Nemci često idu u banje i banjska lečilišta. Ponuda je bogata, ali boravak tamo nije jevtin. Ipak, zdravstvena osiguranja plaćaju veliki broj tretmana u banjama…

Photo: Allie_Caulfield / Flickr

U Nemačkoj ima 400 banja, odnosno, banjskih lečilišta. Ona imaju srazmerno malo predznaka u vezi sa funkcijom ili geografskim položajem, na primer, vazdušna banja ta i ta, klimatska banja, morska banja i slično. Reč je o mestima koja se odlikuju prijatnom klimom i drugim osobinama potrebnim bolesnicima i/ili rekonvalescentima, ali i svima koji žele da provedu nekoliko dana u miru i tišini prirode, daleko od gradske vreve i stresa.

Zdravstvena osiguranja plaćaju veliki broj tretmana za rekonvalescente ili bolesnike u banjama, ali i boravak deci koja treba da budu uz majke dok se one leče na ovakvim mestima.

So i blato

Velike nemačke banje se diče svojim specifičnostima. Na primer, Bad Rajhenhal, na krajnjem jugu Nemačke, između Berhtesgadena i Minhena. U krajnje pitomoj prirodi, između alpskih vrhova, nude se ne samo odmor i vežbe za telo, već i srdačnost i filozofija, kako to kažu domaćini, na raspolaganju su Vam vođmnje žičarama i neverovatno prijatna planinska klima, a tu je i – alpska so. Ta so je glavno čudotvorno sredstvo Bad Rajhenhala.

Reč je o soli koja se nakupila na podzemnim slojevima kamenja a koja potiče iz pra-mora koje je tu bilo pre 250 miliona godina. Ona regeneriše disajne puteve, dezinfikuje organizam i jača njegove odbrambene sposobnosti. Pomešana sa tamošnjom izvorskom vodom, ona može da se inhalira, grglja, pije, ali u nju možete i da se potopite, odnosno, da se odmarate na površini kupke od te soli.

„600 litara takve vode se zagreje na 38 stepeni celzijusa. Moramo da naglasim da ovo nije samo slana voda, već ova tečnost sadrži minerale iz naših brda, i na pomenutoj temperaturi deluje direktno na telo i procese u njemu", kaže upravnik banje Helmutr Caher.

Ima i banja kakva je Bad Pirmont u Donjoj Saksoniji, dakle, na severu Nemačke, u kojima je blato – „sve i svja". Nemci se diče svojim lekovitim blatištima. Još dalje na severu, na Severnom moru, banje na obali otvorene su tokom čitave godine. One onda kombinuju sdvoje prednosti sa raznim manifestacijama kao što su u samom Bad Pirmontu međunarodni turnir profesionalaca u letinoameričkim i modernim igrama, ili festival kamerne muzike, sve za svote između 700 i 3000 evra nedeljno.

Autor: Saša Bojić
Izvor: Deutsche Welle,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA