Centar najvećeg grada u Evropskoj uniji iznenađujuće je kompaktan i jednostavan za obilazak peške, piše Independent.

Photo: ppz / Flickr

Ručak na brzinu

Heddon Street je skrivena od većine onih koji kupuju u popularnoj Regent St. Ulica Heddon ima raznovrsne restorane, od francuskih i italijanskih do vegetarijanskih gde se jela plaćaju po gramaži po ceni od 18 funti za kilogram. Ako želite nešto egzotično, svratite u Momo (0044 207 434 4040) koji se nalazi u broju 25. Tu se služe egzotični marokanski specijaliteti, od falafela do golubijeg mesa. Ekspres ručak – ćufte u piti sa čajem od mente košta oko 7 i po funti, uključujući bakšiš. Ako imate vremena, ostanite malo duže i naručite nargilu.

Pogledajte izloge

Godinama je krivina ulice Regent bila zauzeta predstavništvima avionskih kompanija gde su se mogle kupiti karte za svaki deo sveta. Danas je svet došao u Regent Street, i to u obliku National Geographic-a, od broja 83 do 97 (0044 207 025 6960; nglondonstore.co.uk). Definitivno vredi istražiti ovu globalnu imperiju nameštaja, tkanina i umetnina koje potiču iz sveta u razvoju.

Apetit za obilaženjem svetskih destinacija možete delom zadovoljiti i u najvećoj prodavnici mapa i putničkih vodiča: Stanfords (15) (12-14 Long Acre; 0044 207 836 1321; stanfords.co.uk).

Večerajte sa lokalcima

Originalni londonski-kubanski bar je Cubana (48 Lower Marsh; 0044 207 928 8778). Happy hour, kada je piće upola jeftinije, je od 17h do 18.30h svakog dana osim nedelje. Ovde možete probati odlično spremljene kubanske specijalitete.

Opcija za večeru je i restoran preko puta, jedan od malo poznatih dragulja South Bank-a – Marie’s Café (90 Lower Marsh; 020 7928 1050). Preko dana ovo je živopisan kafe, a uveče relativno jeftin tajlandski restoran u koji možete doneti sopstveno piće. Otvoren je svakog dana osim nedelje, od 8 ujutro do 10 uveče. Predjelo, glavno jelo, kuver za doneto piće, i bakšiš ne bi trebalo da pređe 10 funti.

Provozajte se

Krenite od crkve St. Paul’s – ne one sa kupolom, već od crkve Svetog Pavla u Covent Gardenu koju je projektovao čuveni Inigo Jones 1633. Prošetajte se do ulice Strand, bacite pogled na čuvenu katedralu Sv. Pavla, a zatim sedite u Routemaster bus, stari dabl-deker iz pedesetih i šezdesetih koji još uvek saobraća na nekoliko linija. Uzmite broj 15, ka gradskoj tvrđavi Tower of London. To je turistička linija, ali karte se naplaćuju po ceni gradskog prevoza. Dok uživate u pogledu sa gornjeg sprata, setite se da su ovi autobusi prevozili stanovnike više od pedeset godina.

Prođite kroz park

London je prošaran prijatnim malim parkovima, koji su najčešće nekadašnja groblja. Takav jedan park se nalazi severno od katedrale St. Paul’s, i pripada još uvek funkcionalnoj crkvi St Botolph’s, a poznat je kao Postman’s Park jer se preko puta njega nalazila kancelarija za sortiranje pošiljki

Minut odatle je jedna od crkvi koje je projektovao Christopher Wren – Christchurch Greyfriars. Originalna crkva srušena je u Drugom svetskom ratu, a danas tu stoji rekonstruisana građevina.

Posle hodanja svratite na brunch

Sedite u metro Central Line ili na autobus 25, i siđite na stanici Bond Street. Odatle krenite severno duž ulice Marylebone Lane do broja 120 u Le Relais de Venise (0044 207 486 0878; relaisdevenise.com). U nedelju pre podne, suština je u jednostavnosti, a na meniju ćete naći samo jedno: zelenu salatu, i šniclu i pomfrit. Sa bocom domaćeg vina, platićete 30 funti za dvoje. Da biste izbegli gužvu, dođite ranije – oko 12.30 vikendom, i već oko podne radnim danima. Rezervacije unapred nisu moguće.

zvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA