Komadić Švajcarske, jedan delić Italije, palme sa Sredozemlja, moćni Alpi – a u srcu ove idile veliko ledničko jezero – Mađore, koje iz godine u godinu privlači sve više turista iz celog sveta

 

Prelepe vile nižu se duž zapadne obale jezera Mađore. Ovaj niz započinje u Lokarnu i provlači se preko Kanobija do Streze. Kada se nađete u ovakvom okruženju pogled se najčešće zaustavlja na zacakljenoj površini jezera ili na oštrim vrhovima Alpa, koji ga okružuju. Lokarno i okolina su najtopliji deo Švajcarske, jer deo ovog predela pripada i toj državi. Lokarno je pre svega poznat po Filmskom festivalu i crkvi Madona del Saso. Mnogo sunca pruža povoljne uslove za uzgajanje tropskih biljaka, dok su okolne planine u isto vreme prekrivene snegom.

Iako se nalazi na severu Italije, jezero Mađore zbog velike količine vode utiče na mikroklimu, tako da u njegovoj okolini uspevaju tipične mediteranske biljke, kao što su limun, masline, lovor, kamelije, azaleje, rododendron i magnolija. U srcu grada nalazi se trg Pjaca grande popločan oblucima, a glavni pijačni dan je četvrtak (od 9 do 17 sati) kada ceo taj deo grada postane neobično živahan.

Staro gradsko jezgro

Drugo odredište kao iz slikovnice jeste Askona, za koju su tipične roze-crvene fasade kuća, pitoreskne crkve -„biser Velikog jezera" ponosna je na svoje znamenito staro gradsko jezgro – i peščanu plažu Grande Lido Askona (600 m), najlepše mesto za kupanje na celom jezeru.

Mediteranski stil

Nekoliko kilometara dalje južno završava se švajcarski kanton Tesin i počinje Pijemont: četiri petine jezera dužine
65 km pripada Italiji. Tipično mediteranski stil života osetićete u restoranu Osteria Vino Divino u Kanobiju. Nekadašnje konjušnica renovirana je u 18. veku i pretvorena u restoran u kome se služe lagani regionalni specijaliteti (www.osteriavinodivino.com).

Ako vas put nanese u ove krajeve, ne propustite da se divite lepoti jezera sa visine. Uspinjača sa Streze vodi na vrh Motarone visine 1.491 m (karta košta 17,50 evra, a više informacijja potražite na sajtu: www.stresa-mottarone.it).Najveća reka koja se uliva u jezero Mađore je Tesin (ita. Tičino). Mesto na kojem se Tesin uliva u jezero u blizini Magadina proglašeno je nacionalnim parkom.

Sigurni u kišnoj pećini

Najveći grad na jezeru je Verbanija sa predgrađima Intra i Palanca. Vredne su posete i poznate botaničke bašte Vile Taranto, poklon njihovog osnivača, kapetana Nila Mekehana Italiji. Ovde možete da se divite hiljadama biljaka uvezenim iz celog sveta, uključujući i retke botaničke kolekcije jedinstvene u Evropi. U jednom od mnogobrojnih zaliva nalazi se Streza sa svojim bel epok vilama i palatama pretvorenim u hotele. Zahvaljujući svemu ovome ovaj gradić proglašen je mondenskom banjom. U Strezi se nalazi i simpatičan zoološki vrt kojeg krase stoletna stabla i brojne životinjske vrste koje ovde imaju puno slobode. Gradić je poznat i po istorijski važnim konferencijama. Nešto južnije nalazi se gradić Arona. Dva kilometra severno od Arone 1624. godine podignuta je bakarna statua visine 23 m (35 m sa soklom).

Na istočnoj strani jezera na strmim stenama smešten je samostan Santa Katerina del Saso. U blizini je i gradić Luino sa poznatom zelenom pijacom.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA