Ako imate između 18 i 25 godina i odrešen budžet, St. Julian’s je pravo mesto za vas. Bezbrojni restorani, nekoliko desetina pabova, klubovi i diskoteke koje rade do jutra.

 

 

St. Julian’s je najveći i najživopisniji turistički centar na Malti. Zaliv St. Julian’s uključuje manje zalive Balluta Bay i Spinola Bay, novu marinu Portomaso, i mirniji distrikt St. George’s Bay. Iako su zalivi veoma pitoreskni, celo područje je turistički izrazito razvijeno, sa nekoliko ogromnih hotela od četiri i pet zvezdica podignutih duž stambenih i poslovnih blokova, a u špicu sezone glavne ulice su zagušene saobraćajem. St. Julian’s je i mesto gde se nalazi distrikt sa najrazvijenijim noćnim životom na Malti – Paceville.

Ko letuje u St. Julian’s-u?

Parovi i ljudi od 18 do 25 godina, uglavnom preko paket aranžmana. Najviše je turista iz Velike Britanije, a sve više i Italijana. Paceville je pravi noćni hotspot za mlade Evropljane, ali i mesto omiljeno među lokalnim tinejdžerima sa celog ostrva.

Gde se nalazi?

St. Julian’s se prostire oko istoimenog zaliva na severnoj obali Malte. Njegov južni sused je Sliema.

Plaže

U zalivu Balluta Bay tokom leta postoji mala ali veoma privlačna peščana plaža sa veštački nanetim peskom, koja zna da nestane tokom noći usled jakog vetra i talasa. Kod Dragonara Point postoje dva letnja lida u vlasništvu hotela Westin Dragonara Resort. Jedna od njih, Reef Club, otvorena je za kupače koji nisu gosti hotela. Ulaznica nije skupa, a uključuje pristup peščanoj plažici i vodenim sportovima. U zalivu St. George’s Bay postoji još jedan letnji lido, u vlasništvu hotela Corinthia San Gorg. Oba lida gotovo uvek su prepuna ljudi.

 

Zabava izvan plaža

St. Julian’s nema posebnih turističkih atrakcija osim kupanja i sunčanja, i naravno noćnih izlazaka. Lokalna atrakcija je i bioskop IMAX Cinema u kojem se prikazuju 3-D filmovi. U susednoj Sliemi postoje organizovani izleti brodom po okolini. Preporučujemo krstarenje oko luke (Grand Harbour), kao i vožnju do ostrvca Comino. Ipak, i ovde su gužve velike tako da se potrudite da na krstarenje odete radnim danom. Od Slieme do prestonice Valletta treba desetak minuta vožnje feribotom. Grad je mali ali izuzetno impresivan. Sagrađen je sredinom 16. veka i predstavlja jedan od arhitektonskih dragulja Mediterana. Prošetajte kroz uske uličice i, utvrđenja, i katakombe. U Valletti su smeštene glavne atrakcije na Malti, u glavnom vezane za fascinantnu istoriju ostrva. Obavezno treba posetiti St. John’s Co-Cathedral i Grand Master’s Palace.

Porodične aktivnosti

U samom mestu St. Julian’s nema takvih sadržaja. Ali 6.5 km severoistočno, na obalskoj magistrali kod White Rocks, nalaze se akvaparkovi Mediterraneo Marine Park i Splash & Fun Water Park, gdemožete videti foke i za relativno male pare plivati zajedno sa delfinima.

 

Šoping

Po standardima Evropske unije, Malta je nezanimljiva šoping destinacija. Prodavnice koje prodaju lokalne proizvode su retke, a uvozna roba je često skuplja nego u drugim zemljama. Bay Street (St.george’s Bay) je moderan tržni centar, namenjen uglavnom mladima. Tu ima i nekoliko simpatičnih restorana.

Glavni šoping na celoj Malti je deset minuta vožnje brodom – u Valetti. Najveći broj prodavnica nalazi se u Merchant’s Street i St. Paul’s Street, a najviše se prodaju cipele, i proizvodi od kože, srebra, i zlata. Nedeljna pijaca u Valletti (St. James Ditch, ispred Gradske kapije) je nešto slično buvljoj pijaci, i sama po sebi predstavlja doživljaj, tako da se tu okupljaju turisti kao i lokalci sa čitavog ostrva. Mnogi proizvodi koje ćete tu naći mogu se kupiti i u običnim prodavnicama u Merchant Street, ali tu nedostaje pijačna atmosfera i gužva nedeljnog buvljaka.

 

Veče u gradu

Ako imate između 18 i 25 godina, Paceville će verovatno za vas biti noćni raj na zemlji. U krugu od samo nekoliko blokova smešteno je nekoliko desetina pabova, spremnih za zagrevanje pred noćnu akciju u klubovima i diskotekama. Imajte u vidu da su gužve velike i da oko 2 ujutro često nastane ozbiljan saobraćajni krkljanac.

Lumpovanje za starije generacije rezervisano je u BJs (Ball Street) gde svake noći svira džez. Izvan Paceville, oko zaliva Spinola Bay, postoji još nekoliko pabova i barova, rezervisanih za stariju klijentelu.

Restorani

U St. Julian’s možete probati sve kuhinje ovoga sveta, iako restorana koji služe autentična malteška jela nema mnogo, a jedan od najboljih je La Maltija (1 Church Street, Paceville). Bašte restorana oko zaliva Spinola Bay smeštene su duž mora, a dobrih kafanica ima oko Balluta Bay. U hotelima takođe ima dobrih restorana, a za najbolje važe Juliani (Spinola Bay) i The Hilton (Portomaso Marina).

 

Okolina

St. Julian’s je kompaktan turistički centar i gde god da budete smešteni, bićete na kratkoj pešačkoj distanci od centra. Osim toga, autobuski saobraćaj je odlično organizovan, a vožnja čuvenim oldtajmer autobusima je sama po sebi doživljaj.

Malta je veoma malo ostrvo i za obilazak bilo kojeg mesta nije potrebno više od jednog dana. Prva na listi je Valletta. Kad obiđete glavni grad, posetite mesta kao što su Mdina (drevna prestonica), Hypogeum (fascinantan preistorijski podzemni hram), i susedno ostrvo Gozo.

Za raskalašne

Sa toliko mnogo luksuznih hotela u neposrednoj blizini nije teško odabrati mesto za fancy ručak ili vrhunsku masažu. Blue Elephant u hotelu Hilton (Portomaso Marina) garantuje romantičan provod, a u novom hotelu Le Merridien St. Julian’s postoji Champagne Lounge, kao i Villa Brasserie sa Michelinovog spiska restorana u kojoj se služi savremena mediteranska kuhinja najboljeg kvaliteta.

WTG – Kompilirao Uroš Veličković

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA