Najzapadnija točka Europe, grad u kojem uske i zavojite ulice odaju šarm romantičnih vremena, a šarenilo fasada i ritmičnost arhitekture lijepo ocrtavaju veselu narav ljudi.

 

U šetnji gradom svakako vrijedi posjetiti srednjovjekovni dvorac Sao Jorge sa 10 tornjeva, maursku četvrt Alfama sa snježnobijelim kućama, luku Belem iz koje je Vasco da Gama krenuo u svoja istraživanja, kao i lisabonsku katedralu iz 12. stoljeća te viseći most preko rijeke Tejo.

Od salse do jazza

Jedan od najpoznatijih simbola Lisabona je i impozantan spomenik portugalskom dobu otkrića, smješten na obali rijeke Tejo u Aveniji de Brasilia. Posjetite i obližnje gradiće Estoril, Cascais, Cabo da Roca i Sintru. Noćni život grada najbolje ćete upoznati posjetite li Docas te Santos i Alcăntara, koji se nalaze uz rijeku Tejo.

Tu svatko može naći mjesto i glazbu za sebe, od salse, latino glazbe, jazza, meksičkog bara, irskih pubova, tango barova i mnogih drugih (nalaze se jedan do drugog, poredani u nizu). Lokali su otvoreni najmanje do tri ujutro, dok se većina restorana na Docasima nakon jedanaest pretvara u plesne klubove.

Savršeni ovčji sirevi

Kad je o kuhinji riječ, oduševljava umijeće portugalskog kulinarstva obojenog izvrsnim okusom sireva kao što je tradicionalni queijo da serra od ovčjeg mlijeka, zatim maštoviti morski specijalieti od kojih je najpoznatiji portugalski bakalar, a tu je i bogatstvo začina, koje su pomorci donosili sa svojih dalekih istraživačkih pohoda u Novi svijet. Dodate li ovom užitku čašicu slavnog portugalskog porta ili pak "zelenog vina" (vinho verde), doživljaj će biti potpun.

Izvor: Jutarnji.hr,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA