Ima nečeg žestokog u vezi sa ovim ostrvom, kaže Išmael na početku Mobi Dika, objašnjavajući zbog čega je odlučio da jedra raširi baš u Nentaketu (Nantucket). Ta ista karakterizacija može se primeniti i dan-danas, gotovo 160 godina nakon što je knjiga napisana

 

 

                            Photo: milesgehm / Flickr

I mada su kaldrmisane ulice u centru grada sada pune preskupih restorana i fancy koktel-barova, ovo ostrvo i dalje ima nesumnjivu draž. Da biste ga videli u punom sjaju, naručite pivo u nekom od mnogobrojnih lučkih pabova, i to najbolje oko sumraka kad se mornari i ribarski čamci vraćaju u luku.

Malo istorije

Glavna ulica – Main Street deluje kao da je stigla pravo iz 19. veka – da biste saznali više o istoriji ostrva, svratite u knjižaru Mitchell’s Book Corner (54 Main Street; 508-228-1080; mitchellsbookcorner.com). Knjižara je otvorena pre 42 godine, a prošle godine je renovirana i proširena na prostrani drugi sprat gde se jednom nedeljno organizuju književne večeri autora poput Elin Hilderbrand i dobitnika nagrade National Book Award Nathaniel Philbrick. U knjižari ćete naći i nekoliko stotina naslova o samom ostrvu.

Naoružajte se modnim detaljima

Još uvek se mogu naći prave crvene pantalone Nantucket Reds, čiji su kroj i boja preuzeti od uniforme članova Njujorškog jahting kluba (New York Yacht Club). Možete ih kupiti u Murray’s Toggery Shop (62 Main Street; 508-228-0437; nantucketreds.com). Ove sezone otvoreno je još nekoliko dobrih butika. Jack Wills (11 South Water Street; 508-332-1601; jackwills.com) prodaje klasičnu britansku garderobu poput polo majica i štrikanih džempera. Nov je i Milly & Grace (2 Washington Street; 508-901-5051; millyandgrace.com) gde se prodaju kaftani i tunike u stilu Yoana Baraschi, džemperi od kašmira u stilu Minnie Rose, i srebrni nakit od Waxing Poetic.

Lokalni specijaliteti

Restoran o kojem se ovog leta najviše priča je Dune (20 Broad Street; 508-228-5550; dunenantucket.com) u kojem je šef kuhinje veteran Michael Getter. Mesto odiše toplom, intimnom atmosferom, a sastoji se od tri odeljka unutra i jedne bašte. Imajte u vidu da ćete sto morati da rezervišete unapred. Specijaliteti kuće su prženi fileti halibuta (iverka) za $28, kao i supa od graška sa ukusom mente i mekim bejbi-škampima ($10).

Koktel na plaži

Popularno mesto za piće kasno uveče je definitivno Galley Beach (54 Jefferson Avenue; 508-228-9641; galleybeach.net). Restoran se nalazi na samoj plaži, renoviran je 2008, a služi koktele poput margarite sa narom ili Seaside martinija (primorski martini) koji se pravi sa krastavcem i džinom marke Hendrick’s ($15). Oko ponoći, na peščanu obalu se iznose stolice i baklje.

Ostrvska pijaca

Nantucket Farmers & Artisans Market (Cambridge and North Union Streets; 508-228-3399; sustainablenantucket.org) otvorena je 2007. godine, i prva je nedeljna pijaca na ostrvu. Obuhvata dva bloka ulice Cambridge Street, a na njoj se između ostalog održavaju i radionice koje okupljaju poljoprivrednike i zanatlije sa ostrva. Obavezno kupite sveže brane borovnice sa Moors End Farm, kolače rugelach i voćne torte koje pravi SuperNatural. radno vreme je subotom pre podne, od 9h do 13h.

                               Photo: thisisbossi / Flickr

Plaže i foke

Neke od divljih i netaknutih plaža Nentaketa nalaze se na krajnjem zapadu ostrva, oko rtova Eel Point i Smith’s Point. trebaće vam džip, kao i dozvola za vožnju po plaži – što se dobija kod većine rent-a-car agencija, a ako idete sopstvenim autom možete je kupiti u policijskoj za $150. Moraćete i da otpumpate gume kako biste smanjili vučnu snagu i na taj način redukovali štetu za okolinu. Ali nakon što pređete brdoviti teren i dine, ući ćete na prostranu, mahom praznu obalu. Tu nema nikakvih prodavnica niti pabova, tako da ponesite sve što vam može ustrebati: hranu, vodu, losion za sunčanje. I naravno foto-aparat, tim pre što lako možete videti sive foke.

Pivo sa pogledom

Posle celog dana na pesku i soli, bićete prilično žedni. tako da je dobra vest što je ovog leta otvoren čuveni pab-restoran Millie’s (326 Madaket Road; 508-228-8435; milliesnantucket.com). Za razliku od prethodnika Westender koji je zatvoren pre nekoliko godina, Millie je u potpunosti iskoristio dobru sunčanu poziciju. Vlasnici Bo Blair i David Scribner dodali su novi jelovnik i šank na ustakljenom gornjem spratu gde možete da uživate u panoramskom pogledu i pijete Grey Lady ili Whale’s Tale Pale Ale, koji se prave u pivari Cisco Brewery nekoliko kilometara odatle.

New York Times,b92

Izvor: B92 PUTOVANJA