Jedno od najpoznatijih i najtraženijih letovališta u svetu, čija popularnost stalno raste, drugačije je od svega što ste, do dolaska u njega, imali prilike da vidite. Počev od lokacije i prirodnog okruženja u kome je smešteno, preko izuzetno opsežne i raznovrsne turističke ponude, do posebne isprepletenosti tradicije i savremenih pogodnosti, kulturoloških tekovina raznih podneblja, te mnoštva različitih ritmova, zvukova, boja, mirisa i ukusa, Kankun, mesto koje “ne spava”, nešto je – sasvim posebno. Dan i noć, tokom čitave godine, upražnjava svoju, pravu pravcatu – fijestu, “životu” na radost!… Izveštaj Irene Karađole iz tog “vrućeg” podneblja – upravo je pred vama.

 

Dolazak, pogotovo ako je iz "nekog drugog sveta", dakako – avionom, upravo je nezaboravan, a prizor koji prvo ugledate – uistinu spektakularan! Tim pre ako sedite pored prozora, što vam toplo preporučujemo. Smaragdnozeleni šumski "tepih", obrubiće – u trenu – morsko plavetnilo, usred kojeg će, poput niske bisera, negde duboko ispod vas, bljesnuti tanka crta koja ubrzo prerasta u neverovatno dugi peščani sprud, duž kojeg iznenada izranja mnoštvo visokih belih zgrada – okruženih velikim travnjacima prošaranim nebo-plavim bazenima – iza kojih se na suncu zablista crna traka kolovoza širokog bulevara, kojom dosta brzo promiču raznobojne tačke, odnosno mnogobrojna vozila. A tada – gle’ iznenađenja – shvatite da je sa druge strane puta (iza jednog sličnog niza kuća, samo ovog puta dosta nižeg jer su u pitanju mahom sportski centri i lokali ), ponovo more, i to poveći komad… te da ste, zapravo, stigli na kopno koje izgleda kao poluostrvo ili tačnije – ostrvo, "ugnježdeno" između morske pučine i ogromne lagune! Još uvek u čudu, odjednom vam "sine": "A, gde je pista? Nećemo, valjda, sleteti u more…?!". No… bez brige. Aerodrom i pista su sasvim "u redu" (i na kopnu), a nakon jednog zaokreta "srebrne ptice" – ugledate neveliku, ali modernu pristanišnu zgradu u kojoj se, već po sletanju, osećate prijatno – "kao kod kuće". Razlog tome jesu čuveno gostoprimstvo i ljubaznost domaćina, čije vas "toplina i duša" prate na svakom koraku.

Za nekih petnaestak minuta vožnje (ili više, ukoliko vam je smeštaj udaljeniji), stižete do konačnog odredišta, do hotelske zone, koja se rasprostire duž spruda (dugog oko 23 km), od rta Nižuk (Punta Nizuc), na zapadu, do rta Kankun (Punta Cancun), na istoku, između Karipskog mora (Mar Caribe) i lagune Nićupte (Laguna de Nichupte, koja se prema istoku produžava u malu lagunu Bahorkez – Laguna Bajorquez). Pred vama se ukazuju sve lepote "ostrva". Do hotela se dovozite širokim bulevarom Kukulkan (Bulevar Kukulcan), koji opslužuje čitavo letovalište, a kojeg "tvore" četiri trake, dok su pravci kretanja razdvojeni lepo uređenim travnatim ostrvom, sa ponekim drvetom i sa cvećem. Odmah uočite i dobro uređene i održavane zelene površine ispred hotela, "prošarane" žbunjem i raznoraznim egzotičnim cvećem i rastinjem, uz "obavezne" prskalice vode, koje vas ponekad i "potkače". Tu se mogu naći i teniski ili drugi sportski tereni. Ispred vas je, po pravilu, ogromno, luksuzno, velelepno hotelsko zdanje, koje pravi senku iznad vaše glave. Hoteli u toj zoni su uglavnom de-luks kategorije, sa 4 ili 5 zvezdica. Unutra vas "dočekuje" prostran, elegantan hotelski "lobi" (predvorje) i prijatna svežina. Livrejisani vratari i poslužitelji su, do tada, već počeli da trčkaraju oko vas. Uobičajene formalnosti na recepciji, a nakon toga – piće za dobrodošlicu, u snek-baru sa pogledom na zeleni pojas ka morskoj pučini, kojoj su okrenuta pročelja svih hotela. To je prva prilika da se upoznate sa sadržajem vašeg privremenog karipskog "doma", a trebaće vam, kako biste što bolje iskoristili sve pogodnosti koje se tu nude (a koje su neiscrpne), i zato – nemojte gubiti vreme; još sa čašom egzotičnog koktela u rukama, "prošvrljajte" po prizemnim prostorijama i od predusretljivog osoblja tražite obaveštenja "šta, gde i kako", koja su, najčešće, dostupna u vidu posebnog letka-informatora. Bacite pogled i na bašte i sunčališta oko bazena, (kojih verovatno ima više – za plivanje, dečiji, za akvabik, za masažu pod slapovima, za "lenčarenje" – tačnije "izležavanje" jer možete slobodno leći na leđa i pustiti da vas nosi veštačka struja, za pijuckanje – "vodeni" bar, sa "stolicama" u vodi) i odredite odmah, u glavi, svoj kutak u kome ćete, nešto kasnije (i svaki dan u "pravo" vreme), udobno da se smestite, i to tako da imate pregled i na bazenski deo i na pučinu (ili već na ono što vam više odgovara), čisto da vam nešto ne "promakne", jer vreme na ovakvim mestima brzo "leti"!

Ali, pre toga, morate da odete do sobe, makar da se raspakujete… "Tipična" soba u ovoj zoni veoma je prostrana, te uz sve ostale pogodnosti, često ima i odvojen deo za sedenje uz kafu ili piće. Kada izađete na terasu, zapahne vas tropski vreli i donekle vlažan vazduh koji, za one sa većim senzibilitetom, "miriše" na Trope, i nedvosmisleno potvrđuje gde se nalazite. U zavisnosti od toga na kojoj ste strani smešteni, "dočekaće" vas otvorena pučina, ispred, ili laguna, iza hotela. No, gde god da ste, pogled će vam, do horizonta, u nizu preći preko nekoliko različitih pojaseva tla.

Otvoreno more ili laguna – pitanje je sad!

Gledajući ka otvorenom moru, na svojevrsnom platou, odmah do hotelske zgrade prvo se nalazi deo sa travnjacima ili egzotičnim parkovima i popločanim terasama, "načičkanim" ležaljkama i suncobranima, bazeni, snek-barovi, niske zgrade sa radnjama, kafeima i roštiljdžinicama, i potom stepenice koje se spuštaju do neverovatne, kilometrima duge plaže sa finim belim peskom, na kojoj se takođe nalaze ležaljke, stočići i ostali "rekviziti" namenjeni uživanju na otvorenom, a tu se održavaju i takmičenja gostiju u odbojci, fudbalu, badmintonu i tome sličnom. Pravo je uživanje i jahanje uz talase. Plažu "kupa" izuzetno bistro azurnoplavo i toplo more, kakvo se može videti samo u ovakvim krajevima. Palme se tu, uglavnom, ne nalaze na samoj plaži, već na nivou iznad nje. I, naravno, ništa manje upečatljiva nije ni gradacija boja mora, od svetloplave, kao u bazenu, preko marinsko do indigoplave. Najposle, još jedna, veoma indikativna i važna specifičnost na plaži su zastavice, istaknute na pritkama blizu vode, tako da svima padaju u oči. Naime, na pučini su česti vetrovi i razne struje, te se bojom zastavice, od bele do crne, označava stanje vode i preporučuje ili zabranjuje kupanje u moru. Bela zastavica označava mirno more, zelena – blago ustalasano, žuta – nešto nemirnije, crvena – veoma nemirno, a kada je istaknuta crna boja, nemojte nikako ulaziti u more; to je znak opasnosti, u vidu jakog vetra ili čak uragana. Na plaži su, na svojim visokim stolicama, mestimično raspoređeni spasioci, ali nisu uvek blizu vas. Osim vetra, uglavnom se nemate čega drugog bojati, jer ajkule nisu zapažene blizu obale, ali zato neke druge vrste jesu! U pitanju su tune, velike čak preko pola metra, koje dolaze u plićak, i može se desiti da zapazite ogromnu sivkastu ribu koja "brzinom zvuka" projuri tik pored vaših nogu, i to više njih, zaredom, te ako se to dogodi, nemojte se uplašiti, jer to su veoma plašljive i neagresivne riblje vrste.

Ukoliko gledate prema laguni, iza zelenog pojasa sa rastinjem i ponekim teniskim ili golf-terenom, prvo vidite bulevar, duž kojeg su mestimično smešteni kafei, restorani, sportski klubovi, diskoteke i noćni-klubovi, međusobno odvojeni zelenilom, a zatim slede manje peščane plaže, "prošarane" drvenim molovima, sa vezovima za čamce i spremištima za skutere i razne rekvizite za vodene sportove, iza kojih se prostire nepregledna smaragdnozelena voda lagune, koja je na horizontu oivičena tamnozelenom džunglom, zapravo mangrovom (poput one u parku Everglejds, nešto severnije, u Floridi), "protkanom" močvarama, koje se nadovezuju na lagunu, a bogate su raznim biljnim i životinjskim vrstama i pticama. Tu se, na primer, mogu sresti iguane, flamingosi, krokodili… da pomenemo samo neke od "stanovnika". Doduše, iguanu ponekad možete zapaziti i kako se sunča na kamenu, blizu hotela, i u tom slučaju znajte da nije "neprijateljski" raspoložena. A što se tiče krokodila, uputno je da vas upozorim na omiljenu "urbanu legendu" lokalnih žitelja, po kojoj su se "čak" tri krokodila domogla lagune putem močvare, pa sad, kako se ko snađe… (pretpostavka je da su u toj skupini po jedan mužjak i ženka, te da će njihov broj rasti). Da li je to istina, do sada još niko nije utvrdio, no kako god bilo, kupanje i vodeni sportovi na laguni – "cvetaju"!

Zbog mirnije vodene površine usled položaja u zaleđini, laguna se preporučuje za kupanje, vožnje čamcem i skuterima, pecanje, kajakarenje, i druge vrste zabave na vodi. Nasuprot tome, otvoreno more je, osim kupanja, pogodno i za pecanje, vožnje brodom, površinsko i dubinsko ronjenje, surfovanje i jedrenje, uz niz drugih sportova. Dakle, na vama je izbor! A na meni je da vam skrenem pažnju na još jednu "kupačku celinu", tačnije na "podvarijantu", a to je – bazen, za one manje sportski nastrojene, koji se radije odmaraju i uživaju uz animaciju tipa akvabik (sa instruktorom, naravno, i uz mnogo šale i smeha), uz časove salse, ili uz egzotično pićence u vodi, a uz latino muzičku pratnju…

Za svakog ponešto  

E, sada, nakon što ste sve ovo "savladali", upoznali ste Kankun, barem dovoljno za početak, i spremni ste za uživanje u svemu što on nudi, a ima mnogo toga. Tu su, pre svega, lepe plaže, poput Playa Delfines (Plaža delfina/Plaja delfines), Playa Ballenas (Plaža kitova/bajenas), Playa Marlin, Playa Chac-Mool (Plaža Čak Mol), ili Playa Caracol (Plaža Karakol) – na istoku, gde su veći talasi, ali se mogu upražnjavati svi vodeni sportovi, posebno jedrenje, površinsko ronjenje i surfing; zatim Playa Tortugas (Plaža kornjača), Playa Langosta (Plaža jastoga), Playa Linda (Lepa plaža), Playa Juventud (Plaža mladosti/Huventud) i Playa Las Perlas (Plaža bisera), na severu, gde se takođe upražnjavaju razni sportovi, s tim što se tamo, osim peska, može naći i poneka manja stena, na suvom ili u vodi.

Nedaleko od severnih plaža, tačnije severoistočno od letovališta, na nekih 20-ak minuta vožnje brodom, nalazi se Isla Mujeres (Ostrvo žena/Izla muheres), na kome takođe postoji velika hotelska zona i koje je letovalište, samo za sebe, a koje u južnom delu ima podvodni park El Garrafon (El Garafon), bogat tropskim ribama svih boja i vrsta, te je "meta" ronilaca, kako iskusnih, tako i početnika. Tu možete ispitati Pećinu uspavanih ajkula, gde ajkule raznih vrsta borave u nekoj vrsti polusna, s obzirom na nizak nivo kiseonika. Istočno od Kankuna je ostrvo Cozumel (Kozumel – od majanskog "Cuzamil" što znači Ostrvo lasta), koje je postalo poznato 1960, kada je Žak Kusto obelodanio svetu postojanje okolnih koralnih grebenova, kojih ima 25, a među kojima je i drugi najduži na svetu, dug oko 30 km, sa preko 200 vrsta riba, i sa neverovatnom vidljivošću do 50 metara.

U Kankunu, u centru letovališta, nalazi se Aquarium Cancun (Akvarijum/Akuarium), gde se može kupati sa delfinima i gledati njihov šou. Postoje i dva vodena parka, sa svim pogodnostima za zabavu, Wet ‘n Wild (Mokar i divalj) na južnom rtu, i Parque Nizuc (Park Nižuk/parke), na severnom rtu. Za one koji vole posmatranje podvodnog sveta, ali da se ne kvase, tu je podmornica, koja ih vodi u dubine. Ljubitelji jahanja mogu unajmiti konje na ranču Lorna Bonita (Lepa Lorna), malo dalje od letovališta, za jahanje po plažama i džungli, dok ronioci mogu da oprobaju ronjenje po krečnjačkim ponorima i podvodnim pećinama, kojima, kao i podzemnim rekama, ovaj kraj obiluje. Kajakašima su na raspolaganju brojni "tereni". Golfere će obradovati postojanje vrhunskih golf-terena sa 18 rupa, sa pogledom na lagunu ili na otvoreno more. Naravno, oprema za sve ove i nebrojene druge aktivnosti, može se iznajmiti na licu mesta.

Biciklisti i "roleraši", takođe će tu naći svoje "mesto pod suncem"; osim mnogih terena u prirodi, za njih su uređene i posebne staze duž bulevara Kukulkan. Za one odvažnije, pak, tu je "bandži"-dizalica "Regio" (Ređo), najviša u Meksiku – visoka je 70 metara!

Kankun je, inače, podeljen na dve celine: na sam grad, koji broji preko 400.000 stanovnika, prilično "živo" i užurbano mesto, sa avenijama prepunim radnji, banaka, restorana… smešten iza severnih plaža, na kopnu, nedaleko od južnog rta (Kankun) i na hotelsku ili turističku zonu, koja je je smeštena na peščanom sprudu. Treba reći da Kankun godišnje poseti oko tri miliona posetilaca, od kojih dobar deo predstavlja stalnu klijentelu, koja tu dolazi svake godine, u određeno vreme. Glavna sezona traje od polovine decembra, uoči Božića, pa sve do posle uskršnjih praznika, ali se, s obzirom na veliku potražnju, sve više prenosi i na juli i avgust.

Okolina letovališta interesantna je koliko i ono samo. Južno od Kankuna počinje Riviera Maya (Majanska rivijera/Riviera Maja), 130 km duga obala sa nekoliko letovališta, od kojih je najposećenije Playa del Carmen (Plaja del Karmen/Plaža Karmen), a koja se prostire do Tuluma (Tulum), arheološkog lokaliteta Maja, smeštenog na stenovitom uzvišenju iznad mora. Tu je i lokalitet Coba (Koba), 180 km jugozapadno od Kankuna, gde se nalazi najviša piramida na Jukatanu – Nohoch Mul (Nooč Mul), zatim tematski parkovi Xel-Ha (Žel-a), na oko stotinak kilometara udaljen, sa arheološkim nalazištima, lagunama, podvodnim rekama i ponorima, gde se može plivati, površinski roniti i jahati i X-Caret ([karet); park Tres Rios (Tri reke), gde ima i reka na kojima se može i kajakariti, jahati i površinski i dubinski roniti, nalazi se na 54 km od Kankuna; tu je, zatim, najveći prirodni rezervat u regiji, Sian Ka’ an (Šijan Kan), potom Rio Lagartos, (Reka Lagartos), na severu poluostrva – nedaleko od Čičen Ice, te rezervat sa pticama i životinjama, u kome je nastanjena kolonija od oko 3.000 flamingosa, kao i majmuni, jeleni, krokodili, fazani i jaguari, a nedaleko od Plaja del Karmen nalazi se rezervat, prihvatilište i oporavilište za ptice, Xaman-Ha (Žaman ‘a), smešten na 1,8 ha, u tropskoj šumi i džungli, sa 500 m2 pokrivenog prostora, gde je utočište našlo oko 200 vrsta ptica, od kojih je nekih 60 – meksičkog porekla.

¡Viva la fiesta!

Nakon svih obilazaka, avantura i rekreacije, vreme je za "dobar zalogaj" i zabavu! Kankun je letovalište koje je poniklo negde 1984, iz ribarskog sela, kada su turistički "poglavnici" odlučili da naprave pandan Akapulku, jer je kod posetilaca nastalo jedno prezasićenje tim mestom, pa je trebalo "izmisliti" nešto novo, po mogućstvu sasvim novo, što je i učinjeno. Iskorišćen je prirodni "dar" Jukatana – dugi sprud – pa je uloženo veoma mnogo novca u saobraćajnice, infrastrukturu (oko 150 hotela), kvalitet vode (tako da se ona može piti sa česme), i dobijeno je letovalište koje, iako ogromno, još uvek raste, iz godine u godinu. I, treba li to reći, više nego vraća svaku, u njega uloženu, paru.

Kao što rekoh, Kankun je mesto koje živi "non-stop", bez prekida, tako da se u svako doba dana i noći – nešto dešava.

Preko 350 restorana, objekata brze hrane i tome sličnog, zadovoljilo bi svakog sladokusca, tim pre što neke od lokala vode najslavniji svetski kuvari. Na raspolaganju gostima su sve svetske kuhinje, od meksičke, preko američke, do italijanske, francuske, kineske, japanske i ostalih azijskih kuhinja, o karipskim da ni ne govorimo… Ambijent – po izboru, luksuzan, pomodan, intiman, romantičan, rafiniran, uz svetlost sveća i klasičnu, ili možda džez muziku, ili evergrin, sa klavira ili uživo, ili pak preferirate "lokalni kolorit", u tipičnoj meksičkoj hacijendi, sa hranom koja se na sto dovozi čamcem; možda vam prija "nešto s nogu", a možda želite samo "zdravu hranu", sa puno vitamina (kako jelo, tako i piće) – ništa lakše – ili ste možda za egzotični "ugođaj", sa svim što uz to ide?! Za one, pak, koji uz jelo vole i da se malo zabave, tu su razna krstarenja brodovima, i to čak pravim "gusarskim", sa večerom uz sveće (poslužuju vas "gusari"), društvenim igrama, lutrijom, "limbo" takmičenjima (ples sa provlačenjem ispod konopa koji se spušta sve niže), karipskim karneval-šouom i plesom do zore, poput krstarenja "Kapetana Kuke", ili "Jastog večere"; možete birati da krenete "u zalazak sunca", uz koktel, ili da plovite pod zvezdama, morem ili lagunom… Od restorana pomenućemo samo neke: Planet Hollywood (Planeta Holivud, iz čuvenog lanca, u vlasništvu američkog glumačkog trija), Carlos ‘n Charlies (Kod Karlosa i Čarlija), TGI Friday (Hvala bogu – petak je), Casa Angelus (Dom anđela/Kaza anđelus), Cambalache (Kambalaš, argentinski, ime je dobio po vrsti kobasica) itd.

Nakon večere, želite "u provod", ali – kuda? Pa, na raspolaganju vam je zaista široka lepeza ponude, od bučnih mesta, do onih najintimnijih. U hotelskoj zoni mogu se naći neki od najvećih disko-klubova na svetu, i na po tri nivoa, sa zabavnim programom, uz ples, gde se organizuju izbori za "Mis bikini", "Mistera tanga" (misli se na kupaće gaćice), "Najboljeg plesača"… zatim, tu je mnoštvo noćnih-klubova, a za one koji vole nešto "mirniji" provod, tu su džez i pijano-barovi, ili klubovi sa živom svirkom, polaganim plesom uz svetlost sveća i tome slično. Pomenućemo neke od lokala: Senor Frog’ s (Kod gospodina žapca/Senjor frog’s, bar sa plesom, često organizuje tematske žurke sa takmičenjima, pa tako postoji i veče sa gađanjem kokicama), Dady’ O (Dedi O), Coco Bongo (Koko bongo), La Boom (La bum – žurka), Bulldog (Buldog), Hard Rock Cafe… Možete da plešete i u peni od sapunice, samo se adekvatno obucite. Postoje i "ture" po barovima, u okviru kojih možete popiti po piće i malo se zabaviti na nekoliko mesta, za jedno veče. Osim svega ovog, organizuju se i mnogi koncerti i folklorne večeri, tu je i bioskop, a i arena za koridu, u samom gradu, gde osim borbe bikova možete videti i tipične meksičke plesove i običaje. Može se naći i velik broj snek-barova i kafea, a mi ćemo pomenuti Rain Forest (Kišnu šumu, jer je tamo dočaran pravi ambijent tropske šume, sa papagajima, tukanima – tipična ptica za te krajeve – drvećem i čak i povremenim, veštačkim, munjama i gromovima). U hotelima se svako veče organizuje animacija i zabava za goste, nakon čega sledi ples u tamošnjim lokalima. Postoji i mnoštvo "sportskih" lokala sa velikim ekranom i video-aparatima, na kojima se prate sportski događaji. Na Karibima postoji i specifična kombinacija lokala – restoran-kafe-disko, sve u jednom, gde kuvari i ostalo osoblje pomažu u animiranju gostiju, tako što sa njima plešu i po ulici (idući, na primer, u nizu, jedan po jedan i lupajući kutlačama o šerpe), što je prava atrakcija. Jedan takav je i Mr. Pappa’ s (Gospodin krompir/Mister Papa’ s). U svakom slučaju, sa svih strana dopire latino i druga muzika, u varijanti tehno, džez ili rok…

Tragom prošlosti

Kada se od provoda dobro odmorite, poželećete da obiđete i "nešto više". Osim pomenutih, na oko 200 km zapadno od Kankuna nalazi se i jedan od najčuvenijih meksičkih Maja lokaliteta, prastara Chichen Itza (Čičen Ica), sa nekoliko celina iz različitih perioda. Tu se, između ostalog, mogu videti: Hram jaguara (gde su stolovali vladari), igralište za vrstu golfa (ustvari borilište robova), hram boga Kukulkana (koji tokom prolećne i jesenje ravnodnevice silazi među ljude da ih podseti na proticanje vremena), te statua božanstva "Chac Mool" (Čak Mol), koji, u polusedećem stavu, na krilu drži poslužavnik sa ljudskim žrtvama. U samom Kankunu, takođe, postoje dva Maja lokaliteta (El Rey – rej, kralj i El Meco – Meko), kao i Muzej, smešten u Kongresnom centru u hotelskoj zoni, gde se mogu videti ostaci sa nalazišta.

I za kraj – shopping!

Nakon svih doživljaja, vreme je za kupovinu. U hotelskoj zoni brojni su luksuzni tržni centri koji nude robu sa svetskih tržišta, od odeće, obuće, nakita, do parfema i drugih potrepština (pa se tako mogu naći i "Paul & Shark", "Moschino", "Fendi", nakit "Paulsen" itd.), a neki od centara su: La Isla (La izla/Ostrvo) ili Flamingo u hotelskoj zoni ili Coral Negro (Koral negro/Crni koral), koji je najveća pijaca na otvorenom u Kankunu, a nudi sve vrste lokalnih suvenira od haljina, pantalona, sombrera, papuča, do keramike, kože (mogu se naći kvalitetne kožne jakne), srebra, a tu je i stakleno i ostalo posuđe i tome slično.

Ukoliko ste pomislili da je Kankun odredište samo za bogate – grešite, jer se u njemu može naći i povoljan (takozvani "budget"/budžetski) smeštaj, kako u hotelskoj zoni, tako i u samom gradu, pri čemu su u pitanju hotelčići, sa bazenom i kafeterijom, i urednim sobama. Još da istaknem da Kankun privlači kako mlade (i ne tako imućne ljude), ili tek venčane (na "medenom mesecu"), tako i porodične ljude (sa decom) i penzionere, koji tu mogu pronaći dosta sadržaja za sebe, poput, na primer, uživanja u uslugama masaže u fitnes-centrima ili u partiji karata ili čitanju u miru, na plaži, i tome sličnom.

I, na kraju, šta još preostaje što niste doživeli? Iako mislite da više ničeg nema, ipak ima, a to je – uragan! Ako imate sreće, možda doživite jedan takav, pravi pravcati tropski, ali neka je samo "u najavi", jer nije preporučljivo da ga "istrpite" do kraja. Nebo se tako "natmuri", postane ljubičasto-sivo, i spoji se u celinu sa morem iste boje, a svi se užurbaju, skupljaju stvari, i na kraju se "pritaje", i sve se nekako umiri, u iščekivanju oluje. Kada se na tome i završi – dobro je.

A vreme brzo protiče te se, već, završi i vaš boravak u tom području. Možda ćete i vi, kao i mnogi drugi, opet doći tu, ko zna! A do tada, ostaje samo da se kaže: "¡Adios!" ili možda "¡Hasta la vista!".

Izvor: "Travel Magazine", B92

Izvor: B92 PUTOVANJA