Avantura je zagarantovana… Videćete ledene bregove kako napuštaju Južni pol, lednike koji se lome i ruše u okean u mukloj i nerealnoj tišini

Autor: Leonard G.

Poslednja prava divljina na našoj planeti – tako Argentinci reklamiraju svoju najnoviju turističku destinaciju – Antarktik.

"Avantura je zagarantovana… Videćete ledene bregove kako napuštaju Južni pol, lednike koji se lome i ruše u okean u mukloj i nerealnoj tišini…

" U "poslednju divljinu" turisti odlaze superluksuznim lađama, po ceni od pet do deset hiljada evra za nedelju dana. Putovanja su, naravno, moguća samo tokom južnog leta, kada je na severnoj hemisferi zima.

Na put se polazi iz južne Argentine, s teritorija egzotičnih imena, Tijera del Fueho (Ognjena zemlja) i Patagonija, kao i iz čileanske luke Punta Arenas, a turista je, iz godine u godinu, sve više.

Krajem prošle i početkom ove godine njihov broj je premašio 50.000, iako su i prošle i ove godine tri havarije značajno povećale uzbudljivost putovanja.

Naime, prošle godine je led zarobio brod "Iksplorer", i njegovi putnici su svojoj avanturi mogli da dodaju jednonedeljnu dramu spasavanja.

Potom je norveška lađa "Fram", sa 250 turista, naletela na ledeni breg. Ove godine nasukao se brod "Ušuaja", sa 89 putnika…

Ali, dok se turistima takva uzbuđenja uglavnom dopadaju – blizina argentinske vojne baze garantuje brzo i efikasno spasavanje – "zeleni" su počeli da se bune jer se havarisani brodovi gomilaju kao nepoželjni otpad.

Još prošle godine argentinske vlasti obećale su da će ograničiti broj poseta Južnom polu i bolje kontrolisati lađe koje kreću iz Ognjene zemlje, međutim, sada su na njemu tri olupine više.

Mali brodovlasnici utrkuju se da što više iskoriste par meseci godišnje da organizuju putovanja na sada tako atraktivan Antarktik, pa je bezbednost, i pored spoljašnjeg luksuza, u drugom planu.

Izvor: Večernje novosti,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA