Etno farma i lovište na ruralnom severu Portugala u blizini reke Douro je smeštajni kompleks koji čini jedan apartman i 6 dvokrevetnih soba, lovačka koliba, i mini plaža na potoku.

 

Moinhos da Tia Antoninha je ekološki odgovorna farma, sa potpuno autonomnim izvorima energije kroz solarne i hidro sisteme. Svi kablovi su postavljeni ispod zemlje, a solarne ćelije su tako instalirane da ne narušavaju ruralni pejzaž.

Moinhos je nedavno dobila evropsku ekološku etiketu Green Key.

AKTIVNOSTI

Oko ranča postoji splet staza za pešačenje, jahanje i vožnju bicikla, koje prolaze kroz srce planine Leomil, sa više spektakularnih vidikovaca.

Slušajte cvrkut ptica, pokušajte da ih prepoznate po zvuku i boji perja, budite bliski, ali i oprezni, sa životinjama kojima danas preti istrebljenje. Bićete u prilici da gledate kako pored vas prolazi krdo divljih svinja, ili da jednostavno meditirate u totalnoj divljini i tišini.

Za one kojima mir i tišina nisu dovoljni, na raspolaganju su mountain bajkovi i motorcikli na 4 točka, kao i organizovani odlazak u lov.

Za posetioce se organizuju i ekskurzije do nekropole Megalítica da Nave na planini Leomil, manastira São João de Tarouca i Salzedas, i rimskih mostova i puteva.

Na 20 minuta vožnje od kompleksa možete uživati u jedinstvenom pejzažu reke Duro, gde ćete biti u prilici da degustirate čuvena lokalna vina, tradicionalne marmelade, i ostale gastronomske proizvode koji se i danas proizvode po starim receptima.

GASTRONOMIJA REGIJE BEIRA ALTA

Za lokalnu kuhinju se najpre može reći da je sirova, ne previše sofisticirana, ali bogatih ukusa. Meso, najčešće svinjsko, ima glavnu ulogu, i često se obrađuje različitim tehnikama usoljavanja i dimljenja.

Među specijalitetima su i različite vrte kobasica, kao i jagnjetina pečena u autentičnoj furuni za hleb koja se služi sa pekarskim krompirom, i povrćem i pirinčem iz rerne. Meso se često špikuje belim lukom i marinira u vinu.

LOVAČKA KOLIBA

Lovačka koliba je prostrana kuća od granitnog kamena, projektovana u stilu lokalne arhitekture, specijalno namenjena za lovce.

Koliba ima dnevnu sobu, kuhinju, toalete, špajz, vešernicu, radnu sobu, ambulantu za prvu pomoć, i kućicu za lovačkog psa.

Iz lovačke kolibe se pruža spektakularan pogled na planinski masiv Beira i vinograde regije Douro.

LOVIŠTE VALLE CAVALLERO

Lovište površine od oko 20.000 m2 smešteno je na terenu koje se tradicionalno koristi za lov.

Na lovištu ima vrlo malo obradivih površina, jer je konfiguracija terena takva da se zemljoradnja ne isplati, ali s druge strane divlje životinje ovde imaju gotovo idealne uslove.

Celo lovište se nalazi na platou ispresecanom potocima koji čitavom pejzažu daju valovit oblik. Tu su i stenovite formacije koje štrče iz zemlje, tako da je teren optimalan za manje lovačke hajke, pre svega na crvenu jarebicu, divljeg zeca, divlju grlicu i prepelice. U velikoj hajci lovci najviše love divlje svinje.

Tokom lovne sezone lov je dozvoljen svim danima u nedelji za primerke kojima je ovo stalno stanište, a sredom, subotom, i nedeljom za migratorne vrste.

IBERIJSKI VUK

U portugalu ukupno ima 56 čopora vukova i velikom većinom su nastanjeni severno od reke Douro. Čopori južno od reke su odsečeni od ostatka vučje populacije u zemlji i smatraju se ugroženim – ima ih samo sedam, a jedan od njih živi na planini Leomil.

Iberijski vukovi mogu da budu teški i do 40 kila, i dugi gotovo 180 cm. Obično pokrivaju veliku površinu, koja se naziva i vitalna sredina, i prisutni su tokom svih godišnjih doba.

Vitalna sredina ima površinu do 300 km2, a čopor na Leomilu ima jednu od najmanjih, oko 100 km2.

SMEŠTAJ

Sobe su nameštene jednostavnim, ali udobnim nameštajem – ukupno postoje 3 dvokrevetne sobe, 3 sobe sa francuskim krevetom, i jedan apartman. Sve spavaće sobe imaju privatno kupatilo sa velikom kadom, kao i centralno grejanje, TV, kablovsku televiziju (12 kanala), telefon, i pristup internetu (ADSL).

Zajedničke prostorije čine trpezarija i dnevna soba sa kaminom i Hi-Fi uređajem, kompjuterima, bežičnim internetom, i kuhinjom u kojoj postoji tradicionalna rerna.

U neposrednoj blizini kompleksa je potok sa mini plažom za goste, a dubina vode je do 170 cm. odmah pored je roštilj sa drvenim stolom i klupama, pergolom za dane kad je sunce jako, i kućicama za pse u slučaju da gosti dovedu svoje ljubimce.

CENE

Dvokrevetna soba u špicu sezone je 80 € za noć, a apartman 120 €. Doručak je uključen u cenu, a sve sobe su nepušačke.

ADRESA

Moinhos da Tia Antoninha, Empreendimentos Turísticos, Lda.
Lugar do Cabeço de Lebrais
Leomil
3620-163 Leomil MBR
Portugal

Tel: +351 254 588 095

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA