Jedan od najlepših gradova Evrope, Krakov ima najviše sačuvanih istorijskih četvrti u celoj Poljskoj.

                                Photo: soylentgreen23 / Flickr

Krakov je 2007. proslavio 750. rođendani istorija se oseća na svakom koraku, jer je, za razliku od nekih drugih poljskih gradova, imao sreću da ne bude bombardovan tokom Drugog svetskog rata.

Za turiste najinteresantniji su Stari grad, najveći trg u zemlji Rynek Główny, i dvorac Wawel. Odmah naspram zidina Starog grada nalazi se nekadašnji odvojeni jevrejski grad Kazimierz.

Krakov je od 11. do 17. veka bio prestonica Poljske, a polovinom 14. veka u gradu je osnovan prvi univerzitet u zemlji, Krakovska akademija.

Grad je tokom vekova menjao imidž – u srednjem veku Krakov je bio bogat, bezbedan i dobro utvrđen grad, opasan zidinama na kojima je bilo raspoređeno čitavih 55 kula. Za vreme renesanse, postao je centar novih ideja i kulture najpoznatijih humanista tog doba, kao i pisaca, arhitekata i muzičara. U 19. veku Krakov je imao ekonomski težak period, a nakon Drugog svetskog rata je 50 godina bio pod komunističkim režimom Poljske.

Ali bez obzira na ekonomsku i mirovnu situaciju, život grada je od 13. veka kontinuirano skoncentrisan oko glavnog trga i tržnice Rynek Główny, koji je sa 200 x 200 metara najveći srednjevekovni trg u Evropi.

                     Photo: Klearchos Kapoutsis / Flickr

ATRAKCIJE

Stare Miasto je istorijski centar grada, i za turiste najatraktivniji kvart. U Starom gradu je najveća koncentracija hotela, restorana, pivnica i klubova. Pored najvećeg trga Rynek Główny, u starom gradu treba obići još nekoliko zanimljivih trgova – Maly Rynek, Plac sw. Marii Magdaleny, Plac Wszystkich Swietych, i Plac Mariacki.

Wawel je brdo na levoj obali reke Visle, na kojem se nalazi istoimeni dvorac poljskih kraljeva, a danas muzej, koji je sagrađen u 14. veku. Do njega vodi najstarija ulica u gradu, kratka kaldrmisana Kanonicza.

Rynek Główny je ogromni trg, od 13. veka centralno mesto u gradu. Planski je napravljen velikih dimenzija (200 x 200 m) kako bi privukao regionalne trgovce i od Krakova napravio komercionalni centar. Trg okružuju stare kamene kuće koje Poljaci zovu kamienice, a najstarija i za turiste najatraktivnija građevina je svakako restoran Wierzynek, čuven po 20 dana dugoj gozbi iz 1356. na kojoj su evropski monarsi postigli konsenzus o velikim političkim pitanjima. Najpoznatija crkva na trgu je Kościół Mariacki (Svete Marije) iz 14. veka.

                    Barbakan / Photo: bazylek100 / Flickr

Sukiennice je ikona Krakova, renesansni tržni centar na trgu Rynek Główny koji datira iz 15. veka. U srednjem veku, Sukiennice je bilo mesto gde su se mogli nabaviti proizvodi sa Istoka, kao što su začini, koža, svila i vosak. S druge strane, Krakov je izvozio tekstil, olovo, i naravno so iz čuvenog rudnika soli Wieliczka (Vjelička).

Katakombe i podzemne prostorije na trgu Rynek Główny danas su u glavnom pretvorene u restorane, pivnice i kafee od kojih je najpoznatija Piwnica pod Baranami, dok je podrum crkve Sw. Wojciech pretvoren je u arheološki muzej. Pojedine katakombe su povezane hodnicima, a najpoznatiji je onaj koji povezuje Gradsku većnicu sa tržnim centrom Sukiennice.

Kazimierz je nekada bio samostalan grad, a danas je deo Krakova. Krajem 15. veka su ga naselili Jevreji, kad je jevrejska zajednica proterana iz zapadnog dela Starog grada. Jevreji su naselili istočni deo Kazimierza, dok je zapadni deo ostao poglavito hrišćanski. Ipak, Kazimierz je na kraju postao glavni duhovni i kulturni centar poljskih Jevreja.

Barbakan je utvrđenje, jedno od najvećih iz srednjeg veka, podignuto u cilju odbrane od Turaka koji su tada već osvojili Konstantinopolj i postali pretnja Centralnoj Evropi. Nalazi se na ulazu u Stari grad.
                            Photo: soylentgreen23 / Flickr

Brama Floriańska je jedna od najpoznatijih gotskih kula u Poljskoj, sagrađena u 14. veku. Izgradnju je finansirala lokalna krznarska gilda u strahu od napada Otomaskih Turaka. Toranj je visok preko 30 metara.

SMEŠTAJ

Smeštaj u samom centru je najskuplji, ali s obzirom da je reč o velikom gradu, treba biti obazriv sa jeftinim hotelima koji su daleko, jer su distance velike.

U neposrednoj blizini Starog grada postoji više vrlo dobrih i čistih hostela, a spavanje u višekrevetnoj sobi košta od 40 do 60 zlota (10 do 15 €).

Hostel Rynek 7 se nalazi na glavnom trgu Rynek Główny br. 7, u zgradi iz 15. veka. Spavanje u višekrevetnoj sobi je oko 12 €, a dvokrevetna soba sa privatnim kupatilom je 35 €.

Travellers Inn Hostel, Sarego 24/2, smešten je ispod dvorca Wawel, na 5 minuta od glavnog trga. Spavanje u višekrevetnoj sobi je od 10 do 15 €, a dvokrevetna soba je oko 40 €.

Free Hostel, ul. Starowiślna 32, nalazi se između Starog grada i jevrejskog kvarta Kazimierz. Spavanje je oko 12 € po osobi u višekrevetnoj, a dvokrevetna soba sa privatnim kupatilom košta oko 45 €.

Old City Apartments, Szczepanska 1, apartmani za više osoba na glavnom gradskom trgu, odlično pozicionirani i jeftini. Spavanje izađe oko 15 € po osobi.

Pod Roza (pod ružom) je jedan od najpoznatijih hotela u Starom gradu. Tu su između ostalih spavali Balzak, Car Aleksandar II i Franc List. Dvokrevetna je 150 €.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA