Studentski grad pedesetak kilometara od mora, Koimbra je jedan od urbanih centara Portugala, zajedno sa Lisabonom i Portom.

Photo: JAIRO BD / Flickr

Koimbra je smeštena na padini brda iznad reke Mondego, a stare ornamentisane kuće, tipične srednjovekovne ulice i najstariji univerzitet u zemlji (1290) su njeni glavni aduti.

Centar grada lokalci zovu cidade alta (gornji grad) koji čini splet uskih ulica i kamenih kuća, i starih crkvi. S obzirom da je stari grad na brdu, postoji nekoliko dobrih vidikovaca odakle puca pogled na dolinu reke Mondego.

Zbog ogromnog broja studenata i univerzitetske tradicije, Koimbra se danas smatra duhovnim centrom Portugala – čak je i fado ovde drugačiji od Lisabonskog.

ATRAKCIJE

Praça do Comércio je mesto na kojem je nekad bila stara pijaca, a danas je jedan od najatraktivnijih trgova u Portugalu. Na trgu su nanizani kafei, a okružuju ga zgrade ornamentisanih fasada, u kojima su smeštene umetničke i zanatske radnje.

Universidade de Coimbra (Univerzitet Koimbra) je najstariji univerzitet u Portugalu i deseti najstariji u Evropi, a za turiste je naročito atraktivan zbog monumentalnosti zgrada u kojima je smešten. Osnovan je 1290. i od tada do danas univerzitet direktno oblikuje kulturni život Koimbre. Danas ima oko 20.000 studenata, kao i najveći broj stranih studenata odnosu na ostale univerzitete u Portugalu (oko 2.000).

Queima das Fitas je studentski festival koji se održava se svakog maja na kraju zimskog semestra i danas je jedna od najvećih studentskih žurki u Evropi. Festival traje osam dana kada se simbolično spaljuju studentske trake osam fakulteta: književnosti, prava, medicine, nauke i tehnologije, farmacije, ekonomije, psihologije, i sporta. Tih osam dana cela Koimbra je u znaku festivala, a na više mesta u gradu održavaju se koncerti i performansi, gala balovi, studentske fado serenade i najrazličitiji javni događaji.

Sé Velha (Stara katedrala) iz 13. veka je jedna od najznačajnijih romaničkih građevina u Portugalu. Pretpostavlja se da je katedralu projektovao majstor Bernard (Bernar) koji je zaslužan i za izgradnju katedrale u Lisabonu. Crkva je u 16. veku doziđivana – kapela, zidovi i stubovi crkvenog broda pokriveni su pločicama, a južna kapela i zadnji deo crkve ponovo su sagrađeni u renesansnom stilu. Stara katedrala je bila sedište biskupa sve do 1772. kada je kraljev ministar (premijer) Markiz od Pombala proterao Jezuite iz Portugala i sedište biskupije prebacio u dotadašnju jezuitsku crkvu, koja je zatim preimenovana u Novu katedralu (Sé Nova).

Sé Nova (Nova katedrala) je današnje sedište gradske biskupije, i nalazi se u gornjem delu grada Alta de Coimbra, u blizini univerziteta. Sagrađena je 1541. i bila je jezuitska crkva sve do 1759. kada su Jezuiti proterani. Donji deo crkve sagrađen je u stilu manerizma, a gornji u baroknom stilu koji je lepršaviji i mnogo manje rigidan. Arhitektonski stil Nove katedrale bio je inspiracija mnogim crkvama podignutim u portugalskim kolonijama, od kojih je najpoznatija katedrala u brazilskom gradu Salvador.

Museu Nacional de Machado de Castro je nacionalni muzej koji je dobio ima po lokalnom skulptoru iz 18. veka. Smešten je u nekadašnjoj Biskupskoj palati s kraja 16. veka, a postavku čine predmeti iz rimskog perioda, srednjovekovni sarkofazi, romaničke i gotičke skulpture u kamenu i drvetu, ali slike iz 16-18 veka, među kojima su i dela flamanskih majstora. Poseban odeljak posvećen je savremenim portugalskim slikarima.

Jardim Botanico je botanička bašta iz 1774. čiju izgradnju je naručio Markiz od Pombala kao deo Fakulteta za prirodnu istoriju. Bašta je smeštena na padini brda i organizovana je u terasama, a na jednoj od terasa su staklenici sa tropskim biljkama od kojih je najpoznatija brazilski lokvanj iz voda Amazona.

Coimbra fado je lokalna varijanta portugalskog muzičkog žanra fado koji karakterišu tužne i nostalgične melodije i tekstovi o ljubavi i teškom životu na moru. Fado je nastao dvadesetih godina 19. veka, a danas postoje dve osnovne vrste, lisabonski fado koji je popularniji, i koimbranski koji važi za prefinjeniji. Za koimbranski fado je karakteristično i da se umesto aplaudiranjem izvođač pozdravlja nakašljanjem koje zvuči kao pročišćavanje grla.

OKOLINA

Figueira da Foz je Koimbri najbliži grad na moru (50 km). Figeria (50.000 st.) je jedan od većih gradova u središnjem delu portugalske obale, ima nekoliko peščanih plaža, ali i veliku koncentraciju kockarnica, među kojima je i ogromna Casino Peninsular, što je dodatni razlog za veliki priliv turista. Atrakcije su nekoliko baroknih crkvi, gradski muzej, i utvrđenje Santa Catarina.

SMEŠTAJ

S obzirom da je studentski grad, lako se nalazi jeftin smeštaj, a postoji i nekoliko odličnih hotela.

Coimbra Youth Hostel (R. Doutor Henriques Seco, 14, Tel: 239 822 955). Spavanje u višekrevetnoj sobi je od 12 € po osobi, a dvokrevetna soba sa privatnim kupatilom je 30 €.

Hotel Oslo (Av. Fernão de Magalhães; tel: +351 239829071) je udoban hotel sa 3 zvezdice, idealno pozicioniran na brdu u centru grada, a iz većine soba se pruža panoramski pogled. Hotel je nedavno renoviran, sobe imaju klimu i TV, a gosti mogu da biraju da li će na podu imati tapison ili parket. Dvokrevetne sobe su od 60 €.

KAKO STIĆI

Voz – od Lisabona treba manje od 2 sata, a od Porta 1 sat. Vozovi su česti jer glavna pruga između Lisabona i Porta prolazi kroz Koimbru.

Autom – Od Lisabona ima 200 km, od Porta na severu 125 km, a od Madrida (preko Salamanke) ima 525 km.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA