Ostrva Gernzi i Sark pripadaju grupi ostrva u kanalu La Manš između engleske i francuske obale. Prilično su neizvikana i poznata po prijatnoj klimi zahvaljujući golfskim strujama.

Photo: Sid/Stephen / Flickr

Zbog podizanja tla, ostrvo Gernzi se odvojilo od poluostrva i kontinentalne Evrope oko 6000 godine p.n.e. U to vreme, ljudi iz neolitskog perioda, naselili su se na ostrvo, sagradivši kamene kuće – dolmene.

Sent Piter Port predstavlja epicentar ostrva, sa jahtama i privlačnim ulicama u potpunosti odiše mediteranskim šmekom.

Slavni francuski pisac Viktor Igo bio je zatočen na ovom ostrvu, gde je između ostalih, napisao i svoj najpoznatiji roman Jadnici. Njegova kuća (vila Hauteville) koja krije brojne priče u vezi sa njegovim životom, i dan-danas drži svoja vrata otvorena za posetioce.

                               Photo: Sid/Stephen / Flickr

Jedinstvenost Gernzija i ostalih Kanalskih ostrva leži u uspelom miksu francuskog joie de vivre i engleskog joy of living. Dan možete započeti engleskim doručkom i onda krenuti u šetnju duž odlične obale i u jednom od zaliva uživati u suncu ili roniti u kristalnom moru.

Zamak Cornet iz 1150. je najvažnija istorijska atrakcija ostrva. Do 1960. zamak je vršio funkciju odbrambene tvrđave, kada postaje turistička atrakcija. Danas je to istorijski muzej koji za temu ima Drugi svetski rat, i dosta bizarnih eksponata kao što su lokalne novine na nemačkom.

Gernzi ima ukupno 27 velikih i malih plaža, od kojih se njih 9 nalazi na listi najčistijih u Velikoj Britaniji: Cobo, Fermain, Grandes Rocques, L’Eree, Pembroke/L’Ancresse, Petit Bot Portelet, Port Soif i Vazon. Poznate su po čistom pesku, dobroj pristupačnosti, čistim toaletima, i kristalnoj vodi.

                              Photo: markconnell / Flickr

Nacionalna životinja je magarac, jer prema starim pričama, magarci su nosili teret po strmim ulicama Sent Piter Porta. Ali, magarac takođe predstavlja tvrdoglavost meštana Gernzija kome su stanovnici susednog ostrva Džersi dali nadimak magarci ili ânes. Drugi simbol ostrva je gernzijska krava.

Ulice na ostrvu su uske, bez gužvi, vozi se levom stranom, max. brzina 56km/h.

Do Gernzija je jedino moguće doći avionom ili brodom. Aerodrom ima direktne letove za London, Bristol, Študgard, Roterdam.

Gernzi predstavlja i polaznu tačku za obilazak ostrva Herm i Sark. Malo ostrvo Hern može se obići u jednom danu, poznato jo po odličnim plažama belog peska.

                      Photo: Beechwood Photography / Flickr

Sark, zadnji feudalni posed u Evropi

Minijaturno ostrvo Sark jedno je od Kanalskih ostrva, smešteno je u jugozapadnom delu La Manša, istočno od Gernzija, površine oko 5 km2.

Čim kročite na ostrvo dočekaće vas ostrvljani na traktorima koji svakodnevno pozdravljaju turiste i čekaju da im ponude prevoz do hotela, jer su automobili na Sarku zabranjeni. 600 stanovnika koliko broji čitavo selo, cirkuliše ili pešaka, traktorom, na konju, biciklom.

Na ostrvu nema asfalta, glavna i jedina ulica je 800 m udaljena od luke. Đombasti put sa rupama i barama krivuda do te ulice u kojoj postoji nekoliko prodavnica.

Staze vode do svih delova ostrva. Uski pojas zemljišta visine 100 m, poznat kao La Coupee povezuje glavno ostrvo sa Malim Sarkom.

Najviša tačka Sarka je na visini od 115 m, gde se od 1571. nalazi vetrenjača Le Moulin, po kojoj brdo nosi ime.

Oko 8 vekova, od 700 – 1550, Sark je bilo ostrvo monaha, što je okončano tek za vreme Stogodišnjeg rata između Engleske i Francuske. Monasi su prebegli u Francusku, a kraljica Elizabeta I odlučila je da ostrvo kolonizuje.

Od 1565. Sark je pod britanskim suverenitetom, a lokalni vladar, "senjor" je vazal britanske kraljice Elizabete I kojoj plaća zakup za ostrvo, a od svojih stanovnika ubire porez.

Situacija se nije menjala dugo. Poslednji senjor, 22. po redu, Michael Beaumont, plaćao je sve do 2008. kraljici zakup od 1,79 funti.

Bio je nastanjen na posedu La Seigneurie u vili izgrađenoj 1675. koja je pripadala njegovom pradedi, sa kamenim golubarnikom i tornjem osmatračnicom, i uživao je doživotne privilegije. Samo je on smeo da gaji golubove, a kod transakcija nepokretne imovine, imao je pravo na 13 deo dobiti.

Atraktivne bašte ovog poseda otvorene su za posetioce od ponedeljka do petka, od 10-17, u julu i avgustu i nedeljom.

I tako je bilo vekovima, ostrvo Sark je do 9. aprila 2008. bilo uređeno kao feud, kada je ukinulo poslednji preostali feudalni sistem u Evropi.

                                        Photo: foilman / Flickr

Dvojica milijardera David i Frederick Barclay, vlasnici novina The Daily Telegraph, kupili su od britanske kraljice susedno ostrvce Brecqhou. Tamo im je izgrađen neogotski zamak sa ekskluzivnom pistom za helikopter i dva bazena, što sve skupa podseća na kadrove iz serijala o Džejmsu Bondu.

U špicu sezone, ostrvo poseti oko 600 turista dnevno. Braća Barclays od skora organizuju kratke ture za goste njihovih hotela u Sarku, koje uključuju kratku posetu ostrvu Brecqhou, njihovom dvorištu i zamku.

Vlasnici ostrva Brecqhou investiraće ove godine 450,000 £ u vinograde na dva hektara zemlje sa 20.000 stabala vinove loze. Očekuje se da 2014. proizvede prvo belo vino. Vinograd će se nalaziti 100 m iznad nivoa mora.

Na ostrvu postoje 2 kafea, 2 paba i 6 hotela.

Kako stići

Od luke u Gernziju potrebno je 45 minuta feribotom, a preko dana postoje najčešće 2-3 vožnje u oba pravca. Povratna karta je 22 funte za odrasle. Na Sarku ne postoji aerodrom.

Preko leta, postoji 5 vožnji dnevno, od ponedeljka do subote i 2 vožnje nedeljom. U zimu se organizuju samo 1-2 vožnje dnevno, i to od ponedeljka do subote, isključujući nedelju.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA