Srpski turisti koje više ne sputava vizni režim ovog leta gledaju ka novim, neistraženim evropskim destinacijama. Što zbog krize u Grčkoj, što zbog povoljnih cena (kao u Beogradu) oni u sve većem broju razmišljaju o Španiji. Prelepe plaže i brojni kulturni sadržaji stavljaju ovu destinaciju u vrh izbora svakog turiste.

 

 

A izbori su raznoliki. \"Majorka je ostrvo zaista predivne lepote, prednost Kosta Brave je blizina Barselone, a kada govorimo o Kosta del Sol tu su Sevilja, Granada i brojne mogućnosti za sadržajan odmor\", kaže Milica Žarkovic iz KonTikija.

Zbog madridskog Prada, Gaudijeve Barselone, egzotične Alhambre, Pikasovog i Dalijevog muzeja, Španija je destinacija koja je aktuelna cele godine, ali zbog predivnih plaža i tirkiznog mora leto je savršen period za potpuno uživanje.

                           Photo: Paul-in-London / Flickr

Costa Brava

Na severu Španije proteže se obala gde se smenjuju turistički giganti i mala ribarska sela. Costa Brava (u prevodu divlja, ili razuđena obala) obuhvata pojas uz more koji počinje od mesta Blanes 60 km severno od Barselone, i proteže se 160 km do granice sa Francuskom. Costa Brava zajedno sa Costa del Sol i Costa Blanca, čine tri glavne primorske turističke regije u Španiji.

Zbog nekoliko mesta, kao što su Lloret de Mar, Tossa del Mar, i Blanes, Costa Brava je za vreme režima generala Franka 1960ih postala jedan od simbola masovnog turizma, destinacija namenjena za turiste iz severne i zapadne Evrope, a pre svega za Francuze i Britance.

 

                              Nerja / Photo: Maximo Lopez / Flickr

Costa del Sol

Ovo je najgušće naseljena obala Španije, koja se proteže na oko 150 km, a turistički kompleksi se tiskaju jedan uz drugi. To je istovremeno najpopularnija turistička destinacija u Španiji. Blaga klima i mirne vode Mediterana glavni su razlog zbog kojeg je Costa del Sol puna turista tokom cele godine. Ovde ima više skutera po glavi stanovnika nego bilo gde u Evropi.

Među turistima najpopularnija su mesta Torremolinos, Benalmadena, Feungirola, i Marbella, sa peščanim, šljunkovitim, i betonskim plažama dugim nekoliko kilometara, i uvek sređenim šetalištima pored mora, koje lokalci zovu paseo maritimo.

Turistički rizorti se nižu jedan za drugim, i gotovo su spojeni. Noćni život je vrlo razvijen, sa bezbrojnim klubovima, pabovima, restoranima, i kockarnicama.

                               Photo: ST33VO / Flickr

 

Ibiza

Simbol danonoćnih žurki u Evropi, Ibica je odavno stekla reputaciju garantovanog letnjeg provoda.

Bezbrojni pabovi i klubovi, autobusi koji voze 0/24, nudističke plaže, odličan šoping i pogotovo dobar izbor garderobe – sve je prilagođeno turistima koji žele da letnji odmor provedu u dobrom zezanju.

Plaže su brojne i peščane, ali su gužve česte, a muzika glasna, i teško je naći mirnu uvalu u kojoj nema nikog, tako da Ibica i nije namenjena onima koji traže samoću.

Turisti su počeli masovno da se slivaju na Ibicu tek 1960ih s nastankom hipi pokreta, a ostrvo se brzo prilagodilo novoj privrednoj grani koja je počela da mu donosi mnogo para.

Nikle su neke od najvećih diskoteka u Španiji (Space, Pacha, i El Divino), otvorile se bezbrojne prodavnice, a najjnovija moda je stizala isto kad i u svetske prestonice. Danas Ibicu poseti preko 1 milion turista godišnje.

                           Photo: Daniele Lanci / Flickr

Majorka

Prvi čarter avion sleteo je na Majorku 1950. godine, i od tada je ovo ostrvo uspelo da postane jedno od najtraženijih turističkih destinacija. Danas Majorku poseti više od 10 miliona turista godišnje.

Jedini pravi grad na ostrvu, sa 500.000 stanovnika 12. je po veličini u Španiji. Polovina stanovnika Majorke živi u Palmi. Ovo je grad zadivljujuće arhitekture, koji nudi odličan šoping i veliki broj restorana sa mediteranskim specijalitetima.

Početkom srednjeg veka Palmu su osvojili Arapi, i ona se tada zvala Madina Mayurqa, a sredinom 13. vek pala je pod vlast Aragona, i tada počinje njen razvoj kao važnog trgovačkog centra. U 17. veku, Palma je imala period stagnacije, jer je neprekidno bila meta turskih pirata.

Prvi turisti su u Palmu počeli da stižu čarter letovima 1950.

                              Photo: Lanci Daniele / Flickr

Magaluf

Magaluf je pun Britanaca i Skandinavaca koji su došli paket aranžmanima u potrazi za suncem, morem i brzim seksom, a gradić je baš zbog ovog poslednjeg dobilo nadimak Shagaluf.

Ako su pabovi i alkohol u vrhu vašeg spiska želja za ovo leto, Magaluf je idealan – u suprotnom potražite neka druga mesta na Majorki.

Magaluf je jedno od mesta sa najboljim noćnim životom na Mediteranu, i u rangu je sa Ibicom ili Maliom u Grčkoj – stotine pabova i dobar izbor klubova.

Gradić je mali, ali je ekstremno prometan i uvek postoji ogroman izbor dešavanja.

Noćni život počinje već u popodnevnim časovima i većina ljudi mingluje i cirkuliše od paba do paba, a nakon ponoći se kreće u neki od mnogobrojnih klubova.

                           Photo: Matti Mattila / Flickr

Gran Kanarija: Tenerife i Fuerteventura

Treće po veličini od Kanarskih ostrva, Gran Kanarija je najpopularnije i naraznovrsnije, jer nudi raznolik provod, i posebno privlači mlađe turiste zbog dobrog noćnog života.

Na severnom delu ostrva se nalazi glavni grad, Las Palmas de Gran Canaria. Broj stanovnika celokupne urbane površine dostigao je skoro 700.000 stanovnika, tako da je sada među prvih 10 gradova u Španiji, i najveći je na Kanarskim ostrvima.

Turistički kompleksi su u glavnom skoncentrisani na južnom delu ostrva. Glavna turistička zona Maspalomas je smeštena upravo tu, i ona nudi najviše sadržaja koje traže turisti.

Centralni deo ostrva je brdovit, a na vrhovima se nalaze ostaci drevnih borovih šuma.

                                 Photo: Marc Veraart / Flickr

Tenerife

Najveće od Kanarskih ostrva, Tenerife je najpopularnije među turistima iz Britanije i Nemačke, ali sve više i među putnicima iz Srbije.

Turizam je na Kanarska ostrva stigao tek sa masovnim korišćenjem putničkih aviona tokom 1960ih, a pre toga je to bio siromašan kraj, u koji su jedine pare stizale od izvoza banana. Ali od 1960-ih, turisti su počeli da se slivaju u milionima, a Kanarska ostrva su ekonomski procvetala, a lokalci dostigli evropski standard života.

Tokom narednih decenija nikli su bezbrojni turistički kompleksi, od kojih su mnogi prave džungle od betona.

Tenerife i ostala Kanarska ostrva su deo Evropske unije, ali su izuzete od PDV-a i carina, tako da je luksuzna-akcizna roba poput alkohola i duvana jeftinija nego u ostatku Evrope.

                         Photo: Emilio del Prado / Flickr

Fuerteventura

Fuerteventura, jedno od Kanarskih ostrva, najpopularnije je među ljubiteljima sportova na vodi, a s obzirom da neprekidno duvaju jaki vetrovi, najpasionarniji su wind surferi i jedriličari.

Na samo 100 km od Afrike, Fuerteventura je od svih Kanarskih ostrva najbliža ovom kontinentu, i to u blizini granice Maroka i Zapadne Sahare.

Ostrvo ima duge i neverovatno lepe peščane plaže, a unutrašnjost je gola, pomešana pustinjska zemlja i stenje, baš kao i preko puta, u Maroku i Zapadnoj Sahari.

Zbog slične klime, slična je arhitektura: kako je preko cele godine sunčano sa jako malo kiše, kuće imaju ravne krovove i tradicionalno su obojene u belo.

Prvi turisti su u Fuerteventuru stigli tek 1965. kada je sagrađen aerodrom, i tada je za ostrvo počela nova era. Turistički sadržaji su nikli gotovo preko noći, i danas postoji odlična infrastruktura, uključujući akva parkove, zoološki vrt, i terene za golf.

Izvor. B92

Izvor: B92 PUTOVANJA