Jedno je od najjeftinijih skijališta u Evropi je sa samo 14 km staza namenjeno početnicima, kao i onima koji vole da dobar deo dana provedu izvan skijališta.

                                     Photo: KΛ13 / Flickr

Sistem žičara sastoji se od dve zatvorene i jedne otvorene gondole, kao i 8 sidra. Sa najviše staze na kod vrha Postavarul (1.828 m) pruža se spektakularan pogled na planine Transilvanije.

Grad je smešten na 1.200 m nadmorske visine, a okružen je vrhovima Piatra Craiului (2.238 m), Bucegi (2.505 m), i Piatra Mare (1.848 m).

Pojana Brašov je namenjena srednje naprednim skijašima i početnicima jer su zanimljive i duže staze u glavnom plave i crvene, dok za eksperte postoje samo 2 crne staze. Među njima je Valea Lupului (3 km) koja zna da bude vrlo teška kad napada dosta snega.

Staze su okrenute ka severu, tako pri spuštanju sunce bije u leđa, a na sidru u lice, taman za sunčanje. Pojana Brašov je skijalište sa dosta snega – skijanje je skoro uvek moguće već u decembru, i traje do kraja marta.

Ukupna dužina staza iznosi 14 km, a najviši lift je na 1.800 m.

Sulinar-crvena, 2441 m;
Kanzel- crvena, 350 m;
Ruia- crna, 540 m;
Sub teleferic- crna, 1000 m;
Drumul Rosu-plava, 3821 m;
Bradul-plava 458 m, 77;
Slalom Poiana-crvena, 575 m;
Stadion-plava, 300 m;
Lupului-crna, 2860 m;

Za langlaufere (nordijsko skijanje) postoji samo 3 km staza. Pojana Brašov nije raj ni za snoubordere, jer blage staze ovog skijališta mogu biti privlačne samo početnicima na bordu.

Après Ski

Pojana Brašov ima dobar noćni život – grad obiluje restoranima sa tradicionalnim enterijerima u kojima se služe lokalni specijaliteti, od kojih je najpoznatiji divlji vepar. ne propustite ni rumunsku šljivovicu Ţuică.

U gradu postoji bioskop, klizalište, kao i bazen sa toplom vodom na otvorenom.

ORIJENTACIJA I OKOLNA MESTA

Pojana se nalazi samo 12 km od srednjovekovnog grada Brašova, u podnožju planine Postavaru u južnim Karpatima. Još 1906, odlučeno je da će se selo razvijati u pravcu promocije zimskog turizma, a tri godine kasnije održano je prvo takmičenje i skijanju.

Okolina Pojane Brašov zanimljiva je za dnevne izlete – u neposrednoj blizini su stari trgovački gradovi Brašov (12 km) i Rašnov (10 km), kao i najveća turistička atrakcija u Rumuniji, Drakulin dvorac Bran (25 km).

Brašov – nekadašnja nemačka kolonija i jedna od glavnih urbanih atrakcija u Rumuniji, Brašov je srednjovekovni grad sa istorijskim centrom, baroknim fasadama, i još uvek držećim kamenim zidinama. S obzirom na popularnost Brašova među turistima, smeštaj i restorani u ovom gradu su nešto skuplji nego u ostalim gradovima Rumunije. Od Pojane Brašov udaljen je 12 km.

Rašnov , grad i tvrđava (14. vek) 10 km od Pojane Brašov, takođe stari saksonski grad kao i sam Brašov, nekada se zvao Rosenau. Turisti se često odlučuju da odsednu u Rašnovu i odatle istražuju kraj, jer su hoteli jeftiniji nego u fancy Brašovu. Nalazi se na ivici šume koja se pruža do obližnjih planina.

Drakulin dvorac Bran , zaštitni znak Rumunije nalazi se oko 25 km od Pojane Brašov, i do njega se najlakše dolazi autobusima koji sa stanice Autogara II u Brašovu polaze na svakih pola sata, mada postoje autobusi koji organizuju izlete direktno iz Pojane Brašov. Iako je to samo jedan od dvoraca koji se povezuju sa Drakulom, Bran je najviše reklamiran kao njegov, i danas privlači najviše turista kojima na raspolaganju stoji nekoliko spratova dvorca, dvorište, kao i tajni prolaz između prvog i trećeg sprata. Dvorac je, nakon nacionalizacije za vreme komunizma, 2006. vraćen vlasniku, njujorškom arhitekti Dominiku fon Habsburgu, koji ga je prvo stavio na licitaciju s početnom cenom od 40 miliona dolara, ali je početkom 2009. odlučio da ga ne proda, već da ga pretvori u muzej posvećen istoriji i legendi Grofa Drakule.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA