Museum Rietberg Zürich je jedini umetnički muzej u Švajcarskoj sa delima kultura izvan Evrope. Najpoznatije su kolekcije umetnina iz Azije, Afrike, i drevne Amerike.

 

photo: iTux / Flickr

Srž umetničkih dela muzeja čine kolekcije koje je 1952. poklonio Baron Eduard von der Heydt. Rietberg ima tradiciju dobrih odnosa sa patronima i kolekcionarima, tako da stalna postavka neprekidno raste.

U februaru 2007. muzej je dobio aneks čime je izložbeni prostor udvostručen, a pojedina umetnička dela iz Okeanije, Azije, Amerike i Afrike izložena su prvi put. Prostor je i tehnički moderno opremljen, a naročiti akcenat dat je na audio-vizuelnim efektima čiji je cilj da naglase određenu kulturu i period.

Rietberg je podeljen na četiri sekcije – Emerald – podzemni deo, Wasendonck Villa, Park-Villa Rieter, i Vidljivo skladište.

Emerald

Sekcija Emerald smeštena je u podrumskom delu. Tu je najviše zastupljena kineska umetnost: drevne ritualne posude od bronze i umetnost grobnica od dinastije Han do dinastije Tang (od 2. veka stare ere do 9. veka nove ere). U stalnu postavku su uključene i kineske budističke stele velikog formata – kamene ploče sa natpisima i dekoracijama.

U novosagrađenim podzemnim prostorijama su i dela kineskog slikarstva, namenski stavljena u taj deo kompleksa kako bi se postigli optimalni svetlosni i klimatski uslovi za osetljivo crno mastilo kojim su slike rađene.

Rietberg je u samom svetskom vrhu kada je reč o kineskim umetninama dekorisanim tehnikom cloisonné. Dela su dobijena od čuvenh kolekcionara Alice i Pierre Uldry.

U japanskoj sekciji je mala ali prvoklasna grupa izuzetno elegantnih i gracioznih budističkih skulptura iz 12. i 13. veka. Muzej ima i neke od izuzetno precizno izrezbarenih maski iz pozorišnih muzičkih drama Noh, koje se u Japanu izvode od 14. veka. Kolekcije japanskih slika obuhvataju period 18. i 19. veka

Wesendonck Villa

Tura počinje u prizemlju sa ranim budističkim skulpturama iz Indije i Pakistana, a glavni adut ovog dela muzeja su bronzane statue sa juga Indije od 9. do 11. veka. Atrakcija u ovoj sekciji je i Šiva Natarađa ili igra Šive.

Obratite pažnju i na umetničku kolekciju koju je Berti Aschmann (1917-2005) poklonila muzeju u kojoj se ističu tibetanske bronzane statue.

Na gornjem spratu možete se diviti umetninama iz Indonezije. Tu su danas izložena umetnička dela koja su godinama bila skrivena od očiju javnosti, kao što su maske pozorišta Wayang Topeng sa Jave. Na istom odeljenju su i dela iz regiona Južnog mora, kao i iz Polinezije i Melanezije. Obratite pažnju i na skulpture iz Nove Gvineje, kao i na statue koje su pronađene na Novom Zelandu, a delo su Maora, aboridžina sa ovih ostrva.

Za razliku od nekadašnje, stare postavke muzeja Rietberg, današnji izložbeni prostor posvećen kulturama Severne i Južne Amerike uvećan je trostruko. Po prvi put izloženi su artefakti iz Centralne Amerike, a naročito su impresivne maske naroda Tlingit sa juga Aljaske, kao i živopisno obojeni čamci, biste i reljefi naroda Maja. Odmah pored su i izuzetno obojene glinene figure sa zapada Meksika i iz Kosta Rike, kvalitetna keramika iz pretkolumbijskog perioda Perua.

Park-Villa Rieter

U trećem delu muzeja Rietberg izloženo je indijsko slikarstvo, sa preko 1.500 slika koje pokrivaju period od 12. do 20. veka. Glavna atrakcija u ovom delu je manuskript na palminom listu iz 1155. godine koji govori o pet sila zaštite. U kolekciji su najviše zastupljene slike iz Radžastana iz severozapadne Indije.

Na gornjem spratu je umetnost Irana, a u muzeju se prvi put prikazuju ilustracije iz 1340.

godine. Prikazane su i skulpture i artefakti iz drevnog Irana, a najvažnije mesto zauzima bronzana umetnost iz Luristana. U ovom odeljku možete videti tepihe iz područja Kavkaza, Anatolije, Turkmenistana, i Persije.

Vidljivo skladište

Odeljak gde se skladište umetnička dela više nije zatvoren za javnost – sada je sve vidljivo! Glavna skladišna prostorija je savršeno osvetljena i projektovana tako da posetioci mogu da vide šta se dešava iza scene.

Tu je smešteno gotovo 4.000 umetničkih dela, a Rietberg je otvaranjem skladišnog prostora u pravom smislu reči postao transparentan.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA