Zimovanje na Pohorju, gde svake godine boravi više od 5.000 turista, postalo je veoma povoljno za građane Srbije od ukidanja viza. A kako za „Blic“ kaže gradonačelnik Maribora Franc Kaegel, za parove važi posebna pogodnost – dovoljno je da plati jedna osoba, a druga zimuje besplatno.

                                                                       Photo: breki74 / Flickr

Mariborsko Pohorje je najveći skijaški centar u Sloveniji. Od Novog Sada i Beograda udaljen je oko 550 km, pa ga veliki broj naših turističkih agencija ima u svojoj ponudi.

Na skijalištu je zagarantovano 100 dana snega u sezoni i dodatnih 95 odsto zasneživanja. Što se cena tiče, u zavisnosti od hotela i paketa kreću se od 110 do 500 evra, dok za privatni smeštaj treba izdvojiti od 25 do 50 evra za dan.

Treba napomenuti i da je Maribor dosta jeftiniji od Beograda – kaže gradonačelnik Kaegel.

– Za kafu, na primer, treba izdvojiti 0,90 evra, a za hamburger jedan evro – objašnjava on.

Što se skijanja tiče, upravo je ovde najduže noćno skijanje u Sloveniji. Sa radom je počela nova kružno-kabinska žičara, a postoji i staza za početnike, kao i poligon za najzahtevnije skijaše koji mogu da izmere svoje vreme. Na raspolaganju je i više od 40 km staza na visinama od 325 do 1.327 m. Za skijaško trčanje obezbeđena je staza od 36 km, a za mališane dečji skijaški poligon.

Centar ima i organizovane zabave na snegu poput vožnje „pležuhima", hodanja sa bakljama, „krpljanja", „trčanja Eskima" i dr. Tu su i škola skijanja i snouborda, za decu i odrasle. Cene ovih usluga se kreću od pet do 15 evra, a iznajmljivanje ski-pasa je od 14 do 25 evra za jedan dan.

Gradonačelnik Maribora podseća i na velnes i spa centre u podnožju planine. Bazeni, đakuzi, saune, ledene jame, masaže, aerobik u vodi, fitnes samo su deo ponude. Možda su od svega toga najatraktivnije takozvane energetski pročišćene sobe i energizovana izvorska voda.

U neposrednoj blizini skijališta, na 10 minuta vožnje prema gradu, na raspolaganju je bogata gastronomska ponuda – moderni restorani i domaće gostionice, ali i kafići, pabovi, lokali, kafane, poslastičarnice, centri za kuglanje, bilijarski klubovi, noćni klubovi i diskoteke.

Pohorske posebnosti

Pohorski lonac – specijalitet ovog područja

Energetske tačke u pohorskim šumama – šetnja po energetskom putu doprinosi telesnom i duševnom opuštanju i podstiče energiju. I zimi adrenalin u krvi – divovska klackalica, noćno sankanje, noćna vožnja „pležuhima", fudbal XXL, NEolimpijske igre. Uživanje za one koji ne skijaju – sankanje, pešačenje sa bakljama, „krpljanje", „trčanje Eskima", X Cross Golf

Autor: Biljana Tasić
Izvor: Blic,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA