Za Madeiru se nedavno čulo posle ogromnih poplava koje su odnele nekoliko desetina ljudskih života. Gledajući te slike bujica i mulja čovek ne može da dokuči kakva je lepota u normalnim prilikama u pitanju.

 

photo: Bem bom

Madeira je portugalski arhipelag malih ostrva u Atlantskom okeanu udaljen oko 1.000 kilometara od Lisabona. U rimsko vreme Madeiru su zvali Grimizna ostrva jer je bila prekrivena lovorovom šumom. I samo ime na portugalskom označava drvo koje je sačuvano na severnom delu ostrva i predstavlja svetsku baštinu UNESKO-a.

Ostrvo je stenovito. Aerodrom je na ivici stene i gledajući iz aviona smešten je na malom prostoru. Meni je bilo veoma interesantno što su iza piste tu na obali okeana postavljene ogromne mreže, može se pretpostaviti iz kojih razloga.

Glavni grad Madeire je Funšal u koji sa aerodroma stižete za 15 minuta vozeći se prelepim putem kroz pravu cvetnu baštu raznog suptropskog cveća i drveća. Impresionirao me je taksista poznavanjem naše istorije i politike od Tita i Miloševića do Đinđića da je to zvučalo prosto neverovatno.

 

 Prelepi hoteli uklapaju se u opštu atmosferu: Vladan Batić na Madeiri

 Inače, Funšal ima pedesetak hiljada stanovnika, čitava Madeira 250.000, ali je pravi raj za turiste tokom čitave godine. Fantastična klima i vegetacija učinili su da je još u devetnaestom veku Madeira postala mesto za odmor i oporavak evropske elite i plemstva. Nije nikakvo čudo što Madeiru, poznatu i po fantastičnom vinu, nazivaju baštom Atlantika. Ona je inače najzapadnija tačka Evropske unije.

Funšal, grad koji je pretprošle godine slavio 500 godina postojanja, zaista je pravi raj. Očuvana stara arhitektura, prelepi hoteli koji se po svom stilu i fasadama uklapaju u opšti eksterijer, bujna vegetacija, ispresecan teren, divna klima koja se cele godine kreće u rasponu od 20 do 25 stepeni, uređena obala, prekrasna panoramska žičara, egzotične botaničke bašte, sve to daje čar ovom prelepom gradu. Inače, u Funšalu je rođen i živeo Kristijano Ronaldo, jedan od najboljih fudbalera na svetu.

Mene je posebno impresioniralo to što su svi trotoari u gradu u mozaiku i što je sve besprekorno čisto, pa nije ni čudo što je Portugal, pa samim tim i Madeira, jedan od miljenika EU. Kad se iz tog ugla prisetim kako izgledaju trotoari na Terazijama prekriveni flekama od ispljuvanih žvaka, onda mi se učini da smo još uvek daleko od EU.

Pored cveća i drveća, klime i fasada ono što treba pomenuti jeste to da su na Madeiri cene veoma pristupačne, divni hoteli jeftiniji od sličnih bilo gde u Evropi, kao i da su ljudi izuzetno dobronamerni i pristupačni.

Ako želite da uživate u ovom raju evo preporuke. Putem interneta rezervišite hotelski smeštaj. Pošto sada iz Beograda leti kompanija Nikija Laude koja iz Beča ima liniju za Funšal – eto prilike da se lako, jevtino i brzo, jer let od Beča do Madeire traje oko četiri sata, nađete na ovom egzotičnom ostrvu u srcu Atlantskog okeana.

Autor: Vladan Batić
Izvor: Danas,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA