Znamenitosti Kembridža su ravnomerno raspoređene po celoj pešačkoj zoni u centru. Ulicama po kojima je saobraćaj dozvoljen prolaze samo automobili i taksisti, ali vodite računa da vas ne zakači neki od mnogobrojnih biciklista

Photo: yudis_asnar / Flickr

Dolazak

Ako dolazite iz Londona, najbolje je vozom i to sa londonske stanice King’s Cross – put traje 45 minuta. Regularne veze postoje i iz Noriča, Birmingema, i Lestera (Leicester); za red vožnje i cene karata pozovite 0845 748 4950 ili posetite nationalrail.co.uk.

Iako Kembridž ima svoj aerodrom, najviše turista avionom stiže na londonski aerodrom Stansted, sa kojeg vozovi do Kembridža polaze u proseku na svakih sat vremena, a vožnja traje 30 minuta.

Reka Cam (srp. Kem) zavija oko severozapadnog oboda grada, razdvajajući centralni distrikt od stambene zone. Unutar tog luka se nalazi nekoliko atraktivnih zelenih površina, kao i većina fakulteta. Duže reke se nalazi deo grada The Backs (Beks) u čijem sastavu je nekoliko koledža Univerziteta Kembridž, dok se veće ulice, pre svega zanimljive za šoping, nalaze oko centralnog trga Market Square, s druge strane koledža "Fronts".

Znamenitosti Kembridža su ravnomerno raspoređene po celoj pešačkoj zoni u centru. Ulicama po kojima je saobraćaj dozvoljen prolaze samo automobili i taksisti, ali vodite računa da vas ne zakači neki od mnogobrojnih biciklista.

Turist biro je nedavno vraćen na mesto gde se nekad nalazio – u zgradu Guildhall (Gildhol) u kvartu Peas Hill (Piz hil).

Smeštaj

Mnoštvo privatnih i jeftinih B&B (pansiona) naći ćete u ulici Chesterton Road, na pešačkoj distanci od centra; preporučujemo Worth House u broju 152 (01223 316074; worth-house.co.uk), gde za dvokrevetnu sobu s doručkom treba platiti od 60 funti.

Nešto bolja opcija je Regent Hotel u ulici Regent Street (01223 351470; regenthotel.co.uk) u centru grada i nadomak železničke stanice. Hotel ima 22 sobe, a dvokrevetna s doručkom je od 100 funti.

Bacite pogled na panoramu grada

Impresivan pogled na grad pruža se sa tvrđave Castle Mound (Kasl Maund), na kratkoj pešačkoj distanci do centra. Od koledža Magdalena krenite ulicom Castle Street uz brdo, odakle ćete imati spektakularan pogled na krovove i kule koledža, uključujući i oratorijum King’s College Chapel.

Prošetajte se

Od tvrđave Castle Mound krenite jugozapadno duž ulice Northampton Street koja se u jednom trenutku nastavlja u ulicu Queen’s Road. Ovaj deo grada je atraktivan preko cele godine, a naročito u kasnu jesen kad su travnjaci prekriveni lišćem boje rđe.

Na uglu sa uličicom Garret Hostel Lane možete skrenuti ka zapadu ka University Library (Univerzitetske biblioteke) i pogledati tekuću izložbu (ulaz besplatan; www.lib.cam.ac.uk)

Nastavite istočno ulicom Garret Hostel Lane, pređite reku pešačkim mostom i pored fakulteta Trinity College krenite ka centru.

Ručak na brzaka

Deo pored reke koji se zove Quayside (Kejsajd) i okolne ulice pune su restorana i kafea, ne samo u engleskom, već i u američkom, francuskom, vijetnamskom, i japanskom stilu. Teri-Aki, koji se nalazi na Quayside, služi ukusan i svež suši, a odmah pored je Henry’s Caf-bar gde možete svratiti na obilan i moderan pub-grub (pab-grab – klopa u pabu). Oba mesta imaju pogled na reku i marinu za rečne čamce.

Pogledajte tezge i izloge

Svratite do zanatskih tezgi All Saints Garden Art & Craft Market, koje se nalaze u simpatičnom parku kod ulice Trinity Street. Tu ćete naći zanimljive rukotvorine, a najviše nakit i keramiku. Pijaca je otvorena svake subote od 10 ujutro do 5 popodne, a u decembru je zbog božićnih kupovina otvorena od srede do subote, pod uslovom da vremenski uslovi to dozvoljavaju. Ovaj pijaca je gradska atrakcija više od 30 godina (cambridge-art-craft.co.uk).

Kembridž je nedavno dobio i jedan novi tržni centar Grand Arcade, gde su se uglavnom smestili lanci poznatih prodavnica, ali u uskim uličicama malo dalje od trga Market Square još uvek možete naći male privatne butike.

Aperitiv

Kembridž vrvi od veoma starih pabova, a najpoznatiji je svakako Eagle. Adresa: 8 Bene’t Street.

Ukoliko volite šljašteće moderne koktel barove, svratite u Ta Bouche (adresa: Market Passage). Meni za pića je više nego zanimljiv, živa muzika je dobra, a publika glamurozna.

Večerajte sa lokalcima

Jedan od najboljih restorana u gradu je Alimentum, sa odličnim i originalnim jelovnikom. Nalazi se južno od centra u 152 Hills Road (01223 413000; restaurantalimentum.co.uk). Probajte pečeno pačje belo meso sa slatkim krompirom, lešnicima i grejpfrutom. Večeru ćete platiti znatno jeftinije ako dođete pre 7 uveče.

Još jedna popularna opcija je Anatolia u 30 Bridge street (01223 362372; anatolia-cuisine.co.uk), bliskoistočni restoran sa odličnim roštiljem. Komplet večera – meze i meso sa roštilja, kolač i kafa koštaće vas 22 funte.

Izvor: B92

 

Izvor: B92 PUTOVANJA