Osim što ima aerodrom na sa kojeg poleću Wizz Air i druge low cost kompanije, Temišvar ima istorijski centar i mnogo studenata.

 

                        photo: access.denied / FLickr

Za Srbiju, Temišvar je oduvek bio zanimljiv – 1990ih kao glavna šverc destinacija, a danas kao grad odakle se hvataju jeftini avioni za ostatak EU.

Simbol pada diktatorskog režima Čaušeska (1989) i prvi grad u Evropi koji je dobio električno osvetljenje (1884), Temišvar je danas među najvažnijim turističkim destinacijama u Rumuniji.

Temišvar ima očuvane stare zgrade fascinantne arhitekture, i spektakularan istorijski centar. To je istovremeno i multikulturalna sredina, jer u gradu živi veliki broj pripadnika tri manjine: mađarske, nemačke, i srpske.

Temišvar ima i odličnu poziciju za turizam, jer je najbliži zapadnoj Evropi odakle dolazi najviše turista.

                                  Photo: panoramas / Flickr

ATRAKCIJE

Glavne atrakcije Temišvara skoncentrisane su na tri trga: Piaţa Unirii, Piaţa Victoriei, i Piaţa Libertăţii.

Piaţa Unirii

Piaţa Unirii (Trg jedinstva) je centar starog grada i njemu se nalaze Muzeul Revoluţiei (Muzej revolucije), katolička Catedrala Sfântul Gheorghe (Katedrala Sv. Georgija), Palatul Vechii Prefecturi (Stara palata prefekture / Barokna palata) koja je pretvorena u muzej, kao i Biserica Ortodoxa Sârbă (Srpska pravoslavna crkva).

Trg je načičkan kafiema sa prijatnim baštama, a kafa je jeftina i odlična.

Muzeul Revoluţiei (Muzej revolucije), Str. Emanuil Ungureanu 8, ima postavke sa uniformama rumunske milicije i vojske za vreme revolucije 1989, kao i pisana svedočanstva svedoka i učesnika revolucije, lična i zvanična dokumenta, audio i video arhivu, kao i kolekciju novina iz tog doba. Ulaz: besplatan.

                                      Photo: Coco_ro / Flickr

Catedrala Sfântul Gheorghe (Katedrala Sv. Georgija) je katolička crkva sagrađena je krajem 18. veka, a projektovao ju je poznati bečki arhitekta von Erlach iz perioda baroka i rokokoa.

Palatul Vechii Prefecturi (Stara palata prefekture / Barokna palata), Str. Mercy 2, je iz 18. veka, nekada je bila gubernatorova rezidencija. Danas je u njoj smešten Muzeul de Arta (Muzej umetnosti), sa delima italijanskih umetnika od 15. do 17. veka, kao i nemačkih i flamanskih umetnika.

Biserica Ortodoxa Sârbă (Srpska pravoslavna crkva) sagrađena je sredinom 18. veka, i poznata je po ekstravagantnim dekoracijama. Nalazi se zapadnom delu trga Piaţa Unirii, a otvorena je svakog dana do 18h.

                      Photo: Ionpetrache / Wikimedia Commons

Piaţa Victoriei

Piaţa Victoriei (Trg Pobede / Trg Opere) je simbol rumunske revolucije protiv Čaušeskua.

Na trgu se nalaze Opera Naţională Română (Nacionalna opera), Catedrala Ortodoxă (Pravoslavna katedrala), i Castelul Huniazilor (Dvorac Huniazilor). Zgrade su u glavnom s kraja 19. i početka 20. veka, ali ima i nekih od pre-otomanskog perioda.

Opera Naţională Română (Nacionalna opera) je sagrađena 1875, a projektovali su je bečke arhitekte Helmer i Fellner, kreatori nekoliko koncertnih dvorana u Budimpešti, Beču, i Odesi. Murali u operi inspirisani su istorijom i popularnim rumunskim legendama. Josif Štraus je upravo u ovoj operi započeo karijeru kao dirigent, a 1846. tu je nastupao i Franc List.

Catedrala Ortodoxă (Pravoslavna katedrala) nalazi se na južnom delu trga, sagrađena je između 1936. i 1940, a crveni i zeleni crepovi uređeni su u stilu mozaika. Ispred katedrale nalazi se memorijal posvećen onima koji su izgubili živote u revoluciji svrgavanja čaušeskovog režima.

Castelul Huniazilor / Huniade (Dvorac Huniazilor / Huniade) je najstarija zgrada u Temišvaru, koju je polovinom 15. veka podigao Vojvoda od Transilvanije, Iancu de Hunedoara (Sibinjanin Janko). U ovoj zgradi danas je smešten deo muzeja Muzeul Banatului.

Muzeul Banatului (Muzej Banata) je jedan od najboljih u gradu, sa sekcijama arheologije, antičke istorije, umetnosti, i prirodnih nauka. Osnovan je pred kraj 18. veka, a značajno je stradao tokom Drugog svetskog rata kada su sovjetski vojnici opljačkali dobar deo kolekcije.

Piaţa Libertăţii

Piaţa Libertăţii (Trg slobode) je mali trg između Piaţa Unirii i Piaţa Victoriei. Na trgu je poznata statua Sv. Nepomuka.

Statua Sv. Jovana Nepomuka nalazi se ispred Primăria Veche (Stare gradske većnice) i napravljena je krajem 18. veka u rokoko baroknom stilu. Finansirana je od strane katoličke zajednice u spomen žrtava epidemije kuge 1738-1739.

PARKOVI

Parkovi su atrakcija Temišvara koji je u Rumuniji čuven kao grad sa najviše zelenila. Najpoznatiji su Botanička bašta (u blizini Piaţa Unirii) i Park ruža (kod Studentskog grada).

Gradina Zoologica (Zoološki vrt) nalazi se severoistočno od centra grada. Osnovan je 1986. za vreme Čaušeskua, i tada je imao samo 30 vrsta lokalnih životinja. Tek 2006. je generalno rekonstruisan i proširen, pre svega po ugledu na zoo u Segedinu, tako da danas ima retke primerke kao što su patuljasti kenguri ili kapucinski majmuni, koji uživaju glas najinteligentnijih majmuna Novog sveta. Radno vreme: od 10 do 20. Ulaz: 1 lei deca, 3 lei odrasli.

          Šoping centar Iulius Mall / Photo: www.iuliusmall.com

ŠOPING

Iulius Mall u Temišvaru je najveći šoping centar u zapadnoj Rumuniji ima preko 80.000 m2 i 210 prodavnica, supermarket, multiplex bioskop, bazen i skejt park. Iulius Mall se nalazi u ulici Str. A. Demetriade, nr. 1. Radno vreme: od 10 do 22.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA