Kemer je nekadašnje ribarsko selo koje je zahvaljujući položaju između kristalnog mora i vrhova planine Taurus izraslo u atraktivno letovalište..

 

photo: Veyis Polat / Flickr

Nalazi se 40 km jugozapadno od Antalije i oko 50 km od aerodroma Antalija. Od Antalije do Kemera put traje 40 minuta.

Kemer je jedno od retkih mesta na svetu gde se u istom danu možete skijati na planini i kupati u moru. Predstavlja pravi hit tokom ranog proleća kada je jedna takva kombinacija jutarnjeg uživanja u snegu i popodnevnog plivanja u moru najizraženija.

Kemer na turskom znači zid, a naziv je dat selu 1917. kada su stanovnici sagradili 23 dug zid kako bi se zaštitili od eventualnog odrona sa planine. Pre toga je nosio ime Eski Köy (staro selo). Selo broji oko 12 hiljada stanovnika.

Naročito se razvio poslednjih 15 godina, pa se danas može pohvaliti i hotelima sa 5 zvezdica.

                                  Photo: Anusca76 / Flickr

Priroda je glavni adut ove ruralne oblasti. Brda su prekrivena četinarima, dok glomazne stenovite površine vode do vrhova koji dosežu visinu i od 3000 m.

Ne treba propustiti izlet žičarom do vrha Taurusa (2635m), sa koga puca vrtoglavi pogled na celu regiju Kemera, i na Antaliju.

Prosečna temperatura u Kemeru zimi iznosi 10 ° C, a leti 28 ° C.

S obzirom na 300 sunčanih dana u godini, Kemer vas ne ograničava samo na letnje bukiranje odmora.

Obala je duga oko 50 km i ceo prizor predstavlja kombinaciju plavog mora i zelenih šuma. Kemer je dobar za beg od buke i gužvi. U centru sela nalazi se luka sa kapacitetom od 320 jahti.

Centar je živahan i prijatan sa velikom pešačkom zonom. Prodavnice su prilično komercijalizovane, najviše se prodaje odeća, koža, suveniri, nakit i tepisi. Jugoistočno od centra nalazi se mali zaliv na kojem se mogu naći dobri restorani i kafei.

Moonlight park obuhvata izvrsnu plažu, bazen, restorane i diskoteku pod vedrim nebom. Ukoliko ste za opušteniju varijantu, možete svratiti na jednu od ušuškanih terasa kojih ima po čitavom selu.

U Kemeru postoje dve glavne plaže, jedna je šljunkovita i na pojedinim mestima postoje stepenice kako bi se lakše ulazilo u vodu. Druga je plaža Ayisigi, sa finim peskom, smeštena na zalivu. Morsko dno je na pojedinim mestima šljunkovito.

Od turista, ovde najviše dolaze Rusi.

                           Photo: offwhitehouse / Flickr

Obližnja sela

Prirodni atributi ovog kraja bili su razlog razvoja manjih turističkih sela, koja su spojena u neprekidan niz hotela. Nalaze se na razdaljini od 5 do 20 km od Kemera. Veza sa ovim selima je vrlo dobra, pa ako ste već u Kemereu planirajte izlet u neko od njih.

Tekirova je na 18 km, Camyuva na 8 km, dok se Beldibi nalazi 11 km severno od Kemera.

Sva kupališta su moderna i smeštena u šumovitom okruženju. U centru je po nekoliko velikih prodavnica, restorana i kafea. Plaže su uglavnom šljunkovite. Sva sela imaju odličnu vezu sa Kemerom i Antalijom.

Do starog grada Phaselis može se stići brodom, nalazi se na 15 km od Kemera. Većina iskopina je iz vremena Rimljana. Videćete luku, zidine starih zamaka, Zevsov hram, Antonijusov put i stari teatar. Jedan deo Phaselisa nalazi se ispod mora.

                                      Photo: astique / Flickr

Smeštaj

Hotel Grand Haber sa 5 zvezdica nalazi se u centru Kemera, udaljen je 45 km od centra Antalije i 60 km od aerodroma. Adresa: Şehit Polis Cemal Ilgaz Cad. No:8 , Kemer

Hotel Dragos Beach sa 3 zvezdice, nalazi se u centru Kemera, 30 m od plaže, i 55 km od aerodroma u Antaliji. Adresa: Deniz Cad No 37, Kemer..

Hotel Etenna, 200 m od šljunkovite plaže, u centru Kemera, 55 km od aerodroma u Antaliji, 41 standardna soba. Adresa: Kavakli Cad. No:15, Kemer

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA