Tri živopisna univerzitetska grada Hajdelberg, Frajburg i Tibingen, osvojiće vas svojom toplinom. Iskoristite produžen vikend i istražite ih.

                            Photo: keepwaddling1 / Flickr

Nemačka pokrajina Baden-Württemberg (Baden-Virtemberg) leži na jugozapadu zemlje. Atraktivna je zahvaljujući romantičnim gradovima, bajkovitim zamcima, zanimljivim lokalitetima, prestižnim univerzitetima i fenomenalnoj prirodi.

Pokrajina broji 10 miliona stanovnika, graniči se sa Švajcarskom na jugu i Francuskom na zapadu. Glavni grad ove pokrajine je Štutgart.

Hajdelberg (Heidelberg)

Romantični grad na reci Nekar, na pola puta između Frankfurta i Štutgarta, smešten je u sred prirode i predstavlja drugi po veličini grad ove pokrajine. Istorijski centar grada prepoznatljiv je po uskim stazama, vijugavim ulicama i lepim trgovima.

Iznad starog hajdelberškog grada uzdiže se veliki stari dvorac. Stil u kojem je izgrađen predstavlja mešavinu gotike i renesanse. Dvorac je okružen parkovima kojima je nekad šetao čuveni pesnik Johan Volfgang fon Gete. Preko dvorca prolazi i brdska žičara koja ide sa trga Kornmarkt u gradu, ka vrhu brda Kenigstul.

Na severnoj obali reke Nekar, nalaze se ostaci keltskog utvrđenja i Aleja filozofa. Veruje se da su filozofi i profesori koji su delovali na Univerzitetu, često šetali alejom i razgovarali. Iz nje se pruža neverovatan pogled na stari deo grada Altstadt i dvorac.

Hajdelberg je bio temelj i neiscrpna inspiracija mnogim nemačkim slikarima i pesnicima. Jedan i po vek pesnici, i slikari pravili su varijacije, kombinovali, improvizovali poznate slike Hajderberga.

Čak i oni koji su bili okoreli protivnici idiličnih slika, jedva su uspevali da se liše romantičnih predstava Hajderberga.

Gete je za Hajderberg i most Alte Brücke rekao: ovaj most na kojem stojim otvara mi vidik ka lepoti, koju možda nijedan drugi most na svetu nije u stanju da ponudi.

Ovaj hedonistički, boemski grad objedinio je muziku, vino i pesmu. U proleće se održava festival klasične muzike Hajdelberško proleće.č

Grad je poznat po uglednom Univerzitetu kroz čije odaje je svojevremeno prolazio i Fridrih Hegel.

                            Photo: Allie_Caulfield / Flickr

Frajburg (Freiburg)

Frajburg, osunčani grad juga, najveći je i najjužniji grad Nemačke.

Stari centar grada sa uzanim stazama i idiličnim lokacijama, manje-više je četvrtast, presečen sa 2 glavna puta sa kojih tramvaji cirkulišu na sve strane grada. Za grad su tipični mali potoci (Bächle).

Starim jezgrom dominira impozantna katedrala Frajburški Minster (Münsterkathedraal), jedno od najvećih remek-dela gotske arhitekture.

Toranj je visok 116 m, ima 16 zvona od kojih najstarije datira iz 1258. i teži 3290 kilograma. U podnožju njenog unikatnog tornja , smešten je simpatični trg Minsterplac (Münsterplatz).

Njega krase istorijska zdanja među kojima su srednjovekovni Kaufhaus, barokna arhiepiskopska palata i postbarokna zgrada Wentzingerhaus.

Centru Frajburga je nakon bombardovanja 1944 vraćen stari sjaj, tako da turisti danas često imaju poteškoća ukoliko prtljag nose u koferima na točkiće: kamene ulice otežavaju hod i uzrokuju treskanje kofera.

Univerzitetska četvrt nije preterano atraktivna. Frajburg se može pohvaliti sa 22 hiljade studenata i zahvaljujući postojanju univerziteta, kulturna ponuda je bogata i šarolika s obzirom da je grad relativno mali.

Frajburg se smatra kapijom koja otvara put ka Švarcvaldu, tako da su staze za šetnju idealne.

Nalazi se blizu tromeđe Švajcarske Francuske i Nemačke. Francuska je udaljena oko 25 kilometara, a Švajcarska 60 kilometara. Iz grada je prilično lako doći do švajcarskog Bazela ili francuskog Strazbura.

                                 Photo: Metaphox / Flickr

Tibingen (Tübingen)

Nešto južnije od Štutgarta, prestonice pokrajine Baden-Virtemberg, nalazi se poznati univerzitetski grad Tibingen. Sliku ovog srednjovekovnog grada kroje strme stepenaste ulice, sićušne zanatske radnje i koloristične fasade.

Na pijačnom trgu nalazi se atraktivno zdanje Rathaus (gradska kuća), koje je zahvaljujući baroknoj fasadi jedna od najlepših gradskih većnica u Nemačkoj.

Reka Neker račva se na dva rukavca, formirajući tako1.500 km dugo ostrvo, poznato kao ostrvo visokih platana, među kojima ima i onih starih i preko 200 godina. Postoje stepenice pomoću kojih pešaci mogu doći do ostrva. Preko leta, ova oblast platana ugosti sijaset koncerata i sličnih kulturnih manifestacija.

Na desetak kilometara severno od Tibingena, smešten je prostrani park Schönbuch. Nekada su po ovoj prirodnoj oblasti lovili kraljevi Virtemberga, a danas je to oblast odličnih pešačkih i biciklističkih staza.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA