Prethodnih nekoliko zima, u velikom broju evropskih skijaških centara, nije bilo mnogo snega, a samim tim i mogućnosti za skijanje i zimske aktivnosti. To je i jedan od razloga što kanadski planinski vrhovi postaju sve privlačnija destinacija, naročito ako se uzme u obzir da se u periodu od kraja novembra do sredine aprila garantuje obilje snega. Sve pristupačnije cene, avionska karta od oko 600 eura, veliki izbor smeštaja, spektakularna priroda kanadskog zapada i najbolje skijaške staze dovele su ovu zemlju na top-liste putničkih agencija širom Evrope

Photo: www.skilouise.com

Kanadska skijališta više nisu tako daleko evropskim turistima. Sve veći broj gostiju izvan Severne Amerike posećuje planinske centre Kanade. Na istoku to je elegantni i kosmopolitski Mont Tremblant, a na zapadu impresivne i moćne Stenovite planine (Rocky Mountains), sa dva glavna centra – Vistlerom ( Whistler) i Lejk Luisom (Lake Louise).

Prethodnih nekoliko zima, u velikom broju evropskih skijaških centara, nije bilo mnogo snega, a samim tim i mogućnosti za skijanje i zimske aktivnosti. Kanadski planinski vrhovi postaju sve privlačnija destinacija, naročito ako se uzme u obzir da se u periodu od kraja novembra do sredine aprila garantuje obilje snega. Sve pristupačnije cene, avionska karta od oko 600 eura, veliki izbor smeštaja, spektakularna priroda kanadskog zapada i najbolje skijaške staze dovele su ovu zemlju na top-liste putničkih agencija širom Evrope. Zimska olimpijada u Vankuveru 2010, donosi sve veći publicitet i popularnost Vistleru, koji će biti domaćin skijaškim disciplinama.

Mnoge poznate ličnosti biraju ova mondenska skijališta kao svoju zimsku destinaciju. Veliki broj slavnih zvezda Holivuda, poput Nikol Kidman, Kameron Dijaz, Sandre Bulok… mogu se videti kako šetaju Vistler Vilidžom ili čekaju u redu za ski-liftove. Vistler ima reputaciju "skijališta slavnih i bogatih". Međutim, domaćini to ne vide kao veliku senzaciju, jer kako kažu, njihov Vistler je privlačan svima podjednako.

                          Photo: www.tremblant.ca

Mont Tremblant

Tokom poslednjih 10 godina, po anketi čitalaca Ski magazina, Mont Tremblant važi za skijaški centar broj jedan istočnog dela severnoameričkog kontinenta. Smešten u srcu Lorenšen planina (The Laurentians), svega sat i po severno od Montreala, nalazi se dragulj skijaških staza, po mnogo čemu jedinstven i nezaboravan Mont Tremblant.

Nekoliko imućnih američkih porodica osnovalo je Mont Tremblant kao skijaški centar početkom prošlog veka. Odlučili su ovde da investiraju kako zbog ljubavi prema skijanju, tako i zbog opčinjenosti krajolikom i seocima, koja su se zbog kulturološkog uticaja francuske kolonijalizacije, razlikovala od predela u Sjedinjenim Državama.

Godine 1991. "Intravest" kupuje Mont Tremblant. Oni su zvanični vlasnici danas najvećeg kanadskog skijaškog centra, Vistlera i Blekomba (Whistler and Blackcomb), u Stenovitim planinama Britanske Kolumbije.

Na Mont Tremblanu vam se nudi veliki broj aktivnosti na snegu, od skijanja i snoubordinga do ajsklajminga, vožnje na sankama koje vuku psi, vožnje snoumobilom, nordijskog skijanja… Možete se opustiti i uživati u jednoj od desetak mineralnih banja smeštenih na najlepšim tačkama Mont Tremblana – u nekom od otvorenih bazena sa toplom mineralnom vodom, u skandinavskom kupatilu ili vrhunskom fitnes klubu, poput Akva klab la sorsa (Aquaclub La Saurce). Možete jesti u restoranima sa najraznovrsnijom svetskom kuhinjom, a uveče slušati uživo muziku u nekom od lokalnih barova, pabova ili klubova sa di-džejem.

Boravak na Mont Tremblanu počinje u "Selu pešaka" (Pedestrian Village). Nalazi se u samom podnožju planine i tu možete naći većinu hotela, restorana i butika. Nakon dana ispunjenog zimskim aktivnostima na svežem planinskom vazduhu, bićete očarani ovim šarenolikim planinskim seocetom. Raspoloženje je uvek na nivou i činiće vam se da nikada ne miruje. Od skijaša i snoubordera koji se vraćaju u jedan od svojih luksuznih hotela, do onih koji su došli nekim drugim povodom i u nekom drugom aranžmanu. Ulice su divno osvetljene i svako veče izgleda kao Badnje veče u nekoj romantičnoj bajci. Šetajući seocetom imate samo jedan osećaj – da se ljudi ovde divno provode i da uživaju u svakom trenutku. Ono što razlikuje Mont Tremblant od ostalih skijaških mesta u Kanadi je to što, iako se nalazite u planinama izolovani od gradske vreve, priroda se čini krotkom i ne tako divljom i nepredvidivom. Nekoliko desetina restorana, butika, prodavnica suvenira, nadomak skijaških staza, pružaju vam osećaj da se nalazite u jednom skijaškom velegradu u prirodi.

Ski centar Mont Tremblant se nalazi na nadmorskoj visini od 265 metara, s tim da je najviša tačka na 875 metara. Zimska sezona počinje u novembru i traje do aprila. Planina Mont Tremblant ima tri glavne skijaške strane, a svaka od njih se sastoji od velikog broja skijaških staza koje se razlikuju po težini. Ukupno ih je 94, od čega je 17 staza za početnike, 31 se vodi kao "srednja po težini", dok su preostale staze za iskusne skijaše i za sve koji žele veći izazov.

Južna i Sunčana strana zauzimaju najveću površinu skijaškog centra i ono što ih karakteriše je da "finish" većine skijaških staza vodi direktno u Pešačko selo. Sve su staze besprekorno pripremljene, bez neprijatnih i neočekivanih prepreka, sa velikim brojem kapija i, naravno, sa zadivljujućim krajolikom. Severna strana nudi pravi ugođaj iskusnim skijašima i snouborderima. Budući da ima kraću izloženost suncu, sneg se zadržava duže i skijaški uslovi se smatraju boljim. Najduža staza je Nansen, i duga je šest kilometara.

Mont Temblant ima najstrmije staze u istočnom delu Severne Amerike. Iako u sezoni skoro uvek ima snega, staze se pripremaju u kombinaciji sa "Avalanšom" (Avalanche), severnoameričkim sistemom pravljenja veštačkog snega, koji modernom tehnologijom u sekundi pretvara vodu u suvi sneg.

Ono što je svim skijašima i snouborderima jako bitno, pored dobrih skijaških staza, jeste i način i brzina dolaska do samog vrha. Na Mont Tremblanu nema čekanja u redu za ski-lift, što je inače i moto ovog centra. Kapacitet za prevoz skijaša je 27.230 na sat. Cena ski pasa za poludnevno skijanje je 50 dolara, za decu do 12 godina 30 kanadskih dolara i za omladinu do 18 godina 36 dolara.

Mont Tremblant nudi sve – od vrhunskih skijaških i golf terena do šopinga i zabave, ali mu je najatraktivniji atribut skladna mešavina severnoameričkog i evropskog uticaja u čarobnim planinama Kvebeka.

                        Photo: www.skilouise.com

Lejk Luis

Lejk Luis je veličanstven, inspirativan i pruža prizore netaknute prirode, po mnogima neuporedive sa bilo čim. Mnogi Lejk Luis nazivaju "Dijamantom u divljini". Smešten je u centru veličanstvenih Stenovitih planina. Pripada Nacionalnom parku Banf, u provinciji Alberta, na svega dva i po sata severno od Kalgarija.

Lejk Luis zasigurno ne pruža uzbudljiv noćni život, veliki šoping, niti je jedan od značajnijih kulturnih centara. Ali ako ste ovde zbog snega, zimskih sportova i uživanja u prizorima moćne prirode na pravom ste mestu. Seoce Lejk Luis je pedesetak kilometara zapadno od Banfa. Nekoliko restorana, par barova i motela su sasvim dovoljni za posetioce koji ovde dolaze prvenstveno zbog zimskih aktivnosti. Ako žele više zabave nakon dana provedenog na snegu, turisti najčešće odlaze u Banf, koji kako zbog svoje veličine, tako i zbog broja hotela i restorana ima veći kapacitet i mogućnosti da ugosti posetioce. Međutim, ono što Lejk Luis karakteriše je puderasti sneg kojeg ima uvek u izobilju, najbolje spust staze u Severnoj Americi, 17 kilometara kvadratnih terena za skijanje i izuzetno gostoprimstvo domaćina.

Tridesetih godina prošlog veka, imućnog Engleza Normana Vatsona zadivili su divljina, planinski vrhovi Stenovitih planina i Lejk Luis. Odlučio je da investira u "Ski klub kanadskih roki planina" i tako otpočne novo poglavlje u razvoju Lejk Luisa. U narednih nekoliko godina napravio je nekoliko planinskih odmarališta, a početkom pedesetih godina i prvi ski-lift.

Lejk Luis smestio se pored glečerskog jezera koje se nalazi u podnožju Maunt Viktorije (Mount Victoria). Ako ga posećujete između maja i oktobra uživaćete u prelepim prizorima i bojama ovog tirkiznog jezera, okruženog moćnim planinama kao i u svežem planinskom vazduhu sa mirisima borovine. Možete se oprobati u vožnji kanuom ili ukoliko vam je po volji držati se kopna – postoje dve glavne planinske staze koje vode oko jezera i nazad do spektakularnog hotela Šato Lejk Luis (Chateau Lake Louise). Hotel je zaštitni znak poznatog jezera i nikako ne idu jedno bez drugog. Zagarantovano vam je nezaboravno iskustvo prilikom odsedanja u ovom super delux hotelu "starog šarma" sa najlepšim pogledom u prirodu.

Lejk Luis kao skijaški centar nudi svojim posetiocima neograničene mogućnosti, ali skijanje i snoubording su najpopularniji zimski sportovi. Najviša tačka je na 2.637 metara nadmorske visine, a najduža staza je ugođaj od osam kilometara. Lejk Luis se može pohvaliti sa savremenim ski-liftovima i visokobrzinskom "grizli gondolom" koja prima po šest osoba i prelazi tri kilometra omogućavajući skijašima da u jednoj vožnji dođu do željenog vrha. Kapacitet za prevoz skijaša i snoubordera je oko 15.400 u jednom satu. Većina staza, oko 45%, je srednje težine, 35 % je za one najiskusnije, a preostalih 20% je za početnike. Lejk Luis privlači zaljubljenike u skijanje, pored ostalih mnogobrojnih atributa, i zbog velike količine suvog, puderastog snega koji omogućava skijanje od početka novembra do kraja aprila. Cena jednodnevnog ski pasa je 72 kanadska dolara, za omladinu do 18 godina 50 dolara, a za najmlađe (od šest do 12 godina) je 24 dolara.

Na Lejk Luisu ste dobrodošli bilo da ste početnik ili iskusni skijaš. Možete iskoristiti priliku i uključiti se u svetski poznate škole skijanja, koje vam daju opciju časova "jedan na jedan" ili u manjoj grupi. Postoji program za decu i odrasle. Svetski Ski kup ove godine posećuje Kanadu u tri skijaška centra – u Panorami, Lejk Luisu i Vistleru. Početkom decembra se održava ženski spust i Super dži (Super G) na Lejk Luisu. Od 139 staza sasvim je sigurno da možete naići na jednu koja vam odgovara ili vam može biti izazov uz ugođaj spusta kroz spektakularni krajolik. Skijaši nose i mini fotoaparate da zabeleže nezaboravne momente.

Lejk Luis, kao i ostala skijališta centralnog regiona Stenovitih planina, su poznata po izuzetno hladnim zimama, tako da često, dani bez sunca, mogu da budu i te kako otežavajući faktor u spuštanju po nekoj od staza. Međutim, ko jednom poseti ovaj raj za skijaše, ni niske albertanske temperature nisu prepreka. Samo jedan pogled prema moćnim planinskim vencima i jezerima ostaje sa vama zauvek.

                                  Photo: Schellack

Vistler-Blekomb (Whistler-Blackcomb)

Vistler odmaralište je prvi skijaški centar van Sjedinjenih Američkih Država proglašen brojem jedan, od strane svih ski magazina. Čast i titulu koji su bili rezervisani za Aspen, Veil početkom devedesetih je preuzeo Vistler. Godine 1997. Whistler Mountain Ski Corporation se udružila sa Intravest-om, vlasnikom Blekomb rizorta iz neposredne blizine, i tako su postali najveći i najraznovrsniji skijaški centar u celom svetu.

Vistler se nalazi stotinak kilometara severno od Vankuvera u priobalnom predelu Stenovitih planina u Britanskoj Kolumbiji. Može se reći da se Vistler poštuje kako zbog veličanstvenih skijaških terena, tako i zbog svog kosmopolitskog šarma. Dom za oko 10.000 stanovnika, prijateljski grad, kako ga domaćini zovu, pruža veliki izbor "apres-ski" (posle snežnih) aktivnosti. Oko 90 barova, na desetine gurmanskih restorana, svetski šoping i obilje kulturnih aktivnosti, samo su neki od razloga zbog kojih skijaši i snouborderi odlučuju da posete Vistler-Blakomb.

Posle podne grad vrvi od turista. Kada je vreme lepo većina sedi na terasama ili se šeta ulicama ovog modernog planinskog centra. Raskošni hoteli i apartmani su smešteni u neposrednoj blizini ski-liftova i gondola i, naravno, nude divne poglede na krajolik Stenovitih planina. Projektanti Vistler Vilidža su prvenstveno imali turiste i skijaše na umu. Hteli su da iskombinuju šarm arhitekture zapadne obale sa netaknutom prirodom i pogledima od kojih se ostaje bez daha. Vistler Vilidž se svakodnevno razvija i raste. Sve je jako blizu i na dohvat ruke, dostupno je hendikepiranim osobama, kao i roditeljima sa malom decom. Meštani sa ponosom kažu da vam u selu ne treba automobil. Sve možete pešaka, a postoji i besplatan prevoz gostiju od 08.00 sati do ponoći.

Vistler-Blekomb ima najveću skijašku površinu u Severnoj Americi, čak 32 kvadratna kilometra, 200 registrovanih skijaških staza, 38 liftova koji imaju kapacitet od 61.000 skijaša na sat vremena, što je najimpresivniji ski podatak. Najviša tačka je na 2.284 metra, a Vistler selo leži na 675 metara nadmorske visine.

Ono što Vistler čini privlačnim je klima koja je blaža od klime Stenovitih planina Alberte. U proleće ili tokom sunčanih dana, pravi je ugođaj uživati u nekom od zimskih sportova. Izuzetna tehnologija, u kombinaciji sa velikom skijaškom površinom i najdužom zimskom sezonom u Kanadi daje Vistleru visoku vrednost. Vrlo retko ćete imati osećaj da se nalazite u gužvi skijaša i snoubordera.

Cena jednodnevnog ski pasa za odraslu osobu je 70 dolara. Za decu do 12 godina 50 dolara. Na Vistleru je moguće upisati i jednu od mnogobrojnih škola skijanja, u trajanju od svega nekoliko sati do nekoliko dana. Uz iskusne instruktore skijanja i snoubordinga zagarantovano ćete početi da skijate.

Jedan od najvećih poduhvata u tehnologiji pravljenja skijaških liftova i gondola je u punom jeku. Naime, u decembru 2008. biće otvorena prva "Gondola od vrha do vrha", koja će prebacivati skijaše sa jednog planinskog vrha Vistlera do drugog na Blekombu. Razdaljinu od tri kilometra gondola bi prelazila za svega desetak minuta. Pravi se 28 kabina i polaziće se svakih 49 sekundi. Od toga svaka kabina može da primi 24 osobe.

Praveći nove i usavršavajući postojeće kapacitete Vistler-Blekomb se svakim danom sve više približava željenom cilju – Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. godine. U međuvremenu svi koji posete ovaj svetski skijaški centar zagarantovano će imati nezaboravno iskustvo na snegu.

Autorka: Ksenija R. Clifford
Izvor: Travel Magazine,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA