U Kelnu zaista nije problem naći mesto za izlazak. Za svakoga ima po nešto, i to ne samo vikendom. Za taj grad u Severnoj-Rajni Vestfaliji može se reći da živi 24 časa i da se u njemu organizuju žurke za svakoga.

                                       Photo: spacejulien / Flickr

U Kelnu možete u bioskop i u ponoć, što možda trenutno i nije tako loša ideja s obzirom da čak i u to doba noći spoljna tempertura jedva da se spušta ispod 30 podeoka – a u klimatizovanom bioskopu, uz dobar film i obavezne kokice može da bude veoma prijatno.

Po pravilu mladi najviše vole da se zabavljaju uz muziku. Odlazi se u diskoteke i na žurke.

„Elektronska muzika je, naravno, totalno broj jedan. Sve ovo drugo: fank, pop, rok, r’n’b – sve je to prošlost. Jedino što baš vuče mase ovde je tehno, elektro i haus", kaže Jakov Maksimović je jedan od organizatora žurki u Kelnu.

I ovde u Nemačkoj izlazak počinje odlaskom u neki kafić ili bar. Tu se prvo popije po neko piće, dok se društvo ne okupi i onda se ide u diskoteke. Za ulaznicu se plaća od pet do deset evra, sve u zavisnosti od toga ko je DJ. Ima i takozvanih flet-rejt žurki. To znači: platiš na ulazu 30 evra i onda piješ koliko hoćeš.

Ako preko nedelje hoćete na neku od žurki, može: „Ovde postoje dva-tri mesta koja su preko nedelje dobro posećena, a ove druge onda ostaju zatvorene. Tako da se uvek zna kojim danom može da se ode u koju diskoteku", kaže Jakov.

I za maloletne i za pedesetogodišnjake

Vikendom je, naravno, ponuda naravno još bogatija. Evo kakve žurke organizuje Jakov: „Jedna od njih je ‘After Hour’ što znači žurka koja počinje u 5:30 svake subote ujutru. Tu žurku organizujem već pet godina.

Jakov kaže da na njegove žurke dolazi od 200 do 400 ljudi, što i nije malo kad se uzme u obzir da počinju ranom zorom. Neobične su i žurke čija sezona je počela u maju. To su žurke na otvorenom, u sred dana. Počinju recimo u subotu oko šest popodne i traju do deset uveče.

„Ovde je sada veoma toplo i to su žurke koje ‘najbolje idu’. Tu onda dođe od dve do pet hiljada ljudi", kaže Jakov.

Za ljude koji tu dolaze ne bi se baš moglo reći da u klasičnom smislu spadaju u mlade. Jedni pored drugih s rukama uvis njišu se dvadestegodišnjaci i pedestogošnjaci…

A šta je sa najmlađima među mladima? „Postoje i te žurke za klince tako reći, koji još nisu napunili 18 godina. Tu su i žurke koje počinju u šest uveče i završavaju se u 12, zato što ljudima koji nisu punoletni ovde u Nemačkoj po zakonu nije dozvoljeno da posle ponoći budu u klubu. Na tim žurkama se toči samo pivo, a ne žestoki alkohol."

A ako neko nema novca za odlazak na neku žurku, a veče je lepo i toplo, onda mlade možete zateći ispred kafića ili po parkovima, piju pivo i sviraju… Uglavnom, kao i svuda u svetu, gitaru…

Izvor: Deutsche Welle, B92

Izvor: B92 PUTOVANJA