Australijska država Queensland je sjajna destinacija za svako doba godine. Predstavljamo naš izbor najboljih mesta duž obale.

 

Druga po veličini država u Australiji, Queensland je najpopularnija destinacija u zemlji. Obala je duga 1,700 km i prostire se od Brizbena na jugu do grada Cairns na severu. Na obali se nalaze i glavne turističke atrakcije – netaknute tropske šume, peščane plaže, i prelep podvodni život.

Brisbane (Brizben)

Australijski grad koji se najbrže razvija, Brizben je živopisno mesto. Čak i tokom zime ovde ima više sunca nego što ćete poželeti – čak sedam sati dnevno. Najpopularnije mesto u gradu je veštačka laguna Southbank Parklands. Vikendom je puna turista, pre svega porodica sa decom koje tu dolaze da se bućnu u toplo more i izležavaju na peščanoj plaži.

Kad obiđete lagunu, uzmite feribot i obiđite Lone Pine Koala Sanctuary, omiljeno mesto za mlade. Na ručak možete otići do hotela Breakfast Creek, koji je već postao institucija, jer se tu služe najveće šnicle u gradu.

U Brizbenu se nalazi i pivnica Castlemaine Brewery u kojoj se proizvodi čuveno australijsko pivo XXXX (Four X). Obavezno ga naručite uz ručak!

Posle klope možete se relaksirati u gradskoj botaničkoj bašti Mt Coot-tha koja ima zadivljujuću kolekciju suptropskih drveća i biljaka.

Noosa

Poznata po predivnom okruženju, Noosa je oduvek privlačila bogate i poznate. To je jedno od najpoznatijih turističkih centara australijske Sunshine Coast, a pre svega po odličnom surfingu, privlačnim prodavnicama, i dobrim restoranima.

Jedna od atrakcija je i Noosa nacionalni park, jedan od najposećenijih u Australiji. U blizini je Crocodile Park Stiva Irvina – 20 hektara netaknute vegetacije i 750 primeraka divljih životinjskih vrsta… Krokodile da ne pominjemo.

Fraser Island

Najveće peščano ostrvo na svetu, Fraser Island je i jedno od retkih mesta gde možete na slobodi videti australijske divlje pse dingo. Iznajmite džip i provozajte se po 120 km dugoj plaži, ili skrenite ka nekom od nekoliko slatkovodnih jezera.

Ostrvo je pod zaštitom UNESCO, a na njemu živi više od 350 vrsta ptica.

Bundalberg

Ljubitelji životinja ne smeju da propuste Bundaberg gde mogu da vide spektakl netaknute prirode. Svake godine između novembra i marta ovde na plažama gnezde kornjače. Posmatrajte ih u sumrak kako jaja koja su izlegle zakopavaju u pesak. Sedam-osam nedelja kasnije, sićušne kornjače će se uputiti ka okeanu i započeti sopstveni životni ciklus.

Great Barrier Reef (Veliki koralni greben)

Ne postoji osoba koja ne zanemi od lepote i veličine Velikog koralnog spruda, jedne od nazanimljivijih svetskih prirodnih lepota. Prostire se 2,000 kilometara duž obale Queenslanda, i predstavlja najveći koralni ekosistem na svetu, toliko veliki da se može videti iz svemira.

U ovom jedinstvenom okruženju živi 400 vrsta korala, 1,500 vrsta riba i 4,000 vrsta mekušaca. Od ajkula i raža do šarenih papagaja, od morskih kornjača do morskih zvezda, tople vode Koralnog spruda obiluju morskom faunom.

The Whitsundays

Ako biste radije da vreme provodite na vodi, a ne u njoj, odvojite vreme da istražite the Whitsundays, par exellence destinaciju za jedriličare. Obiđite neka od 74 netaknuta ostrva, od kojih je najpoznatije Whiteheaven Beach.

World Travel Guide, B92

Izvor: B92 PUTOVANJA