Na krajnjem istoku Rumunije, na obali Crnog mora, leži grad Konstanca koji obavezno treba da posete zaljubljenici u istoriju i literaturu, ali i turisti koji vole more, jeftin provod i dobru hranu. Pre tačno dve hiljade godina, u ovaj grad koji se tada zvao Tomis, prognan je veliki rimski pesnik Ovidije čiji spomenik danas predstavlja simbol Konstance koja je privredni, saobraćajni i kulturni centar ovog dela Rumunije, a njenoj blizini je nekoliko manjih letovališta Neptun, Vama Veke i Mangalija.

Photo:Enes Halilović |

Letovanje na rumunskoj obali Crnog mora je veoma pristupačno. Cene u hotelima su niže od onih u bugarskim letovalištima na istom moru, a cene privatnog smeštaja su skoro zanemarljive. Sobe za iznajmljivanje mogu se naći i za svega pet evra preko lokalnih turističkih agencija. Cene hrane i pića su takođe pristupačne. Pica u restoranima košta 10 leja, što je oko 250 dinara, a litar voćnog soka u prodavnicama je još jeftiniji. Crno more je bar za tri stepena hladnije od Jadranskog i sadrži manje soli. Bogatstvo celog ovog kraja je blagi povetarac, vlažnost vazduha je idealna, a obala je bogata drvećem.

Turisti koji posete ovaj kraj u Rumuniji treba obavezno da posete muzej u centru Konstance koji je prebogat eksponatima iz rimske i vizantijske prošlosti ovog kraja, a ispred muzeja je spomenik Ovidiju.

Konstanca poseduje i ogromni kazino napravljen još pre Drugog svetskog rata. Ovo zdanje se nalazi na samoj obali, a u blizini je svetionik koji su napravili trgovci iz Đenove. Osim Rumuna i manjeg broja Bugara, u ovom kraju živi etnička grupa Lipoveni koja govori ruskim jezikom. Takođe, ovde živi manji broj Turaka i nešto više Tatara. Džamija u Konstanci takođe ima izuzetno arhitektonsko rešenje, a penjanje na njen minaret, i prekrasan pogled na luku i more, može sebi priuštiti onaj ko se odluči da se popne 147 stepenika.

Konstancu krasi drevni mozaik, mnoštvo istorijskih zapisa, spomenika iz ranog perioda hrišćanstva, a sve se može lako pronaći i obići, jer domaćini nude odlične turističke karte. Cene poseta ovim istorijskim mestima su takođe zanemarljive.

U blizini Konstance nalazi se jedna od najvećih ergela na kojoj se uzgaja oko hiljadu konja arapske rase. U Neptunu se može videti i predsednička plaža na kojoj se nekada kupao rumunski diktator Čaušesku, a i današnji predsednik Rumunije koristi ovu plažu i vilu čije je dvorište prepuno drveća. Mestašce Mangalija prima najveći broj turista, a ima izuzetne plaže i nudi različite zabavne sadržaje.

Izvor: Blic,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA