod jedinstvene saradnje, koja objedunjuje kosmopolitski šarm pariskog arhitekte Didier Leforta i moderne elegancije BAMO, dizajnerske firme iz San Franciska, sa polinežanskom autentičnošću, poznatog južnopacifičkog arhitekte Pierre-Jean Picarta.

Rezort se sastoji od 100 bungalova, koji se nadvijaju nad vodom i sedam vila na plaži – jedinstvenog dizajna sa krovovima od palminog lišća, koje su ukrašene autentičnim umetničkim radovima.

Četiri restorana, koji nude ogroman izbor kreativnih kulinarskih iskustava, od polinežanskih i francuskih, do tradicionalnih jela, dopunjeni su posebnim restoranima, od privatnih trpezarija na obali okeana do Tahićanske gozbe na otvorenom, spemljene u tradicionalnim "a’hi ma’a" zemljanim posudama.

Spa Four Seasons Resort Bora Bora je proglašen za "najbolji spa u Australiji i južnom Pacifiku", a zauzima i 5. mesto na svetskoj listi "The World’s Top 25". Tretmani su mešavina tradicije Polinezije sa naukom, kako bi se povećale terapijske vrednosti i relaksacija. Lokalni sastojci kao što su cenjene monoi, domaća vanila, kahaia cvet i prah crnih bisera, koriste se u različitim tretmanima.

Four Seasons Resort Bora Bora stvara pravi dom daleko od kuće, za one koji znaju i cene najbolje. Gosti mogu utonuti u duboku tišinu ovog ostrva, uroniti u običaje i tradiciju lokalne kulture ili krenuti na jednu od mnogih avantura.

Datum otvaranja: Septembar 2008.
Površina: 220,000 m2
Ukupan broj soba: 107
Bungalova: 100
Vila: 7
Broj rezidencijalnih jedinica: 15
Restorani: 4 restorana
Prostorije za odmor: SPA, tenis, bazenii, prostorije za fitnes
Konferencijske prostorije: ukupna površina 294 m2
Arhitekte: Didier Lefort i Pierre-Jean Picart
Dizajn enterijera: BAMO

Izvor: www.ministudiomagazin.com/

Izvor: B92 PUTOVANJA