Bajkoviti Goslar je idealna polazna tačka za obilazak regije Harc na severu Nemačke. Priča o Goslaru je jednostavna, sve se vrti oko viteza, konja i brda, piše nemački časopis Local.

 

 

Photo: froutes / Flickr

Pre oko hiljadu godina, vitez Ram je privezao je svog konja za drvo dok je lovio po obližnjim padinama, a konj je u odsustvu gazde nestrpljivo zarivao kopita u blato i tako iskopao srebro. Nakon ovog događaja brdo je nazvano po vitezu, a grad koji je nastao u blizini, po njegovoj ženi.

Međutim, pronalazak srebra se zaista desio. Na planini Rammelsberg pronađen je rudnik, a Goslar je za kratko vreme izrastao u privredni i trgovački centar.

U 11. veku Kajzer Henrik II, vladar Svetog rimskog carstva, premestio je svoju sedište iz mesta Werla u Goslar. Upravo u tom periodu izgrađen je veliki broj znamenitosti koje su danas glavne turističke atrakcije: zloslutni Kaiserpfalz (vladarski dvorac), raskošni Breites Tor (široka kapija sa 3 tornja), crkva Marktkirche sa asimetričnim kulama i mnoge druge crkve i manastiri. U srednjem veku u minijaturnom Goslaru bilo je čak 50 tornjeva.

Većina ovih znamenitosti pošteđene su rata i bombardovanja, pa se i danas nalaze u dobrom stanju. To je jedan od razloga zbog kojih je UNESCO stari grad uvrstio u listu svetske baštine. Svaka gilda, svaki prozorski kapak, ušuškani kutak i prašnjava pukotina ukazuju na istoriju staru hiljadu godina.

Hans Kristijan Andersen je jednom prilikom stojeći na glavnom pijačnom trgu rekao da se oseća kao da stoji na zemlji o kojoj je kao dete slušao u bajkama.

Skoro dva veka kasnije, Andersenovi utisci se uklapaju u modernu sliku Goslara. Posetioci mogu da osete atmosferu malog, ali živahnog grada sa rustičnim restoranima, dobrim hotelima i mnoštvom srednjovekovnih znamenitosti, ali i da u uživaju u prirodnim lepotama Nacionalnog parka planine Harc (Harz), koji se nalazi u neposrednoj blizini grada.

Na izlazu iz grada uzdižu se brda, koja važe za najlepše delove Nacionalnog parka. Ova oblast je preko leta idealna za planinski biciklizam, preko zime za skijanje, a pešačenje je dobra opcija tokom čitave godine. Na raspolaganju su vam i tereni za golf, jezera u kojima je moguće kupanje, a park je poznat i po bogatoj flori i fauni, pa se četo mogu videti jelen, ris, divlja svinja, lisica i najrazličitije vrste ptica.

                                 Photo: dicktay2000 / Flickr

Autobusima se može stići dublje u park do sela Hahnenklee, Claustal-Zellerfeld, Schulenberg i Altenau, ali i dalje do naselja Braunlage, St Andreasberg i Torfhaus – glavnih polaznih tačaka za pešačke ture na putu do najvišeg vrha severne Nemačke – Broken (1141 m).

U Goslar mahom dolaze stariji turisti koji grad obilaze u jednom danu, napuštaju svoje autobuse i kreću u brzopotezno razgledanje palate Kaiserpfalz. Nakon toga svraćaju u neki od kafea na pijačnom trgu i naručuju ukusne kolače. To govori da je Glosar noću rezervisan za lokalce koje je hroničar Pope u 12. veku opisao kao svadljive, tvrdoglave i nemirne momke.

Ovo nije daleko od istine. Goslar su poslednjih godina pogodila teška vremena, naročito nakon zatvaranja rudnika Rammelsberg 1988 (danas je to muzej pod zaštitom UNESCO). Lokalci su i pored toga ostali druželjubivi i predusretljivi, rado se okupljaju u nekom od lokalnih restorana (Brauhaus Goslar ili Worthmühle), piju regionalna piva i uvek gostoljubivo dočekuju strance.

Najbajkovitiji deo starog grada je staza koja prati tok reke Gose, od mesta gde ulazi u stari grad – podnožje planine Rammelsberg, do mesta gde ga napušta – u blizini kapije Breites Tor. Duž reke su smeštene nakrivljene kuće, prilagođene vijugavom uskom putu. Stare su preko 500 godina i deluje kao da se naslanjaju jedna na drugu i tako međusobno podupiru. Kaldrmske kocke stare preko sto godina vremenom su se sasvim uglančale, a škripavi klepet prastarog vodeničnog točka upotpunjuje čitavu sliku.

U jednoj od ovih gildi, hemičar Albert Nieman, koji važi za najpoznatijeg stanovnika Goslara, otkrio je kokain. Jedna od kuća u ulici Bergstrasse pripadala je precima porodice Siemens, a danas je među najlepšim u gradu. Nekoliko koraka dalje smešten je Brusttuch – polu-drvena kuća sa kosim krovom koji podseća na špicasti veštičji šešir. Unutrašnjost je dekorisana duborezom, sa prikazima devojke Butterhanne koja jednom rukom muti puter, a drugom podiže suknju da bi zavela đavola.

Smeštaj

Hotel Harzlodge nalazi se na 20 minuta hoda od pijačnog trga Marktplatz, duž reke Gose. Smešten je u podnožju planine Rammelsberg, a pešačke staze počinju od samog ulaza u hotel. Sobe su renovirane i komforne, a u blizini hotela nalazi se autobuska stanica sa koje autobusi cirkulišu do sela Hahnenklee i grada Claustal-Zellerfeld. Dvokrevetne sobe sa doručkom su 60 €.

Restorani

Worthmühle (Worthstr. 4, 38640 Goslar, tel: 05321 / 43402) je restoran koja podseća na srednjovekovnu krčmu sa niskim stolovima poređanim uz minimizirane prozore koji gledaju na reku Grose. Ovakvom ambijentu nedostaju samo vitezovi i konji privezani ispred krčme. Nakon ukusnih specijaliteta, obavezno probajte pivo Gose Bier (0,3 l – 2,4 €).

Izleti po okolini

Iz podnožja planine Rammelsberg, putevi se račvaju do svih delova brda iznad doline Wintertal, i to je najizolovanija oblast planine Harc.

Mesto Schulenberg udaljeno je 10 km od Goslara, a u zavisnosti od sezone i vaših mogućnosti, do njega možete stići biciklom, peške ili nordijskim skijanjem (langlauf).

Častite se odlaskom u restoran Windbeutel Palast (Unter den Birken 6, Schulenberg, tel: +49 05329 699 – 0), gde vas čeka ogromna neodoljiva princes krofna Windbeutel, najčešće dekorisana u obliku labuda, u kombinaciji sa višnjama (6 €). Na putu do Goslara ponovo vas čeka bicikl, pešačenje ili skijanje.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA