I bez gledanja na putokaze znaćete da se približavate vodopadima zbog tutnjave koja se svakim pređenim metrom pojačava i kapljica vode zbog kojih ćete morati da uključite brisače. A zatim, kad konačno ugledate veličanstvenu vodenu zavesu optočenu dugom, ne zaboravite da pomislite zelju, ali samo jednu, i napravite nekoliko stotina fotografija da biste ovekovečili taj trenutak zauvek.

 

Kanadu, zemlju fascinantnih prirodnih lepota mnogi turisti zaobilaze sa "must see" liste turističkih destinacija uglavnom zbog nepristupačne klime koja je u nekim delovima ove prostrane zemlje vrlo surova i u kojima vlada večita zima. Rapidno naseljavanje, urbanizacija, "global warming" kao i neverovatne prirodne lepote učinili su da ova slika poslednjih nekoliko godina počne da se menja. Zbog ogromnog prostranstva koje ljudska ruka u mnogim delovima još uvek nije stigla da pokvari, Kanadu je prosto nemoguće upoznati u jednoj poseti, ali ako izbor treba suziti na samo jednu stvar onda to sigurno treba da budu Nijagarini Vodopadi.

Oni se nalaze u provinciji Ontario, 130km jugozapadno od grada Toronta, ekonomskog srca Kanade. Do njih možete stići kolima za manje od dva sata lagane, prilično dosadne vožnje autoputem Kraljice Elizabete. Da bi ste putovanje učinili koliko toliko zanimljivim, definitivno treba da se zaustavite, protegnete noge i popijete kafu u jednom od kafe restorana poznatog lanca "Tim Hortons". Ovu ikonu Kanade osnovao je čuveni Kanadski hokejaš Tim Horton davne 1964, a danas, iako više nisu Kanadsko vlasništvo, ovi kafei i dalje predstavljaju nacionalni identitet svakog Kanađanina. U Tim Hortonsu naručite najpopularniju mešavinu tzv "large-double-double" sto u prevodu znači obična filter kafa sa dve kocke šećera i dve doze krema za kafu. Naravno da bi ste pripremili sive vijuge za procesiranje predstojećih utisaka nije na odmet naručiti i neki od njihovih "doughnut-a odnosno verziju naših krofni.


Potkovica i Nevestin veo
I bez gledanja na putokaze znaćete da se približavate vodopadima zbog tutnjave koja se svakim pređenim metrom pojačava i kapljica vode zbog kojih ćete morati da uključite brisače. A zatim, kad konačno ugledate veličanstvenu vodenu zavesu optočenu dugom, ne zaboravite da pomislite zelju, ali samo jednu, i napravite nekoliko stotina fotografija da biste ovekovečili taj trenutak zauvek.

Vodopadi su dobili naziv od indijanske reci ”onghiar” (izgovara se on-ge-ara) sto u prevodu znači ”grmljavina vode”. Za same slapove vezana je stara indijanskoj legenda o prelepoj devojci Lelawali. To je zapravo jedna ljubavna priča sa srećnim završetkom. Dakle, prema legendi, nemoćna da se suprotstavi očevoj volji i sledi svoje srce, Lelawali odlučuje da sebi oduzme život spustajući se kanuom niz vodopade. Međutim, u trenutku pada niz vodopad, He-No, ljubav njenog života, bog gromova koji živi u pećini ispod potkovičastih vodopada uspeva da je spase i od tada njihovi duhovi žive zajedno u pećini vodopada.

Nijagarini vodopadi se nalaze na istoimenoj reci i predstavljaju prirodnu granicu između Kanade i Sjedinjenih država. Iako prilično kratka, otprilike 58km, reka Nijagara svoju ogromnu snagu skuplja iz američkih velikih jezera povezujući Iri i Ontario. Na svom kratkom putu ona ima pad od 99 metara, a samo polovinu od tog pada ili 55m čine Nijagarini vodopadi. Oni se sastoje iz tri dela: kanadskog, najlepšeg, najvećeg i turistima najpristupačnijeg, zbog svog oblika poznatijeg kao "Potkovica"(Horsehoe Falls), zatim američkog koji se zapravo sastoji iz dva dela, užeg poznatijeg pod nazivom "Nevestin veo" (Bridal Veil) i šireg američkog. Iako nisu najviši na svetu, ovi vodopadi su verovatno najlepši, a zbog svoje pristupačnosti najslikaniji a samim tim i najpoznatiji pa nije ni čudo sto ih godišnje poseti preko dvanaest miliona turista, neki samo da uživaju u lepotama vodopada a drugi sa namerom da se obavezu na večitu ljubav i kažu sudbonosno "Da". Ovo poslednje im je i prikačilo etiketu "prestonice medenog meseca".

Vodopadi su godinama bili inspiracija mnogim umetnicima, naučnicima ali bogami i avanturistima. Legendarna Merlin Monro je ovde snimila čuveni film "Nijagara", Nikolu Teslu – našeg proslavljenog naučnika, vodopadi su inspirisali u inovatorskom radu, a dvadesetak zavisnika od adrenalina je čak pokušalo da se spusti niz ovu vodenu stihiju od kojih su neki i uspeli, ali je većina ipak život završila tragično.

U vodopadima možete da uživate na vise načina. Jedan je sa visine vodopada, koji je ujedno i visina ulice. Tu možete da priđete na par metara od vodopada, osetite njihovu neverovatnu snagu i gotovo ih dodirnete rukom. Naravno, slikanje je obavezno tako da sam sigurna da će se memorijske kartice napuniti i da će neke od napravljenih fotografija biti dostojne uramljivanja za večito sećanje. Naravno pošto je ovaj doživljaj besplatan budite spremni na neverovatne gužve i laktanje pogotovo u letnjim mesecima. Za nas romantične, predlažem spustanje do pećine ispod vodopada, turom poznatom pod imenom "Putovanje iza Vodopada" (Journey behind the Falls). Tu ce vam se pružiti prilika da pokisnete do gole kože, ali i da na trenutak oživite legendu o devojci Lelawali i bogu He-No i osetite snagu njihove večne ljubavi. Za avanturiste je definitivno tura brodićem "Služavka magle" (Maid of the Mist) kojim ćete se približiti na samo nekoliko metara od podnožja vodopada. Tu vas ni besplatne kabanice neće zaštititi od sitnih , magličastih kapi vodopada ali to nije ni važno pošto će vam to kupanje verovatno ostati u sećanju kao jedno od najlepših u životu. Zaljubljeni mogu da uživaju u vodopadima iz ptičije perspektive sa Skylon tornja, zaštitnog znaka Nijagarinih vodopada. Na vrhu tornja je vidikovac, a takođe i rotacioni restoran koji omogućava božanstven pogled na vodopade i okolinu. Rezervacije su obavezne i cene su prilično visoke, mada klopa nije neka. Izbor vam je tu a vi odlučite.

Genije koji je osvetlio svet
Tačno preko puta vodopada sa Kanadske strane, u Julu 2006. podignut je spomenik naučniku, inovatoru, geniju, Nikoli Tesli povodom obeležavanja 150 godina njegovog rođenja. Spomenik, delo vajara Les Drysdale-a iz Hamiltona u Kanadi, nalazi se na blagoj uzvišici, na postolju motora na naizmeničnu struju sa koga Tesla zamišljeno gleda u vodopade, svoju životnu inspiraciju. Na američkoj strani nalazi se veliki, impresivan Teslin spomenik delo hrvatskog vajara Krsinića, identičan onom ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koga je vlada bivše Jugoslavije poklonila Sjedinjenim Američkim Državama 1976. godine.

Vinogradi, verovali ili ne
Kad se već umorite od pešačenja i lepote vodopada predlažem relaksirajući obilazak jednih od najpoznatijih vinograda na svetu za proizvodnju famoznog "ledenog vina" (ice wine). Znam, teško je poverovati, zbog stigme koja je prilepljena Kanadi kao zemlji večitog snega i leda, ali verujte mi bićete prijatno iznenađeni prizorom predivno uređenih vinograda koji se prostiru u nedogled. Vinogradi ili tačnije njih 62 nalaze se na desetak kilometara od Nijagarinih vodopada u geografski idealnom predelu za vinogradarstvo, između dva jezera čije prisustvo omogućava prave klimatske uslove za sazrevanje grožđa, a to su hladna proleća, žarka leta i duge jeseni.

Ledeno vino spada u desertna, slatka vina. Veoma je skupo zbog toga sto zahteva specifične klimatske uslove za uzgajanje i berbu, a jedan od uslova da vino zadovolji stroge svetske standarde slatkih vina je da temperatura u vinogradu pre berbe mora biti između minus 8 i minus 12 stepeni celzijusa tri dana za redom. Takvi klimatski uslovi omogućavaju optimalnu koncentraciju šećera u vinu i daju mu specifičan, jedinstveni ukus. Ako vas put nanese na ovu stranu krajem Januara i ako budete dovoljno hrabri da izdržite temperature znatno ispod nule, možete prisustvovati berbi ledenog vina i čuvenom Festivalu u čast istog. Tada se organizuju ture po vinarijama, džez koncerti, degustacije i još štošta. Inače ture po vinarijama uz obaveznu, uglavnom besplatnu degustaciju, organizuju se tokom čitave godine. Budite sigurni da ćete svasta naučiti i videti pošto su ture vrlo edukativne. Iako je prilično skupo, kupite jednu bocu za uspomenu ali i za posluženje u specijalnim prilikama.

Turistički kič
Klifton Brdo je američka, turistička, kič ulica kroz koju morate proći da bi ste zaokružili posetu Nijagari. Ona predstavlja klasičan severno američki dodatak prirodnim turističkim atrakcijama i sa njima čini nerazdvojivu celinu. To je ulica prepuna svakojakih jeftinih atrakcija među kojima su Riplijev muzej "Verovali ili ne", muzej voštanih figura, naravno ne tako dobra imitacija Tisoovog, muzej Ginisovih rekorda, Frankenštajnova kuća, kuća strave i užasa, radnje sa suvenirima i restorani brze hrane. Tu se definitivno može naći ponešto za svakog, mada mislim da ce najmlađi posetioci uživati najviše.

Bez obzira na doba godine u koje vas put navede u ove krajeve, vodopadi vas neće ostaviti ravnodušnim posto su podjednako lepi kad su zaleđeni i osvetljeni reflektorima u boji, kad su okruženi prirodom koja se budi u proleće, obasjani jarkim suncem u leto, ili prošarani predivnim jesenjim zlatno-žuto-narandžasto-crvenim tonovima. Zato iskoristite pruženu priliku da vidite jednu od najlepših prirodnih lepota Novog Sveta i uživajte, a pre povratka kuci isprobajte sreću u jednom od kazina Nijagare, možda vam to zaista ulepša posetu Kanadi.

Piše Vera Marinković

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA