Glavni grad nemačke savezne države Rajna-Palatinat, smešten je nedaleko od ušća Majne u Rajnu, a poznat je po Johanu Gutenbergu, tradicionalnom uličnom karnevalu i fudbalu.

                                       Photo: lilli2de / Flickr

Na ulicama Majnca dominiraju studenti, barokna zdanja i poludrvene kuće. Sa više od 30.000 studenata, relativno mali Majnc važi za jedan od najvažnijih univerzitetskih gradova Nemačke.

Tokom Drugog svetskog rata razoreno je skoro 80 % centra grada uključujući vredna istorijska zdanja.

Altstadt

Stari grad (Altstadt) sa prostranim trgovima, impozantnim baroknim crkvama i restauiranim kućama odiše šarmom i gemuetlich (prijatnom) atmosferom. Kafei, restorani i šik prodavnice skriveni su iza fasada dekorisanih u rokoko stilu, kao i unutar baroknih kuća.

Altštad se proteže od južne fasade katedrale svetog Martina do železničke stanice Mainz Süd. Osetite dinamični impuls grada šetajući se duž uskih krivudavih ulica.

Augustinerstraße – ovo su Jelisejska polja Majnca gde su smešteni pabovi, restorani, prodavnice i crkva Augstinerkirche sa zanimljivim enterijerom i freskama koje daju uvid u život svetog Avgustina. Za razliku od drugih crkvi u Majncu, Augstinerkirche je preživela Drugi svetski rat bez velikih ožiljaka.

Kirschgarten je ušuškana četvrt grada sa poludrvenim kućama i fontanom Marian. Kirschgarten je nazvan po višnjiku od koga je danas ostalo samo jedno stablo, u blizini pekare Zum Beymberg.

Posetite i crkvu svetog Ignacija u ulici Kapuzinerstrasse okruženu prizemnim kućama. Crkva je građena od 1763 do 1775, u stilu koji je mešavina rokokoa i klasicizma.

Ukoliko ste raspoloženi za šoping, obiđite ulice Augustinerstrasse, Kirschgarten, Schoenbornstrasse i Grebenstrasse.

Antički Majnc je bio mesto zločina o kojem se dosta pričalo: rimski car Aleksandar Sever ubijen je 235. u delu grada Bretzenheim. To je ujedno bila prva i poslednja politička intriga u gradu. U rimsko doba Majnc je bio važna provincijska prestonica u koju su redovno navraćali rimski predvodnici.

U klasično doba poznat kao politička metropola, u srednjem veku Majnc se pretvara u religiozni centar.

Svaki lokalac rado posećuje fudbalske utakmice lokalnog kluba Majnc 05 (FSV Mainz 05). Svi se raduju i tradicionalnom uličnom karnevalu Fassenacht koji počinje 11.novembra u 11:11. Karneval se organizuje još od ranog 19. veka i predstavlja kritiku društvenih i političkih nepravdi.

Uz alkohol i dobro raspoloženje slavlje traje do kasno u noć, svi uživaju u maskembalu i višečasovnim pijankama. Vrhunac karnevala je Rosenmontag (ružičasti ponedeljak) kada čitav grad izađe na ulice, a centar postane vrtlog ljudi i boja: parade, kostimi, duvački orkestri, političke i socijalne aluzije, građani odeveni kao kraljevi i prinčevi…

Atrakcije grada

Muzeji

Gutenberg: muzej se nalazi u starom jezgru grada i važi za jedan od najposećenijih. Sagrađen je 1900. povodom 500 godina od rođenja Johana Gutenberga, oca modernog štamparstva. Muzej je u potpunosti posvećen Gutenbergovom stvaralaštvu, umetnosti i tehnici štampanja knjiga. Najzanimljiviji eksponat je Gutenbergova Biblija – jedna od najlepše odštampanih knjiga na svetu. Muzej je zatvoren ponedeljkom i praznicima. Ulaz 5 €, adresa: Liebfrauenplatz 5.

Kupferberg – sredinom 19. veka u Majncu je započeta istorija penušavog vina, koje Nemci zovu sekt. Na mestu nekadašnjeg rimskog vojnog kampa, Christian Adalbert Kupferberg osnovao je 1850. podrum vina – Kepferberg.

U podzemnim prostorijama još uvek postoje zalihe vinskih flaša. Videćete i kreativnu izložbu internacionalnih čaša, šampanjskih i vinskih. Kolekcija obuhvata više od 500 primeraka iz različitih vremenskih razdoblja, od venecijanskih čaša Cristallo iz renesanse, do onih super-moderno dizajniranih. Muzej je zatvoren nedeljom, adresa: Kupferbergterrasse 17-19.

Prirodno-istorijski muzej otvoren je još 1910. u crkvi nekadašnjeg manastira Reichklara. Muzej ima bogatu kolekciju iskopina dinasaurusa i insekata iz perioda paleozoika. Videće ostatke više od 25.000 životinja koje su pre 500.000 godina nastanjivale oblast Rajna-Majna. Muzej je zatvoren ponedeljkom.

Museum für Antike Schifffahrt – Muzej antičkih jedrenjaka otvoren je 1994, a prikazuje unikatnu kolekciju 5 vojnih jedrenjaka iz poznog antičkog perioda. Zatvoren ponedeljkom, adresa: Neutorstr. 2b

Kurfürstlisches Schloß (Palata princa-elektora) potiče iz 19. veka. U sklopu palate je muzej rimsko-nemačke istorije (Römisch-Germanisches Zentralmuseum).

Katedrala St. Martin

Katedrala svetog Martina je obeležila istoriju grada, a smeštena je u blizini istorijskog centra i pijačnog trga. Ova rimokatolička katedrala stara je 1000 godina, a unutar nje čuva se kulturno i istorijsko blago, kao i nadgrobne ploče iz 13-18 veka.

Legenda kaže da se u Majncu rodila Päpstin Johanna – žena koja je prerušena u muškarca izabrana tokom srednjeg veka za papu i na toj funkciji bila 2 godine.

Grad je poznat i kao sedište nemačke TV stanice Zweites Deutsches Fernsehen.

Dva najpoznatija kulinarska specijaliteta su dve vrste sira. Spundekäse je lokalni krem sir koji se služi uz seckani sirovi crni luk i perece. Ukus je blag i dobar je u kombinaciji sa pivom.

Handkäse je kiseli sir žute boje, oporog ukusa, koji se najčešće služi mariniran u sirćetu ili ulju. Zovu ga i Handkäse mit Musik (ručno pravljen sir sa muzikom) čime se aludira na nadimanje koje sir može da prouzrokuje.

Majnc ima nekoliko železničkih stanica, ali najveća i jedina na kojoj staju Inter City vozovi je Mainz Hauptbahnhof na zapadnom delu gradskog centra. Od Frankfurta (gde je i najbliži aerodrom) do Majnca, voz putuje 45 minuta.

SMEŠTAJ

Youth Hostel Mainz (adresa: Otto-Brunfels-Schneise 4). Prenoćište sa doručkom 19,9 €, polupansion od 26,9 €, pun pansion od 29,9 €.

Hotel Advena Europa *** (adresa: Kaiserstrasse, 7). Hotel u centru grada, dvokrevetna soba od 89 €.

Hotel Austria *** (adresa: Kaiserstrasse 20). Dvokrevetna soba sa doručkom 109 €.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA