Vudi Alen snima u Njujorku, Vim Venders u Berlinu, Felini u Rimu, a Pedro Almodovar skoro uvek u Madridu

Buvlja pijaca Rastro, Photo: ctrlw / Flickr

Buvlja pijaca Rastro

Almodovar je imao 16 godina kada je iz neperspektivnog Kaseresa, krenuo put modernog Madrida. To je bilo vreme kada pravi 8 kratkih filmova.

Da bi finansijski podržao svoj filmski hobi, prodaje secondhand robu na najpoznatijoj madridskoj buvljoj pijaci – Rastro. U svakom filmu Almodovar ugradi i deo sebe, u svakom se provuče poneka autobiografska crta, pa je tako bilo i sa Rastroom.

U filmu Lavirint strasti ( Laberinto de pasiones, 1982) mlada Cecilia Rot i Antonio Banderas čeprkaju po tezgama buvljaka, a u filmu Mračne navike (Entre tinieblas, 1983), na istoj toj pijaci monahinje (lezbejke) prodaju čudotvorne kolače napravljene od Isusove krvi.

Pijaca je otvorena svake nedelje i svakog državnog praznika od 09-15h. Oko 11 vlada potpuni haos. Tezge su smeštene duž trga Plaza de Cascorro i Ribera de Curtidores.

                        Chueca, Photo: Brocco Lee / Flickr

Prljavi kvart Chueca

Chueca je oduvek važila za četvrt prostitutki i narkomana, kao što se i vidi u filmu Veži me (¡Átame!, 1989 ), u kojem Rick pokušava da nabavi opijate za Marinu.

Danas je Chueca izrasla u hiper-popularnu gej četvrt sa načičkanim prodavnicama, restoranima i barovima. Tu je i 150 godina star tapas-bar, za koga Almodovar tvrdi da je jedan od najboljih antidepresiva za koje zna.

U blizini je i La Bardemcilla, restoran čiji je vlasnik Havijer Bardem, koji igra u 3 Almodovarova filma.

Kvart se nalazi oko trga Plaza de Chueca i Chueca metro stanice. Jaka gej scena svake godine organizuje paradu ponosa kroz ulice ovog kvarta.

       Plaza de Toros de Las Ventas, Photo: andrew bartlett / Flickr

Plaza de Toros de Las Ventas

Plaza de Toros de Las Ventas, poznata korida u Madridu, javlja se na blic u tv-reklami u filmu Veži me.

Korida koja je izgrađena u monumentalnom mavarskom stilu i koja je okupljala samo najsmelije matadore, vidi se detaljnije u filmu Pričaj sa njom (Hable con ella, 2001), ali ovoga puta iznutra.

Glavna junakinja filma, toreadorka Lidija, za svoju poslednju koridu navlači svoj matadorski kostim: roze čarape, zlatom izvezene pantalone, krutu jaknu, i u borbi sa bikom od 500 kg biva probodena.

Korida se nalazi u distriktu Salamaca, ima 25,000 mesta. Sezona borbi počinje u martu i završava se u decembru. Borbe počinju u 6 ili 7 po podne i traju 2 do 3 sata. Cene karata variraju u odnosu na to koliko ste blizu areni i da li ste na sunčanoj strani ili onoj boljoj pod senkom. Nalazi se u istočnom delu grada i najbolja opcija je koristiti metro. Stanica Las Ventas je na linijama 2 ili 5.

             Plaza Mayor, Photo: LordFerguson / Flickr

Plaza Mayor

Almodovarov Madrid nije onaj Madrid kojim špartaju horde turista. On forsira nepoznate kvartove, zabačene ulice, skrivene barove i neprometne trgove. Ipak, postoji izuzetak – Plaza Mayor. Trg je poslužio kao dekor za najdirljiviju scenu iz filma Cvet moje tajne (La Flor de mi secreto, 1995).

Nakon flamenko performansa, novinar Angel igra u ritmu flamenka za spisateljicu Leo, na potpuno pustom trgu u gluvo doba noći. Što je daleko od realnog, jer je Madrid, a posebno ovaj trg, potpuno živ i u najsitnije sate.

Plaza Mayor je centralni trg Madrida. Zauzima površinu 129m x 94m. Predstavlja najvreliju turističku atrakciju.

                    Cine Doré, Photo: jafsegal / Flickr

Viaducto de Bailén

Da li bi da vidiš moju smrt? Da. I voleo bih da si ti video moju. Matador iz 1986, je najmorbidniji Almodovarov film. Most Viaducto de Bailén visine 23 m, Almodovar uvodi kao metaforu za smrt i propast.

To je mesto sa koga samoubice skaču u zagrljaj sigurnoj smrti. Danas je ovaj betonski viseći most, zaštićen debelim oklopnim staklom. Skakanje sa mosta više nije moguće, a uživanje u pogledu koji puca na katedralu, palatu i Madrid, u kojem su u i Diego i Maria uživali, i dalje je na raspolaganju.

Cine Doré

Amante menguante je naziv filma u filmu Pričaj sa njom, istovremeno urnebesna komedija i potresna ključna scena. Benigno sedi u bioskopu Cine Doré, najstarijem, najšarmantnijem i sa kartama od 2,5 eura najjeftinijem bioskopu u Madridu. Iza ružičaste fasade sa art deco dekorom, prikazuju se klasici Filmoteca Española na originalnom jeziku, sa titlovima na španskom i gluvonemi filmovi sa klavirskom pozadinom. Sala 1 najviše je zadržala starinski šmek.

Smešten je u distriktu Lavapies, ulica Calle Santa Isabel 3. Izgrađen je 1923. U sklopu bioskopa nalaze se prodavnica knjiga i kafe, a u leto se otvara i sala 3, gde umesto krova imate nebo obasuto zvezdama.

                Puerta de Alcalá, Photo: hermenpaca / Flickr

Puerta de Alcalá

Godina je 1970, u Španiji je proglašeno vanredno stanje, mlada prostitutka Penelope Kruz porađa se u gradskom busu i rađa sina Viktora. Sva ushićena govori mu: Nisi mogao da sačekaš, derište jedno? Je l’ baš toliko želiš da vidiš Madrid. Pa, evo tu si. Pogledaj Viktore, Madrid! Novorođenče drži visoko, a pred njim puca pogled na madridsku noć i bajkovito osvetljen Puerta de Alcalá, ikonu Madrida, i tad počinju titlovi za film Živo meso.

Ovo je možda jedna od najlepših uvodnih scena Almodovarovaog opusa. Na istom tom trgu nalazi se najlepši madridski park, El Retiro. Na njemu nije snimljen nijedan film, ali Almodovar stanuje u blizini i tamo često navraća.

Puerta de Alcalá je neoklasično zdanje na trgu nezavisnosti Plaza de la Independencia u Madridu, nalazi se u centru grada.

        Museo chicote gin & tonic, Photo: scaredy_kat / Flickr

Museo Chicote

Museo Chicote je koktel-bar iz 1931. godine sa art deco enterijerom od mahagonija u kojem su filmske dive poput Grejs Keli, Ava Gardner i Bet Dejvis, pijuckale svoj manhattan ili mojito, kao i Salvador Dali, Ernest Hemingvej i Luis Bunjuel.

Enterijer se nije nimalo promenio, jedina novost je noćni DJ. Pedro Almodovar je stalni gost, i ovde je smestio svoju ključnu scenu u poslednjem filmu Prekinuti zagrljaji. Za stolom blizu rotacionih vrata Judit García, histerično ispijajući jedan za drugim džin tonik odaje svoju veliku tajnu svom sinu Diegu i Mateu Blanco. Na uglu se nalazi bar Cock u kojem Diego nastupa kao DJ.

Adresa:Gran Vía 12, Centro, 28013. Radno vreme: od ponedeljka do subote od 16-04

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA