U nedostatku planina, jezera i banja, Šapčani privlače goste organizovanjem više od dvadeset raznih manifestacija

Čivijada je već godinama zaštitni znak Šapca

Retko koji grad u Srbiji poput Šapca može da se pohvali sa više od dvadeset tradicionalnih manifestacija. I ove godine, naredna dva meseca, pamtiće se po Šabačkom letnjem festivalu u tvrđavi „Stari grad" na reci Savi, Međunarodnom plivačkom maratonu Jarak-Šabac, Bubijadi, Mišarskom višeboju i proslavi Mišarske bitke, dok je septembar rezervisan za Čivijadu, Fićijadu i čuveni šabački Malogospojinski vašar.

Grad Šabac ne raspolaže izraženim prirodnim potencijalima (planinama, jezerima, banjama) za razvoj receptivnog turizma, pa se stoga okrenuo manifestacionom turizmu koji prati bogatu kulturno-istorijsku tradiciju. Na godišnjem nivou za organizaciju kulturnih, privrednih i sportskih manifestacija Turističkoj organizaciji se iz gradskog budžeta izdvaja 7,5 miliona dinara, dok ustanove kulture dobijaju ukupno 12 miliona dinara.

Dragojlo Lazić, direktor Turističke organizacije Šapca, kaže: – Svesni smo da je u ovom poslu pre svega bitan kvalitet manifestacija, ako želimo da iz godine u godinu privučemo sve veći broj posetilaca, ali s obzirom na ograničena finansijska sredstva i trenutnu ekonomsku krizu, možemo reći da se Šabac odlično snalazi i da ćemo uspeti da sa zadovoljavajućim kvalitetom održimo sve tradicionalne manifestacije.

Uskršnji rok maraton, Noć muzeja, Festival „Ruže Lipolista", Plivački maraton Jarak-Šabac, Bubijada, ŠLF, proslava Mišarske bitke, Čivijada – Belosvetski vašar humora i satire, Fićijada, Šabački vašar, Oktobarski salon Narodnog muzeja u Šapcu, Džez i bluz festival samo su neke od brojnih manifestacija koje se tradicionalno organizuju duži niz godina. Sudeći po učesnicima, međunarodne okvire dobile su i brojne šabačke kolonije kao što su: Likovna kolonija „Mišar", „Cerlik" na planini Cer, „Drina" u Prnjavoru, kao i kolonija Udruženja likovnih stvaralaca Šapca na reci Savi i ART radionica na imanju porodice Kovačević – Vila „Albedo" u Varni.

Sovranije Čonjagić, član Gradskog veća zadužen za sport i kulturu, ističe da i pored izuzetne ponude, grad proširuje svoj kalendar manifestacija.

– Ove godine pored Vlaške kod Mladenovca i Ugljevika u Republici Srpskoj, Šabac je takođe domaćin „Srpskog letnjeg festivala folklora" koji je u toku. Imamo čast da ugostimo folklorne ansamble iz Tunisa, Gruzije, Izraela, Mađarske, Makedonije i Republike Srpske. Cilj nam je da već od naredne godine u saradnji sa KUD „Abrašević" ovu manifestaciju organizujemo samostalno – najavljuje Čonjagić.

———————————————————–

Riznica kulture

Jednako interesovanje posetioci iskazuju i za bogato kulturno nasleđe u okolini Šapca. Muzej u Mišaru koji je posvećen istoimenom boju, tokom proslave Mišarskog boja, poseti preko hiljadu gostiju. Selo Metlić poznato je po čuvenom spomeniku nesrećnoj ljubavi Pavla i Đule koju je opisao Janko Veselinović u noveli „Ašikov grob". U Nakučanima nalazi se etnokompleks „Đakovića kuća", a u Varni Vila „Albedo". Nezaobilazni i veoma privlačni posetiocima širom Srbije i van naših granica su i manastiri Kaona, Čokešina, Radovašnica i Petkovica.

Ana Jakovljević
Izvor: Politika,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA